grzech1991 Napisano 21 Października 2022 Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Cześć! Posiadam dwa przymiary, jeden za 10 zł, drugi za ponad 120 zł (Unior 1643/4). Oba wskazują podobne wyniki, ale patrzę i na nowym łańcuchu mam ponad 0.25%, tymczasem suwmiarka poniżej 127mm. Sprawdziłem okazuje się, że suwmiarka wskazuje poprawnie a przymiar nie. Tutaj w jednym poście było to opisane. Teraz się zastanawiam, jak to interpretować. Zawsze odejmować 0.25% od pomiaru czy np. przy 0.75% wyciągnięcia wyniki są już zgodne z prawdą? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 21 Października 2022 Udostępnij Napisano 21 Października 2022 (edytowane) Oba przymiary wurzuć do kosza, bo oba rozpychają rolki w przeciwnych kierunkach, więc fałszują pomiar. Tylko suwmiarka daje dobry pomiar, a najlepiej jazda na 2 lub 3 łańcuchy i co ok 400-700km porównywanie na gwoździu, który jest krótszy i zakładanie tego najkrótszego. Tym sposobem jeździmy do śmierci napędu lub dla bezpieczeństwa do rozciągnięcia łańcucha + 1%. https://www.forumrowerowe.org/topic/153782-pomiar-zużycia-łańcucha-za-pomocą-suwmiarki/?do=findComment&comment=1434878 Edytowane 21 Października 2022 przez Kowal1986 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzech1991 Napisano 21 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Tu jest jeszcze wątek tu wskazane, że też nie zgadza się podziałka - przeczytałem wszystkie posty o tym ale brak konkluzji, przepychanki tylko czy przymiar czy suwmiarka czy gwoździe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Października 2022 Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Suwmiarka użyta na 10 ogniwach to moim zdaniem najlepszy przymiar, o ile operator umie jej używać, wie jak działa noniusz itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzech1991 Napisano 22 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Tak, ale jest mało wygodna a do elektronicznych nie mam zaufania. Mam zwykłą i jednak do elektronicznej pod względem jakości wykonania to przepaść. Chodzi mi np. tutaj co się dzieje, gdy przymiar wykazuje 0.75%. Czy ta różnica względem suwmiarki nadal wynosi +0.25%? Czy np. się synchronizuje albo jeszcze bardziej rozjeżdza? Ktoś pytał o to, to dostał odpowiedź, że jest w wątku. Ok, ja to kumam z czego to wynika, przymiar mierzy rozpierając ogniwa. Ale tą kwestie pomijam, chodzi o różnice w pomiarach względem suwmiarki z praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 22 Października 2022 Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Przymiar będzie powiekszał swój błąd w miarę rozciągana się łańcucha, bo rolki będą bardziej zużyte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Października 2022 Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Października 2022 Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Jeszcze masz ten temat, swoje wątpliwości możesz tam dopisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzech1991 Napisano 31 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2022 Streszczę wątek, źle zrobiłem, że kupiłem od razu przymiar ale nie wiedziałem o tym, że przez te lata metody pomiaru się zmieniły. Wszystko zaczęło się od zmiany roweru, który wymagał redukcji zużycia z 1% do 0.5%. Do tej pory używałem taniego przymiaru, stwierdziłem, że kupię coś lepszego i tak wpadł w moje ręce unior. Po zakupie przeczytałem opinie, możliwość płynnego skalowania, parę komentarzy, że nowy łańcuch jest zużyty - ale jak to bywa, komentarze swoją drogą. No i co się okazuje, że unior przekłamuje o ok 0.2-0.3% zużycie, sprawdziłem na nowym łańcuchu i faktycznie tak jest. Unior poszedł na zwrot, a poszukiwania z sensownych ograniczają się do parktoola albo przyrządu Pana Bronisława - Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi