caballoBlanco Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Cześć, do czego jest używany klucz widoczny na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Października 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2022 No jak to są klucze płaskie 15 mm, przydatne do np. kół z nexusem gdzie koła sa na 15mm a hamulec na 10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 A swoją drogą jak używasz tego multitoola częściej niż w awaryjnych sytuacjach to kup coś porządnego, bo ten zniszczy Ci wszystkie śruby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 (edytowane) Ogólnie warto przyjrzeć się jaki mamy rower i jakie w nim śruby i kupić pod siebie narzędzia. W większości przypadków we współczesnych rowerach płaskie klucze czy te nasadówki nie występują. Zbędny rupieć do wożenia. Sam swojego czasu woziłem jedynie małą grzechotkę i kila bitów - wystarczyło do dokręcenia poluzowanego mostka czy klamki. Jedyny minus to problemy z łańcuchem - ale od lat nie miałem takiej usterki. Edytowane 15 Października 2022 przez RabbitHood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Ja takich płaskich kluczy używałem m.in. do konusów, do pedałów, do V-braków, do browca. Ale do częstej pracy lub gdy jest potrzebna mocna siła dokręcenia, polecam kupić coś porządniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 @caballoBlanco wyrzuć to badziewie za dychę i kup porządnego multitoola. Narzędzia mają uratować tyłek i być niezawodne a to jest zrobione z plasteliny Powtórzę chyba setny raz na tym forum - lepiej raz a porządnie, unikasz wtedy niepotrzebnych, pośrednich wydatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2022 mam zestaw kluczy imbusowych i innych ale takie zwykłe z garażu, co do multitoola, dlaczego miękki metal miałby zepsuć śruby? Nie na odwrót, jakieś mocny klucz nie "wyrobi" śrub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Nie, bo precyzyjny i twardy klucz przeniesie siłę blisko załamań gniazda, tam, gdzie najlepiej przekaże moment a taki, co sie poddaje, będzie naciskał bliżej środków ścianek gniazda i sie obślizgnie i wyrobi gniazdo śruby. Dwa czynniki sie liczą - twardość i precyzja wykonania. Najgorszy luźny i miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi