tomasso83 Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Potrzebuję zdemontować przednie koło na ośce 115x10, bez szybkozamykacza. Trochę zgłupiałem, bo imbusem odkręciłem na ok 1 cm oś i później niezaleznie od strony w którą kręcę, oś obraca się, ale nie przesuwa w żadną stronę. Myślałem żeby złapać czymś z drugiej strony, ale tam jest okrągłe zakończenie więc nie ma jak. Jak sobie z tym poradzić? Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Zdjęcia dodaj. Szczególnie od strony gwintu. Brzmi jakbyś zerwał gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Użyj palców delikatnie ruszając kołem, o ile dobrze zrozumiałem problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasso83 Napisano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2022 To nowy rower praktycznie, nie kręciłem też mocno więc nie miałem chyba jak zerwać gwintu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Skoro się kręci bez przesuwania to już wykręciłeś - zostało Ci złapać paluchami jak kolega wyżej radzi i wyciągnąć ośkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Myślał że mu koło wypadnie jak przy QR 🙃 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasso83 Napisano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Dokładnie tak myślałem! Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Pamiętaj że te osie są zrobione z miękkiego metalu. Uważaj przy przykręcaniu/ odkręcaniu, żebyś gniazda nie uszkodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) Eeee, akurat z tymi nie jest tak źle o ile nie używa się klucza złego rozmiaru lub zrobionego z chinesium. @tomasso83 Oczywiście powinieneś maznąć gwint jakimś smarowidłem i nie dokręcać na maksa. Najlepiej raz zrobić to kluczem dynamometryczym do zadanego momentu i zapamiętać ułożenie napisów na główce ośki, żeby potem móc dokręcać dowolnym z podobną siłą. Edytowane 24 Października 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Szkoda że nie robią łbów sześciokątnych do awaryjnego odkręcania metodą tradycyjną 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi