Skocz do zawartości

[Opony] Czy Big Apple będzie dla mnie dobra?

Pawel.h00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,jeżdżę na rowerze górskim KTM Ultrafire 29 na wyjechanych już Rapid Robach 29x2.2 i rozwoże na nim jedzenie często po wiele godzin w 95% są to chodniki ścieżki rowerowe w fatalnym stanie wyboje dziury krawężniki na krawężniku że idzie dostać szału .Czasem przez chwilę las lub piasek .I teraz czy Big Apple 29x2.35 będzie odpowiednia ? Myślałem jeszcze nad Big Ben ale jest tylko 2.15 szeroka.Zależy mi na tej amortyzacji "Baloonbike" jednak gdzie nie gdzie piszą że opona słabo sobie radzi na zakrętach a zdarzy mi się je pokonywać z np prędkością 30-35km na h.

I jeszcze pytanie czy Big Apple ma faktycznie jakąś technologie że dobrze amortyzuje nierówności czy jak wezmę inna oponę również szeroką np Maxxis Grifter 2.5 to będzie to samo ? 

Opona może być do 150zl szt fajnie jakby radziła sobie lepiej w deszczu niż big Apple Z góry dziękuję za wszelką pomoc,pomimo przeglądnięcia wielu tematów wciąż nie znalazłem odpowiedzi 

Napisano

Od kilkuset km jezdze na Fat Frank'ach. Dojazd do pracy na szybkim elektryku, 80% po asfalcie. Zdarza sie, ze klade sie jak na moto w zakretach 90 stopni z predkosciami ponad 35km/h i jeszcze nie mialem wrazenia jakby sie mialy odkleic.

Jak do tej pory na tych oponach mialem jedna glebe, ale przy bardzo malej predkosci na parkingu podziemnym z posadzka z takiego gladkiego betonu, ktora w dodatku byla mokra, ale wydaje mi sie, ze w tamtej sytuacji zadna opona by nie przytrzymala.

W tego typu oponach wlasnie fajne jest to, ze nie musi byc szeroka, a ma wysoki profil. I jezdzac na odpowiednio niskim cisnieniu faktycznie czuć, ze jest bardziej komfortowo, nawet pomimo tego, ze mam full'a na dosc miekkim zawieszeniu.

Oczywiscie nie ma niczego do wszystkiego, ale to jedna z lepszych tego typu opon jakie ostatnio mialem.

Wczesniej jezdzilem na Schwalbe Hurricane, bo wydawalo mi sie, ze bardziej uniwersalny bieznik to bedzie troche lepiej na lesnych sciezkach, a tu nic z tego. Nie dosc, ze w lekkim terenie nie bylo lepiej, to na asfalcie bylo gorzej ;)

Dla Twoich potrzeb takie opony jak Big apple, big ben, czy fat frank beda bardzo ok.

Napisano

Jezeli chodzi o tlumienie drgan to tam nie ma zadnej kosmicznej technologii. Te opony maja po prostu wysoki profil i maja miekka scianke.

Im wyzsza i szersza opona, tym na mniejszym cisnieniu mozesz jezdzic, a ze przy okazji wersje baloon sa miekkie na boku to latwo sie poddaja na wybojach.

Ta roznica w szerokosci jest odczuwalna. Sam sie przesiadalem z 2.1 na 2.3 i czuc.

Poza tym, jezeli tyle przejechales na oponach, ktore nie nadaja sie na asfalt, to czego nie wybierzesz to i tak bedzie lepiej.

A przy takich przebiegach i tak przyjdzie Ci je dosc szybko zmienic, wiec sam dla siebie bedziesz ekspertem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...