xgrzehoox Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Jaki sensowny klucz polecacie do pedałów? Mam problem z odkręceniem pedałów w damce KTM Sorento. Pedały wyglądają na oryginalne (wczesne lata 90-te). Psiknąłem WD i zasadziłem się z kopniakiem (w odpowiednią stronę) na klucz płaski 15 . Oczywiście klucz pękł (to był zeszlifowany zwykły płaski, bo normalny wiadomo za szeroki, dotychczasowo dawał radę ale nie tym razem) a pedał dalej na swoim miejscu.😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Bitul ma sensowne narzędzia. Rurka jako przedłużka i puści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Podjechać do najbliższego serwisu. Na przyszłość kupić klucz o odpowiednim rozmiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Dokładnie - zamiast "z kopa" to lepiej mieć "rurkie" do przedłużenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Rower kiedyś na stojaku, pedały zapieczone, klucz i rurka w dłoń... żeby było dobre oparcie, to koło o klatę opieram i... TRACH. Żebra se połamałem 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Ja mam z Deca i u mnie się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 1 godzinę temu, schwinn0 napisał: Na przyszłość kupić klucz o odpowiednim rozmiarze Właśnie a jaki to dokładnie rozmiar tego klucza? 15 jakby najbliżej bo 14 nie wchodzi czy jakieś angielskiej miary? 1 godzinę temu, schwinn0 napisał: Podjechać do najbliższego serwisu. Raczej kupię klucz bo mam już kolejkę starszych "pacjentów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Standardowo płaski 15mm, czasem w osi jest otwór na imbus 8mm. Pedały z oczywistych względów mają lewy i prawy gwint, trzeba zwrócić na to uwagę przy dokręcaniu i odkręcaniu. Edytowane 14 Października 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 No i klucz do pedałów powinien być znacznie dłuższy, niż taki standardowy płaski. Przedłużki są dobre, ale jak gwint nagle puści, to czasami robi się nieprzyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 (edytowane) https://bitul.pl/pl/p/KLUCZ-15-DO-PEDALOW-POTROJNY-PD003-/196 Polecam, jak tym nie odkręcisz to wizyta w serwisie. Trzecia dziurka dokręca koło. Starczy na lata przy okazjonalnym odkręcaniu, te tanie to byle co. Edytowane 15 Października 2022 przez iks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Jeśli pękł klucz nazwijmy go "motoryzacyjny" to wszelkie "rowerowe" się najzwyczajniej porozginają (z bitulem włącznie). Jesli nie potrzebujesz już tych pedałów to zdejmij z nich korpus, zaciśnij za oś w dużym imadle przytwierdzonym do solidbego stołu i kręć za korbę. Alterbatywą jest dospawabie do osi nasadki 1/2" i kręcenie kluczem udarowym do kól. Niestety po takim czasie stalowa oś w alu korbie mogły się już tak bardzo polubieć że są nierozłączne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Ja mam taki klucz jak na zdjęciu i daje radę. Często pedały mają też z tyłu wejście na imbusa, więc może dwoma na raz spróbuj? Spróbuj też opukać młotkiem oś pedału w okolicach miejsca, w którym wchodzi w korbę. Pomóc także może nagrzanie, a następnie schłodzenie zapieczonej części (rozszerzalność metalu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 4 godziny temu, Dokumosa napisał: Jeśli pękł klucz nazwijmy go "motoryzacyjny" to wszelkie "rowerowe" się najzwyczajniej porozginają (z bitulem włącznie). Tylko że wg autora motoryzacyjny był dosztukowany do odpowiedniego rozmiaru (z mniejszego zrobiony większy). Dlatego zasugerowałem udanie się do najbliższego serwisu i pożyczenie od nich na sekundę odpowiedniego klucza 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 zależy czy pedały idą na smietnik? u mnie było tylko na imbus 6, oczywiscie się obrobiło gniazdo. Podszlifowanie osi z dwóch stron i do imadła. Od teraz zawsze leciutko dokrecam pedały, jeszcze nigdy mi się nie wykręciły. To samo z suportem tylko ręką dokręcam a nigdy się nie wykręcił. Polak mądry po szkodzie😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Gwinty pedałów się smaruje i jednak mocno dokręca. Palcami? Ja bym nie zaryzykował. Ten motoryzacyjny klucz to był chyba zeszlifowany z grubości, a nie że dopasowany rozmiar. Zwykle normalne klucze 15 mm pasują, chyba że korba ma stalowe ramiona oblewane plastikiem, albo pedał ma mocno wystający do środka korpus wokół łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Cytat Gwinty pedałów się smaruje Potwierdzam, wystarczy trochę smaru na gwint i nie ma problemu z odkręceniem. Niestety nie wszyscy to robią i też mam problem z odkręceniem zapieczonego wolnobiegu w swoim commuterze ☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 @marveloZapomniałem oczywiscie napisać ze nasmarować trzeba. Suport rękami a pedały imbusem nie za mocno z wyczuciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Pedały się dokręca momentem 40Nm. Jak to nie jest mocno... 🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 12 godzin temu, Greg1 napisał: Potwierdzam, wystarczy trochę smaru na gwint i nie ma problemu z odkręceniem. Te pedały zostały przykręcone trzydzieści pare lat temu. Wtedy smar był towarem deficytowym, a imbus nie istniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 E tam. Ja do dzisiaj mam i używam smar grafitowy, który 30 lat temu używałem do smarowania śrub do przykręcania kół w Polonezie 😁😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 6 godzin temu, JWO napisał: Te pedały zostały przykręcone trzydzieści pare lat temu. Wtedy smar był towarem deficytowym, a imbus nie istniał No właśnie ja mam taki przypadek z wolnobiegiem, choć był on skręcany w fabryce nie 30 a zaledwie 5 lat temu i też nie mogę odkręcić bo pewnie skręcili na sucho. Na szczęście jeszcze działa więc też nie mam parcia żeby to za wszelką cenę odkręcić, chciałem tylko sobie polepszyć i wymienić wolnobieg na lepiej zestopniowany do moich potrzeb 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Kupiłem klucz Proxa YC-163L, taki długi z rączką. I co mnie rozwaliło to, że się oczywiście wiedząc co było przyłożyłem jakbym miał urwać je z korbą, a tu lekko poszło jakby słabo było dokręcone 🙄 Czyli albo ruszyłem tym złamanym kluczem (zeszlifowany na grubość zwykły marketowy 15 co by nie snuć domysłów) albo zadziałało WD40 (do kręcenia przystąpiłem po ok 2 min od aplikacji) albo rozruszały się później przez kilka dni w normalnej pracy podczas jazdy. Na imbus próbowałem wcześniej ale też nie szło ruszyć prędzej by się klucz obkręcił (może teraz by poszło be tego klucza). Klucz na pewno się jeszcze przyda, wygląda dość solidnie ale tym razem się nie spracował. Nowe pedału po oczyszczeniu gwintów dostały trochę smaru na montaż, może kiedyś ktoś będzie miał lżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Pisałeś na samym początku, że zaaplikowałeś WD40. Jest to preparat penetrujący, (przynajmniej tak jest reklamowany) aby zadziałał wymaga czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 20 Października 2022 Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Nie tak dawno miałem do odkręcenia stary, nietypowy, chiński suport. Nawet tu pytałem o radę. Nic nie działało. Siedział jak przyspawany. Zalałem WD40, smarem (to był suport z łożyskami kulkowymi) złożyłem z powrotem. Pół roku było dobrze, ale w końcu trzeba było wymienić. Kombinowałem z tydzień (teoretycznie). Piłka do metalu, warsztat samochodowy, nowa rama (to jest stara damka z Deca). W końcu chciał, nie chciał musiałem się zabrać za naprawę. Zrezygnowany, podszedłem z żabką. Nawet nie musiałem naciskać. Odkręciłbym chyba palcami . Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł (no i biegu do WC 😛 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi