Pawel.h00 Napisano 16 Października 2022 Napisano 16 Października 2022 Cześć,jeżdżę na rowerze górskim KTM Ultrafire 29 na wyjechanych już Rapid Robach 29x2.2 i rozwoże na nim jedzenie często po wiele godzin w 95% są to chodniki ścieżki rowerowe w fatalnym stanie wyboje dziury krawężniki na krawężniku że idzie dostać szału .Czasem przez chwilę las lub piasek .I teraz czy Big Apple 29x2.35 będzie odpowiednia ? Myślałem jeszcze nad Big Ben ale jest tylko 2.15 szeroka.Zależy mi na tej amortyzacji "Baloonbike" jednak gdzie nie gdzie piszą że opona słabo sobie radzi na zakrętach a zdarzy mi się je pokonywać z np prędkością 30-35km na h. I jeszcze pytanie czy Big Apple ma faktycznie jakąś technologie że dobrze amortyzuje nierówności czy jak wezmę inna oponę również szeroką np Maxxis Grifter 2.5 to będzie to samo ? Opona może być do 150zl szt fajnie jakby radziła sobie lepiej w deszczu niż big Apple Z góry dziękuję za wszelką pomoc,pomimo przeglądnięcia wielu tematów wciąż nie znalazłem odpowiedzi
Maciek.B Napisano 16 Października 2022 Napisano 16 Października 2022 Od kilkuset km jezdze na Fat Frank'ach. Dojazd do pracy na szybkim elektryku, 80% po asfalcie. Zdarza sie, ze klade sie jak na moto w zakretach 90 stopni z predkosciami ponad 35km/h i jeszcze nie mialem wrazenia jakby sie mialy odkleic. Jak do tej pory na tych oponach mialem jedna glebe, ale przy bardzo malej predkosci na parkingu podziemnym z posadzka z takiego gladkiego betonu, ktora w dodatku byla mokra, ale wydaje mi sie, ze w tamtej sytuacji zadna opona by nie przytrzymala. W tego typu oponach wlasnie fajne jest to, ze nie musi byc szeroka, a ma wysoki profil. I jezdzac na odpowiednio niskim cisnieniu faktycznie czuć, ze jest bardziej komfortowo, nawet pomimo tego, ze mam full'a na dosc miekkim zawieszeniu. Oczywiscie nie ma niczego do wszystkiego, ale to jedna z lepszych tego typu opon jakie ostatnio mialem. Wczesniej jezdzilem na Schwalbe Hurricane, bo wydawalo mi sie, ze bardziej uniwersalny bieznik to bedzie troche lepiej na lesnych sciezkach, a tu nic z tego. Nie dosc, ze w lekkim terenie nie bylo lepiej, to na asfalcie bylo gorzej Dla Twoich potrzeb takie opony jak Big apple, big ben, czy fat frank beda bardzo ok.
Pawel.h00 Napisano 16 Października 2022 Autor Napisano 16 Października 2022 @Maciek.B a orientujesz się czy jak wybiore big Ben ale o szerokości 2.15 to będzie owiele słabiej tłumił nierówności niż Apple o szerokości 2.35 ?
Maciek.B Napisano 16 Października 2022 Napisano 16 Października 2022 Jezeli chodzi o tlumienie drgan to tam nie ma zadnej kosmicznej technologii. Te opony maja po prostu wysoki profil i maja miekka scianke. Im wyzsza i szersza opona, tym na mniejszym cisnieniu mozesz jezdzic, a ze przy okazji wersje baloon sa miekkie na boku to latwo sie poddaja na wybojach. Ta roznica w szerokosci jest odczuwalna. Sam sie przesiadalem z 2.1 na 2.3 i czuc. Poza tym, jezeli tyle przejechales na oponach, ktore nie nadaja sie na asfalt, to czego nie wybierzesz to i tak bedzie lepiej. A przy takich przebiegach i tak przyjdzie Ci je dosc szybko zmienic, wiec sam dla siebie bedziesz ekspertem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.