seba8121 Napisano 24 Października 2022 Napisano 24 Października 2022 Witam, jakieś 3 lata temu zacząłem jeździć na MTB, rok później amatorsko startować w Bike Ateleier Maraton, co się przerodziło w super zajawke i zakończyło drugim miejscem klasyfikacji generalnej na koniec sezonu, ale nie o tym. W zeszłym roku kupiłem Gianta XTC SLR 1, obecnie jest włożony w niego jakiś budżet, zmieniłem hamulce i manetkę zmiany biegów na XT 8100 plus klocki półmetaliczne jagwire, amortyzator crest zastąpił ROCK SHOX Sid SL. Czy coś mogę jeszcze zmienić, żeby polepszyć wyniki ? Myślę nad kołami carbonowymi, ale to kolejny nie mały wydatek. Czy jest sens pokładać kolejne finanse w aluminiowej ramie ? Czy szukać czegoś innego ? Przyszłość to full do XC ? czy może jednak sztywniak ? Cytuj
nossy Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Xtc to akurat dobra konstrukcja na dobrej alu ramie. W sumie najbardziej oczywistym modem jest zmiana kół i opon. Kiedyś jak byłem piękny i młody i startowałem w MTB powerade oraz bike m. to modem który najbardziej odczułem szczególnie w górskich lub pofałdowanych maratonach była zmiana kół i opon na której zaoszczędziłem sporo wagi bo ok. 0.8kg. 0.5 na kołach i 0.3 na oponach. Zupełnie inny rower. Nie inwestowałbym w karbon no chyba że budżet pozwala. Spokojnie znajdziesz lekkie alu koła za połowę ceny karbonowych. Obadaj ofertę daveo, lemona, szobaka. Tak więc koła i opony...naprawdę warto. Edytowane 5 Listopada 2022 przez nossy 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi