caballoBlanco Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Cześć, jeżdżę na kasecie ultegra 11/32. Podczas godzinnej jazdy jadę sobie ze średnią około 30km/h podczas dłuższych 26-28 (więcej niż 2h) o w miarę płaskich teranach - wielkopolska. Zauważyłem że często jadąc chciałbym np. wrzucic mniejszą zębatkę z tyłu, wrzucam, i jest zauważalnie ciężej, tak że musze dużo przyspieczyć aby kadencja była dla mnie żwawa (żeby nie ugniatać kapusty) może to dobrze bo wtedy się trenuje, ale chciałbym mieć wiekszą możliwość wyboru prędkości jazdy przy tej samej kadencji (rozumiem że trudność rośnie, ale chodzi o to żeby skoki były mniejsze) Popatrzyłem na dostępne kasety ultegry, i wyselekcjonowałem dwie: 12-25 na zrzucie u góry, oraz 14-28 junior (na dole) Interesuje mnie najwięcej możliwości (gęsto) w okolicach 30km/h bo taką prędkość jestem w stanie utrzymać przez godzinę. Co byście doradzili jaką kasetę wybrać 12-25 czy 14-28 junior - o co chodzi z tym "junior" rozumiem że to dla adeptów kolarstwa, ale chyba dla amatorów ta kasetą też się sprawdza? Dodam że w przyszłości planuje wypady w góry ale to odległa perspektywa, dlatego interesuje mnie kaseta do jazdy bo w miarę płaskim terenie (mamy lokalne górki, i fajnie jest na nie podjechać, niestety nie wiem jakie to nachylenie ale dość spore, tylko że podjazd ma możę 0.5km i podejrzewam że mimo mniejsze zakresu z kasetami 12-25 czy 14-28 i tak będzie spoko podjeżdżać. Link do strony z kalkulatorem. http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24 Dodam, że nad zmianą korby nie myślałem, ponieważ to większy koszt, a uzyskujemy jedynie "przesunięcie" kadencji vs prędkość a nie inne zagęszczenie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) "junior" bo wg. przepisów młodzież nie może jeździć na tak twardych przełożeniach jak dorośli. Dlatego kasety dla "dzieciaków" zaczynają się od 14t. Kiedyś coś takiego czytałem, ale nie wiem ile w tym prawdy. Jeśli jesteś pewien, że nie zmienisz terenu w którym jeździsz i nie będziesz atakował żadnych podjazdów, to oczywiście kupuj jak najciaśniej zestopniowaną kasetę, w tym przypadku 12-25 (zapewne będzie tańsza niż 11-25). Edytowane 14 Października 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 11-25 ? Ostro 😁 Co tam jest z przodu ? Kompakt czy 52/36 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Kompakt 50/34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Jak uciągniesz , to montuj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Uciągniesz? A dlaczego miałbym nie uciągnąć? Sugerujesz 14-28, bo ta kaseta da trochę większy wybór na mniejszych predkosciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Jazda nie odbywa się ze stałą prędkością ~30kmh. Np. ze skrzyżowania też trzeba jakoś ruszyć, pod "podjazd" 1-2% podjechać, mocny wiatr też się trafi. Będziesz wtedy młynka szukał? Popatrz sobie na kasety miche primato Edytowane 14 Października 2022 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 No trzeba, ale od tego jest No mniejszy blat i duże zębatki z tylu przecież widać na tym kalkulatorze ze przy kadencji 90 jedziesz 15km/h No to ruszysz Wow No trzeba, ale od tego jest No mniejszy blat i duże zębatki z tylu przecież widać na tym kalkulatorze ze przy kadencji 90 jedziesz 15km/h No to ruszysz Wow @Mihau_ ciekawy temat, dzięki za inspiracje, ale taka kasetę mogę zestawić z reszta sprzętu czyli ultegra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Załóż do korby zębatki 52/36 i rozwiąża się Twoje problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 A to można same zębatki kupić? Nie wiem czy rozumiesz @HarveyDent ale założenie większych zębatek tylko przesunie prędkości w stosunku do kadencji a nie zagęści, w dodatku przesunie tak wyżej ze nie będę prawi w ogóle używał małych zębatek na kasecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Po moich doświadczeniach to powiem tak. Obecnie jeżdżę na 52 na 11-28. Ostatnio zmieniłem z 50ki na przodzie. I efekt jest taki, że wcale nie okupuję większych zębatek na kasecie jak się spodziewałem. Standardowo latam po płaskim gdzieś w połowie kasety, raczej w "mniejszej połowie". U mnie większy blat z przodu zwiększył dynamikę, i biegi kasety się jakby rozciągnęły. Mniej zmieniam, czasem jest tak, że wbiję 16kę czyli chyba 9 bieg i lecę tak przez całe miasto bez zmian czegokolwiek - trochę jak na fixie. Po prostu wolniej startuję i dłużej się rozpędzam. Ja ruszam to na stojaka, mniej więcej 50% czasu w mieście spędzam stojąc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 (edytowane) 10 godzin temu, caballoBlanco napisał: Nie wiem czy rozumiesz @HarveyDent ale założenie większych zębatek tylko przesunie prędkości Zmieni przede wszystkim ratio. Możesz to sprawdzić w kalkukatorze. Blędnie zakladasz że kombinacja zębatek ma bezpośredni wplyw na prędkość. NIE MA. Prędkość to wypadkowa mnoznika przełożenia i kadencji (a co za tym idzie mocy) Tak, zębatki w korbach się wymienia. Nie jestem pewien czy do ramion kompakta mozna założyć inne zebatki ze względu na rozstaw śrub. Dawno nie miałem. Coś mi świta ze był z tym problem. Sprawdź kompatybilność w dokumentacji Shimano, albo niech ktoś bardziej obcykany sie wypowie Edytowane 15 Października 2022 przez HarveyDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Cytat Blędnie zakladasz że kombinacja zębatek ma bezpośredni wplyw na prędkość. NIE MA. Prędkość to wypadkowa mnoznika przełożenia i kadencji (a co za tym idzie mocy) Przeczytaj to sobie jeszcze raz. Napisałeś, że kombinacja zębatek nie ma bezpośredniego wpływu na prędkości a już w następnym zdaniu, że prędkość jest wypadkową "mnożnika przełożenia" - czyli kombinacji zębatek i kadencji. Ramiona korby to ramiona korby, każdy dedykowany blat pasuje. 11 godzin temu, caballoBlanco napisał: Wow No trzeba, ale od tego jest No mniejszy blat i duże zębatki z tylu przecież widać na tym kalkulatorze ze przy kadencji 90 jedziesz 15km/h No to ruszysz Chyba mnie by coś trafiło gdybym musiał co chwilę blaty zmieniać;p 11 godzin temu, caballoBlanco napisał: Wow @Mihau_ ciekawy temat, dzięki za inspiracje, ale taka kasetę mogę zestawić z reszta sprzętu czyli ultegra? Miche robi kasety w standardzie shimano i campagnolo, kupujesz shimano i ma działać. A tak ogólnie "co do tematu". Jeśli naprawdę ci bardzo zależy na tej kadencji w okolicach 30kmh na płaskim - co osobiście uważam trochę za niepotrzebne bo to nie są jeszcze prędkości, gdzie nie można trochę "przepchnąć" (a nawet jeśli są dzisiaj to za parę miesięcy jak się wzmocnisz to już nie będą) - to kup sobie kasetę pokroju tego 14-28 (czy coś tam od miche), efekt jakiego potrzebujesz osiągniesz a będziesz sobie obcinać wszystkich lekkich przełożeń. Na marginesie podpowiem również, że istnieje blat 46 do ultegry. Nie kupowałbym go obecnie - bo to nie są tanie rzeczy a w sumie nie wiesz jak długo ci to potrzebne będzie ale możesz sobie w kalkulatorze sprawdzić konfigurację 46-34 + 11-28 SRAM. Kasety od srama są kompatybilne z shimano i mają koronkę 16t w zamian za gorszą górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Ja jezdze mniej wiecej z predkoscia 30+, kaseta 11-28 Ultegra i blat 48. Z kadencja 90-100 używam w zasadzie tylko polowe większych zębatek w kasecie. Mniejszy blat byłby lepszy, bo stopniowanie na dole jest ciaśniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2022 O co tu chodzi? Moge jakos sobie dobrać te zębatki @Mihau_? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Bo oficjalny dystrybutor nie ma na stronie rozpisanych konkretnych zębów https://sypytkowskisport.pl/94-atala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Nic sobie nie dobierasz. Jak nie podali stopniowania to do nich napisz albo poszukaj gdzie indziej. To nie jest jedyny sklep sprzedający miche w tym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 11 godzin temu, Mihau_ napisał: Przeczytaj to sobie jeszcze raz Przeczytałem. Nie ma bezpośredniego wplywy czyli ma pośredni (wypadkowa z kadencją) Coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2022 A jest jakaś opcja samemu sobie zestopniować? wybrać ile zębów ma konkretna zębatka? I co w ogóle z "wózkiem" cokolwiek to jest, to jest dolna częsć przerzutki? czy musze cos zmieniać czy poporstu wystarczy ze kasete wymienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Cytat A jest jakaś opcja samemu sobie zestopniować? wybrać ile zębów ma konkretna zębatka? Nic sobie nie wybierasz, kupujesz gotowca Cytat I co w ogóle z "wózkiem" cokolwiek to jest, to jest dolna częsć przerzutki? czy musze cos zmieniać czy poporstu wystarczy ze kasete wymienie Przerzutki szosowe występują zwykle z dwoma rodzajami wózków, krótkim i długim. W przypadku ultegry r8000 przerzutka z krótkim wózkiem ogarnia kasetę z największą koronką max 30 a z długim wózkiem do 34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 17 Października 2022 Udostępnij Napisano 17 Października 2022 W dniu 14.10.2022 o 19:47, caballoBlanco napisał: Uciągniesz? A dlaczego miałbym nie uciągnąć? Sugerujesz 14-28, bo ta kaseta da trochę większy wybór na mniejszych predkosciach Nie. Sugeruje, że jak na trasie pojawi się podjazd to spuchniesz . I nie pisze tutaj o podjazdach 8-12% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2022 moge sprawdzic % nachylenia? na górkach na ktorych jezdzilem znacie jakas apke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 17 Października 2022 Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Strava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2022 (edytowane) No max 8% mi wyszło ale nie znam średnich na podjazdach kurcze ale to ciezkie te podjazdy myslalem ze 10% było, no ale wydaje mi sie że nigdy nie jechałem na najwyższej zębatce 32 Edytowane 17 Października 2022 przez caballoBlanco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 17 Października 2022 Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Garmin pokazuje profil trasy w GarminConnect , ewentualnie podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi