bezrzecze Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Cześć, Od niedawna jestem posiadaczem elektryka - Scott Sub Sport eRide 20 Men SCOTT Poland - www.scott.pl Po przejechaniu 500km mogę stwierdzić że rower jest bardzo fajny, komfort jazdy etc super. Niestety, wydaje dziwne odgłosy przy jeździe po nierównym terenie, najgorzej jest na kostce brukowej, zjazdy z krawężników itp. Słychać takie jakby "brzdękanie" Moje podejrzenia co do źródła hałasu to amorek. Czy mieliście, macie podobne odczucia z jazdy na waszych rowerach. Czy taki amortyzator faktycznie może być źródłem hałasu, czy to coś innego. Dodam że widelec to: SUNTOUR NEX-E25 DS QR 700C STEEL TAPERED / 63mm skoku. Nie mam dużego doświadczenia, porównania z jazdą z przednim amorkiem i ciężko mi się do tego odnieść. Wcześniej jeździłem 18 lat Meridą Kalahari w której był amortyzator, ale nie przypominam sobie takich odgłosów. Ostatnie lata to jazda na Giant Toughroad z sztywnym widelcem. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 W pierwszym rzucie sprawdziłbym mocowanie błotników i bagażnika, czy się któraś śrubka nie poluzowała, jakiś zaczep nie puścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Ja bym obstawiał klasycznie, czyli pancerze stukające wewnątrz ramy. No chyba że wewnątrz lecą same linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezrzecze Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Błotniki i bagażnik sprawdziłem, to było pierwsze co sprawdzałem. Wczoraj spotkałem innego użytkownika podobnego elektryka Scotta, który także skarżył się na podobne hałasy, których przyczyn nie był pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Sprawdź linki w ramie, tak jak radzi @ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezrzecze Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) To poproszę o poradę jak to najlepiej zrobić. Nie znam się na tym, nigdy tego nie robiłem. Edytowane 25 Października 2022 przez sznib nie cytujemy posta poprzedzajacego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Czy pancerz jest "puszczony" na całej długości? Jeśli najprawdopodobniej tak to przebiega on gdzieś nad/pod silnikiem i jest schowany. To mocno komplikuje weryfikację bo musisz się dokopać do "kanału" w którym prowadzony jest pancerz. Wielu producentów na pancerze przerzutki i przewody hydrauliczne nakłada piankowe wyciszacze które redukują lub likwidują stukanie. Producenci dbają o estetykę, mają kompletnie gdzieś ergonomię czynności serwisowych. Tym bardziej że cały pancerz praktycznie likwiduje problem jakim jest konieczność jego wymiany - takie rozwiązanie zapewnia dłuższe dobre działanie przerzutki. Jeśli masz takie rozwiązanie to grzebanie w nim bywa...mocno irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 W dniu 14.10.2022 o 09:12, bezrzecze napisał: To poproszę o poradę jak to najlepiej zrobić. Nie znam się na tym, nigdy tego nie robiłem. Bez rozbierania można spróbować potrząsnąć rowerem ale nie wiem czy się uda. Jak stoi to na boki, tak jakbyś chciał coś z niego strząsnąć. Jak masz siłę, to unieść i podobnie ale góra dół. Można spróbować poruszać pancerzami przy wejściu do ramy i sprawdzić czy dźwięk podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Można też napiąć pancerze, czyli wyciągnąć z ramy ile się da i wtedy sprawdzić czy jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezrzecze Napisano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Dziękuję za wszystkie rady. Sprawdzę to i wrócę z informacjami. Między czasie zauważyłem, że hałas jest mniejszy, jeżeli ustawie początkowe ugięcie amortyzatora na minimum, ustawię go sztywno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 18 Października 2022 Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Ja bym sprawdził hamulce (klocki) 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezrzecze Napisano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Linki nie są problemem, hamulce też nie Najbardziej pomogło ustawienie wstępnego ugięcia amorka na minimum. Nie jest idealnie, ale jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 25 Października 2022 Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Jeśli chodzi o stukot pancerzy w ramie, to spróbuj z jednej strony wylotu pancerzy zacisnąć na nich trytytkę (dość mocno), następnie naciągnij pancerz z drugiej strony i też zaciśnij trytytkę. Spowoduje to naprężenie pancerza wewnątrz ramy i da (jakąś) nadzieję na cieszenie się cichą jazdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 25 Października 2022 Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Pancerze zostawilbym w spokoju. Tam jest tak ciasno, ze one nie maja o co stukac Amor, moze sprezyna tlucze o lage w srodku, ale tu raczej pomogloby naprezenie, a nie poluzowanie sprezyny. W tym modelu lubia trzeszczec plastikowe oslony silnika, ale raczej podczas pedalowania, a nie jazdy po nierownosciach. A tak na dobra sprawe to zyczylbym sobie takich klientow jak Ty, ktorzy nie wiedza, ze od takich spraw jest sprzedawca, a nie takich co przychodza i marudza, ze za glosno cyka im piasta, ktora musi cykac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi