RabbitHood Napisano 23 Października 2022 Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Po przebadaniu całego napędu, okazało się że "chrobocze" suport. Łożysko w prawej misce to gróz (ciężko się kręci i "czuć na palcu" przeskoki). Zdjąłem tulejkę z miseczki i zaślepkę przeciw-kurzową z łożyska, niestety na tulejce zrobiło mi się kilkumilimetrowe pękniecie - ale bez odkształcenia konstrukcji (swoją drogą to skandal z jakiej cienkiej folijki jest zrobiona ta tulejka...). Wyczyściłem z resztek starego smaru i naładowałem nowego z jednej strony łożyska. Bezproblemowo (tym razem delikatnie) złożyłem całość. Gruz po złożeniu był wyczuwalny zdecydowanie mniej (ale jednak jest różnica między prawą a lewą miską). Po dwustu km napęd chodzi cicho. Zastanawiam się czy jest sens WYBICIA łożyska i pełnej konserwacji gdy nie mam praski do łożysk. Czy ktoś bawił się z demontażem, jak mocno siedzą w miseczce i czy da się je SYMETRYCZNIE wbić? Na koniec przestroga: dzieci uważajcie z odtłuszczaczem i myjką ciśnieniową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 23 Października 2022 Udostępnij Napisano 23 Października 2022 (edytowane) Jak chodzi głośno to jest sens, odratowałem tak kilka suportów. Jak nie masz praski to możesz nabić łożysko nasadką i młotkiem ale trzeba to zrobić umiejętnie żeby było symetrycznie bo spasowanie jest dosyć ciasne. Z wybiciem nie będziesz miał problemu. No i dość denerwujące jest układanie kulek w bieżniach ale poradzisz sobie. Przy okazji warto sobie przerobić na standardowe łożyska https://szosa.org/topic/2040-przeróbka-suportu-shimano-hollowtech-ii-na-typowe-łożyska/ Edytowane 23 Października 2022 przez service.ant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 23 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Nie no z łożyskami miałem już do czynienia. Właśnie chodzi mi o to spasowanie - bo wiem, że wystarczy wbić łożysko lekko pod niewielkim kontem i już całość będzie chodziła tragicznie. Korci mnie, żeby kupić taką małą praskę - ale z drugiej strony tak rzadko mam na "stanie" rowery z h2, że to średni biznes.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 23 Października 2022 Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Jest na tyle ciasno spasowane że jak krzywo zaczniesz wbijać to dalej nie wbijesz więc raczej wprasujesz raz a dobrze. Jak ci szkoda kasy na praskę to zrób sobie prasę DIY za kilka zł. Kawałek gwintowanego pręta, szersze podkładki i nakrętki, voilà. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 23 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2022 No i chyba będę musiał zrobić taką samoróbkę - bo po próbie z wbijaniem pressfita nie ufam swoim zdolnościom w tej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi