Skocz do zawartości

[4000-5500] MTB dla wysokiej osoby

grzech1991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Szukam roweru dla siebie, 194cm, 95kg.

TL:DR:
- tani w naprawie
- marka bez znaczenia
- wygodny
- najbardziej opłacalny w swoim budżecie
- bez przerzutki z przodu

Obecnie mam SCUD który poleciliście mi tutaj, na forum w 2014 r. Rower ledwo dyszy i widać zużycie, obecnie naprawa jest nieopłacalna.

Szukam czegoś co mi zapewni niskie koszty serwisu (ale nie muszą być totalnie niskie albo zerowe... po prostu sensowne) i będzie wygodny do jazdy przy moim wzroście. Scud 26" z ramą 21" jest dla mnie za mały.

Nie mam też jasno sprecyzowanego budżetu, wolałbym aby to było 4000 zł, ale może być i 6000 zł. Szukam czegoś do jazdy po mieście, czasem delikatny teren ale trwałego. Z tego co widziałem, to z rowerów droższych typu 6k można już próbować zjazdów w górach? Jeśli tak, to wolałbym w takiej sytuacji dopłacić. Jeśli nie, no to nie. Blokada amortyzatora nigdy mi się nie przydała, z tego co czytam to sram droższy w naprawach, a wcale nie lepszy od shimano... Więc mam mętlik w głowie.

Z innych wymagań które mam, to brak przedniej przerzutki - po prostu jej nie używam.

Zastanawiam się pomiędzy:
ZR TEAM 7.0 https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/zr-team/zr-team-275-70-2022/ (wychodzi około 4500 zł)
Trek X-Caliber 8 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-x-caliber-8-2022 5900 zł
Jealous al https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-80-2022/ 5200 zł

Marka roweru dla mnie nie ma znaczenia. Nie wiem też jak ZR TEAM ma się do treka, w treku widzę blokadę, ale nie wiem jak reszta osprzętu - czy jest lepsza czy gorsza. Jestem otwarty na inne propozycje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Przy twoim wzroście wybrałbym rower na kołach 29" . Różnica między 26 i 27,5 nie jest duża , a 29 jest popularniejszym standardem . Czyli Radon z pierwszego linka odpada , zresztą jego rozmiarówka kończy się na 20" co dla ciebie może być za mało . Masz tabelkę z geometrią , masz dopasowanie do wzrostu i przedkroku . U Treka jesteś na granicy rozmiarów więc tylko przymiarka da odpowiedź który dla ciebie będzie lepszy .

Koszty serwisu to w głównej mierze koszty wymiany napędu . I tu zła wiadomość tańszy od rowerów które podlinkowałeś będzie taki z napędem 2x10 . W dodatku będzie miał taki sam albo i większy zakres przełożeń . Popatrz w sklepach internetowych ile kosztuje kaseta 12s 10-51 ( bo taka jest i w Treku i w Radonie 8.0 ) ile shimanowski ( ponoć dobry )  łańcuch 12s , ile przerzutka ...W dodatku w Treku na korbie masz 30 zębów . To może być trochę mało do niegórskiej jazdy .

Dodatkowo wyznaczasz szeroki zakres zastosowania , a współczesne rowery MTB są dość wyspecjalizowane . Czy mieście potrzebne ci opony 2,35 ?  Nie wiem o czym myślisz pisząc o górskich zjazdach ? Każdym Mtb da się zjechać , ale to nie będzie Dh czy enduro .

Nie traktuj tego jako krytyki czy odradzania tylko jako materiał do przemyśleń .

Napisano

No jak tanio i uniwersalnie, to może coś 3x9 np. Deore. Trzebaby znaleźć coś z ramą conajmniej 21" (wskazane ok.22") a koła 29" z hamulcami hydraulicznymi. Nikt nie robi 1x9 tylko np. 1x12. Jeśli priorytetem jest jeden blat z przodu to nie będzie zbyt uniwersalnie, a tym bardziej tanio.

Napisano

A patrzyłeś na ofertę Cube? Mają bardzo duże rozmiary, aż do XXL 24". Ja jeszcze przymierzałem się do poprzedniej ramy, bodajże w 2020 roku i nawet rozmiar L, czyli 20", wydawał mi się bardzo duży (mam 183 cm), większy niż L-ki innych marek. Więc dla Ciebie XL 22" powinien być dobry a jak nie to jest jeszcze 24" XXL.

Proponuję Cube Aim Ex albo któryś z Cube Analog. Mają napęd 1x, tak jak chcesz, i osprzęt Deore albo Sram w zależności od modelu

Napisano
W dniu 16.10.2022 o 15:37, WaGiant napisał:

Przy twoim wzroście wybrałbym rower na kołach 29" . Różnica między 26 i 27,5 nie jest duża , a 29 jest popularniejszym standardem . Czyli Radon z pierwszego linka odpada , zresztą jego rozmiarówka kończy się na 20" co dla ciebie może być za mało . Masz tabelkę z geometrią , masz dopasowanie do wzrostu i przedkroku . U Treka jesteś na granicy rozmiarów więc tylko przymiarka da odpowiedź który dla ciebie będzie lepszy .

Koszty serwisu to w głównej mierze koszty wymiany napędu . I tu zła wiadomość tańszy od rowerów które podlinkowałeś będzie taki z napędem 2x10 . W dodatku będzie miał taki sam albo i większy zakres przełożeń . Popatrz w sklepach internetowych ile kosztuje kaseta 12s 10-51 ( bo taka jest i w Treku i w Radonie 8.0 ) ile shimanowski ( ponoć dobry )  łańcuch 12s , ile przerzutka ...W dodatku w Treku na korbie masz 30 zębów . To może być trochę mało do niegórskiej jazdy .

Dodatkowo wyznaczasz szeroki zakres zastosowania , a współczesne rowery MTB są dość wyspecjalizowane . Czy mieście potrzebne ci opony 2,35 ?  Nie wiem o czym myślisz pisząc o górskich zjazdach ? Każdym Mtb da się zjechać , ale to nie będzie Dh czy enduro .

Nie traktuj tego jako krytyki czy odradzania tylko jako materiał do przemyśleń .

Koszt serwisu jest dla mnie ważny, ale nie najważniejszy. Uparłem się na 1:11 - 1:12 bo chce czegoś nowego.

Co do MTB i zjazdów, co masz na myśli enduro vs DH vs MTB? Jazda ekstremalna mnie nie jara.

Co do wymiarów, jestem na pograniczu, ale wyszło mi podając do wysokości nogawki ok. 93cm i rama XXL. Byłem się przejechać na XLu i faktycznie jest za mały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...