Thomass13 Napisano 19 Października 2022 Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Chciałem się szanownego grona doradzić które spd kupić lepiej. Jak w tytule 2 typy klasyk czyli : https://allegro.pl/oferta/pedaly-shimano-spd-pd-m520-bloki-mtb-czarne-12192109282?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=ODI1Yjk5ODYtNmE5Yi00YTg0LTk5YTYtYjViNTk5NWM2NWZlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7ca3d297-0cef-4366-91ea-22bac59a6db1 czy jednak lepiej dołożyć parę dyszek i kupić takie na łożyskach maszynowych: https://allegro.pl/oferta/look-pedaly-mtb-x-track-szare-bloki-11576429437 Czy oba modele współpracują z blokami które posiadam czyli SM -SH51?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 19 Października 2022 Udostępnij Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Głos na LOOK. Mam drugi komplet X-Track Race. Poprzedni poddał się po 21000km. Zapewnia dużo lepsze podparcie niż 520/540. Z tym, że LOOK lepiej współpracuje z oryginalnymi blokami, które są w zestawie. Edytowane 19 Października 2022 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 19 Października 2022 Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Tak, obydwa działają z blokami Shimano. Za łatwością serwisu przemawia Look. Za kulturą działania, jednak Shimano. Jak się zdecydujesz na Shimano, to ja bym polecał 540. Dlaczego, dowiesz się z innych pokrewnych tematów. Sam pisałem o tym kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Sam nie wiem bo znajomy mi zamieszał żebym się tymi look zainteresował. Bardziej o szosie myślę i ich montażu bo aktualnie nie mam jednej pary w jednym rowerze. Czyli o serwisie tez można zapomnieć i bezawaryjnie jeździć? A uzywa ktos ych pedałow Look w szosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Pedały Look kupione zobaczymy jak się sprawdzą czy będę na nich jeździł w szosie czy jednak do mtb je przełożę. Tym razem posłucham jak większość ludzi mi doradza. To tylko 50 zł więcej a przynajmniej cos nowego przetestuje. Edytowane 19 Października 2022 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 19 Października 2022 Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Czemu na szosę nie kupisz pedałów szosowych? To zupełnie inna jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Czemu nie kupie? A to dlatego że muszę przejść z szosa jakieś 300 metrów od domu po kamienistej drodze gdzie typowe buty szosowe się do tego kompletnie nie nadają i gdzie jest podejście o wzniosie prawie 10 % na odcinku 100 metrów. Poza tym widziałem jak znajomi w typowo szosowych butach chodzą - DZIWNIE Edytowane 19 Października 2022 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Uważam że jeżeli raz spróbujesz pedałów szosowych na szosie, to nie będziesz chciał wracać do MTB. No ale rozumiem problem i chyba jedyne rozwiązanie, to ewentualne nakładki na bloki. Co do Look które zamówiłeś. Ustaw sobie je od razu na minimum, bo możesz być zaskoczony. Działają nieco inaczej niż Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2022 (edytowane) Zostaje jednak przy SPD MTB kupione nowe buty wiosna tego roku jako 2-gie i kolejne kupić za duże koszty. Może kiedyś kupię. Szosę mam dopiero od czerwca także człowiek początkujący w tej kwestii. Może kiedyś się na takie zdecyduje. Edytowane 20 Października 2022 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 @ChuChu próbuje tu przekazać, że miał problemy z wypięciem z Looka. Myślę, że mógł to być jakiś wadliwy model. Od ~1,5 roku jeżdżę na X-Track Race Carbon i ani razu mi się one nie zablokowały. Fajna jest w nich powierzchnia podparcia, kilka razy na szybko pojechałem w zwykłych butach i nie było walki o życie. @Thomass13 będziesz Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Jedynie z jakimi SPD miałem wogole do czynienia to są m520. Z drugiej strony dla porównania Look kupione. Zobacze jeszcze gdzie dokładnie je zamontuje czy w MTB czy w szosie. Jak będzie źle się wypinalo z blokami Shimano w zestawie są bloki Look. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 @marcesco raczej bym obstawiał buty, ale pewny na 100% nie jestem. Po zmniejszeniu napięcia sprężyny, problem ustał. Pytanie jakie buty ma autor i czy nie będzie miał podobnego problemu. Z Shimano takiego efektu nigdy nie miałem, mimo że sprężynę ustawiałem gdzieś na połowę zakresu. No ale nie ma co robić za wróżkę. Próbuj, bo ja ogólnie byłem z nich zadowolony. Teraz sobie przypomniałem jedną rzecz. Zwróć uwagę na stan pedałów po odbiorze paczki. Siedzą one w pudełku dość luźno i u mnie po prostu się o siebie obijały. Były całe w odpryskach. Z jednej strony to tylko pedały, z drugiej, trochę głupio gdy nowy produkt jest już zniszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Bloki LOOK działaj bezproblemowo z pedałami Shimano, w druga stronę niekoniecznie. Tak więc zamontuj bloki z X-Track i będzie wszystko cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 @KNKS jesteś pewny? Look oficjalnie podaje że ich pedały są kompatybilne z SPD. Także ja bym zrobił, a właściwie zrobiłem odwrotnie. https://www.lookcycle.com/de-en/products/pedals/mtb/cross-country/x-track-race-carbon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Tak Filip, sprawdzone kilkukrotnie. Nie są to jakieś dramatyczne różnice, niemniej jednak przy skręceniu sprężyny do 50-60% już wyrażnie odczuwalne. To znaczy działa, czyli wpina i wypina, ale nie tak płynnie jak na oryginalnych blokach. I to nie jest moja odosobniona opinia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Ale przecież pisze i na filmie na YouTube mówili że są Look kompatybilne z Shimano SPD Bo ja je z myślą o tym że bloki Shimano tutaj podejdą. Bo jak nie podejdą lub będzie problem wolę to zwrócic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 2 godziny temu, KNKS napisał: To znaczy działa, czyli wpina i wypina, ale nie tak płynnie jak na oryginalnych blokach. I to nie jest moja odosobniona opinia. Potwierdzam. Mam wersję Race. Na początku jeździłem na blokach Sh (w końcu miałem już przykręcone i ustawione). Wszystko było ok, ale tak jakby nie do końca. Po podmiance na oryginały, Wszystko działa idealnie. Żadnych problemów z wpięciem i wpięciem z bloków. Fakt, sprężynę trzeba dobrze pod siebie ustawić - zwłaszcza na początku używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Nie pasuje mi jazda na blokach Look jak jedne SPD 520 a drugie będą Look. A do tego 2 pary butów z blokami od Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Co zrobić... Trzeba oddać... 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2022 E tam myślę że jednak będą w porządku nie ma co przesadzać jak to kompatybilne jest. Na kanale DobreRowery.pl kilka razy mówione że to jest kompatybilne to .tak musi być 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 (edytowane) Musi , musi . A co na ten temat powiedział SzajBajk sprawdziłeś ????????? hahaha Edytowane 20 Października 2022 przez Tomek595 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 20 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Nie mam pojęcia nie oglądam już od dawna szajbajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 21 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Pedały Look mi przyszły powiemmze wyglądają naprawdę ładnie. Teraz jedno zasadnicze pytanie który to jest lewy a który prawy? Szukam jakiegoś oznaczenia i nigdzie nic mi nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 21 Października 2022 Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Popatrz na gwinty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 21 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Dobrze rozumiem że się wkręca przeciwnie do ruchu obrotu korba w czasie jazdy? Głupie pytanie ale zawsze były oznaczone jakie bym nie kupił L P i problemów nie było. Dlatego też się nigdy nad tym nie zastawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi