Skocz do zawartości

[multitool] Co to za klucz?

caballoBlanco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ogólnie warto przyjrzeć się jaki mamy rower i jakie w nim śruby i kupić pod siebie narzędzia. W większości przypadków we współczesnych rowerach płaskie klucze czy te nasadówki nie występują. Zbędny rupieć do wożenia. Sam swojego czasu woziłem jedynie małą grzechotkę i kila bitów - wystarczyło do dokręcenia poluzowanego mostka czy klamki. Jedyny minus to problemy z łańcuchem - ale od lat nie miałem takiej usterki.

Napisano

Ja takich płaskich kluczy używałem m.in. do konusów, do pedałów, do V-braków, do browca. Ale do częstej pracy lub gdy jest potrzebna mocna siła dokręcenia, polecam kupić coś porządniejszego. 

Napisano

@caballoBlanco wyrzuć to badziewie za dychę i kup porządnego multitoola. Narzędzia mają uratować tyłek i być niezawodne a to jest zrobione z plasteliny

Powtórzę chyba setny raz na tym forum - lepiej raz a porządnie, unikasz wtedy niepotrzebnych, pośrednich wydatków

Napisano

Nie, bo precyzyjny i twardy klucz przeniesie siłę blisko załamań gniazda, tam, gdzie najlepiej przekaże moment a taki, co sie poddaje, będzie naciskał bliżej środków ścianek gniazda i sie obślizgnie i wyrobi gniazdo śruby. Dwa czynniki sie liczą - twardość i precyzja wykonania. Najgorszy luźny i miękki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...