piotr654 Napisano 23 Października 2022 Udostępnij Napisano 23 Października 2022 (edytowane) hej, poszukuję roweru na którym moglbym ukonczyc pelnego iron mana + chcialbym na nim trenowac. Na bank bedzie to szosówka. Rower powinien przejechac sciezkami rowerowi do docelowego miejsca treningowego + nie musi wykrecac bardzo duzych predkosci, bardziej zalezy mi na komforcie jazdy na dlugim dystansie ( 180 km zeby sie nie zajechac ) Zastanawiam się nad endurance ale nie wiem czy przejedzie po np kostce. Edytowane 23 Października 2022 przez piotr654 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Października 2022 Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Cytat Zastanawiam się nad endurance ale nie wiem czy przejedzie po np kostce. Jak możesz się "zastanawiać" nad czymś co nie wiesz czym jest? Poczytaj trochę na temat rowerów szosowych, geometrii * treningi pod takie dystanse to się na trenażerze robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) Jakiej kostce? Typ roweru szosowego nie ma znaczenia, jeżeli mówimy o jeździe po czymś innym niż asfalt. Cała reszta będzie mniejszą lub większą udręką. Edytowane 24 Października 2022 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) Po kostce betonowej (polbruk) to raczej problemu nie widzę. Jak będzie z fazą to już gorzej bo cienka oponka w to wpada i daje nie miła odczucia ale przy szerokości opony 28-30mm nie jest to nazbyt upierdliwe. Jeśli mówimy o kostce kamiennej, granitowe czy nie daj boże kocich łbach to tu komfortu nie będzie żadnego na szosie. Na oponie w okolicach 30 mm możemy uznać że da się to przejechać bez rzygania z minimalną prędkością. Jak w miarę dobrze i świeżo ułożona to może nawet da się na tym napędzić do jakiś 20 km/h. To tak z mojego doświadczenia człowieka który kupił szosę pod trenażer, a później próbował objeżdżać nią okoliczne wioski po asfaltach i ścieżki rowerowe o dyskusyjnym stanie. Skończyło się na wymianie opon z 25 mm na 30mm i zejściu z ciśnieniem z 6 bar na 4. Jest frajda, jest zabawa, dzięki bogu ze te 30mm udało się na styk upchać. Wczoraj przekręciłem ciurkiem 75km i było naprawdę fajnie Teraz pewnie wziął bym gravela z oponami w okolicach 40mm. Wtedy celowałem w szosę bo chciałem coś diametralnie różnego od MTB XC i z perspektywy czasu nie był to wybór optymalny pod moje potrzeby. PS. Odnośnie treningów to w mojej ocenie najlepszy do tego będzie trenażer. Edytowane 24 Października 2022 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Jak ktoś widzi problem w kostce jadąc rowerem szosowym... i jednocześnie rozważa przejechanie IM.... to powinien zainwestować w akwarium albo modele do sklejania. Kolejny temat który rozpocznie totalną abstrakcję - no ale co kto lubi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr654 Napisano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2022 abdesign dla mnie jazda po kostce jest do przezycia - jako dojazd tym bardziej - ale zastanawiam sie czy taka jazda nie zepsuje roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) https://youtu.be/56UTneSPyr8?t=245 i moja ulubiona ganianka: https://www.youtube.com/watch?v=CENHfAPKXkM Edytowane 24 Października 2022 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Chciałem zauważyć, że nie mają błotników! A serio - niezły armagedon..."Trochę" pewnie ich wytrzęsło 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr654 Napisano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2022 30 minut temu, abdesign napisał: https://youtu.be/56UTneSPyr8?t=245 i moja ulubiona ganianka: https://www.youtube.com/watch?v=CENHfAPKXkM muszę doprecyzować - chodzi mi o kostkę brukową / każdy materiał używany w Warszawie do ścieżek ale z tego co widze jest to glownie kostka / ewentualnie czasem chodnikiem podjechać kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Jeżeli piszesz o Warszawie, to szosą pojedziesz praktycznie wszędzie. Jak pisałeś kostka, to miałem przed oczami kocie łby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 35 minut temu, piotr654 napisał: muszę doprecyzować - chodzi mi o kostkę brukową mnie to tylko trylinka pokonuje a bruk to UWIELBIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Nie znam się na Ajronmenach , ale czy to nie tam zawodnicy latają na rowerach czasowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) 56 minut temu, piotr654 napisał: muszę doprecyzować - chodzi mi o kostkę brukową / każdy materiał używany w Warszawie do ścieżek ale z tego co widze jest to glownie kostka / ewentualnie czasem chodnikiem podjechać kawałek Czyli kostka betonowa. Szosa spokojnie da radę, a zastanawiałeś się nad rowerem triathlonowym/czasowym? Ja tam kojarzę jakieś bmc timemachine,trek Madone itp. Może coś w uzywce bys dopadł w tych pieniądzach? Edytowane 24 Października 2022 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) 29 minut temu, Tomek595 napisał: Nie znam się na Ajronmenach , ale czy to nie tam zawodnicy latają na rowerach czasowych ? Na samym początku napisałem: 3 godziny temu, abdesign napisał: Kolejny temat który rozpocznie totalną abstrakcję Różnie to jest. "pierszosektorowi" jeżdżą na tt'ach (też raczej żadko) albo po prostu na triathlonówkach ale wśród tych którzy chcą po prostu przejechać to i tribana można zobaczyć. Druga sprawa trening, jak nie masz gdzie albo ciężko Ci dowozić rower jednak specyficzny do wygodnej trasy to jest maaaaaasa ludzi którzy mieszają treningowo zwykłą szosę i chomika. Chociaż najczęściej po prostu wiozą rowery na miejsce autami. Edytowane 24 Października 2022 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr654 Napisano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2022 chyba wezmę endurance w takim razie + trenażer. Endurance powinien sie sprawdzić na dluzszej trasie bardziej niz kolarzowka ze wzgledu na tą wygode dla amatora ale moze ktos sie wypowie doswiadczony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Endurance to rodzaj geometrii roweru szosowego a nie inny typ roweru Poza tym każdemu "wygodnie" na czym innym, szczególnie podczas kilku godzin jazdy. Biorąc pod uwagę, że żadnego pojęcia o rowerach nie masz to poszukałbym jakiejś używki za 3-4k, pojeździł sezon czy dwa a dopiero później szukał docelowego sprzętu, będziesz już wiedział czego potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Bardziej doświadczony... w czym? W startach w tri na wycieczkowych rowerach? Nie masz parcia na wyniki a chcesz sobie po prostu być dumnym że dałeś radę ukończyć? To kup rower jak kolega wyżej pisze "na próbę" i pojeździć ze dwa sezony. Bo wiesz... Twoje pytania wskazują (bez urazy) że do tej pory szosę w dowolnym wydaniu widziałeś dwa razy przez szybę. Daleko Ci do startu... który kończy się sukcesem polegającym na ukończeniu IM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 24 Października 2022 Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) FINISHER - to brzmi dumnie 😜 O ile poziom wytrenowania pozwalający na ukończenie pełnego Ironman'a to jest COŚ, i warto zainwestować w sprzęt, to te wszelkie 1/4 i inne korpo-triatlony przejedziesz nawet na trekkingu czy gravelu. A pytania do triatlonistów to chyba nie na tym forum. Edytowane 24 Października 2022 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 25 Października 2022 Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Myślę że pomysł z używka jest dobry. Nie wtopisz zbyt wiele, a będziesz miał możliwość sprawdzić czego potrzebujesz. Kup coś w swoim rozmiarze na shimano 105. Kasę wydaj lepiej na porządny trenażer np. Elite direto Xr-t albo jakieś Wahoo, a z rowerem zadecydujesz w którą stronę ruszyć jak zrobisz trochę km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr654 Napisano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2022 (edytowane) to moze ktoś poleci mi na początek jakąś fajną używke do 3k ? najlepiej coś wygodnego Edytowane 25 Października 2022 przez piotr654 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Października 2022 Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Słyszałeś kiedyś, że rowery mają rozmiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr654 Napisano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2022 tak, ja mam 190cm wzrostu i krossową L w rowerze crossowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr654 Napisano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2022 https://kross.eu/pl/rowery/szosowe/road/vento-2-0-niebieski-srebrny-polysk moze taki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Października 2022 Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Jeśli miałby być nowy to w okolicach 3k nic lepszego sprzętowo niż taki kross nie znajdziesz. Skupilbym się jednak na używkach lepszej klasy (tym bardziej, że potrzebujesz dużego rozmiaru, który jakoś zbytnio chodliwy nie jest więc i ceny korzystniejsze) np. https://www.olx.pl/d/oferta/canyon-endurance-al-6-2020-CID767-IDN8SMT.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi