Skocz do zawartości

[Zakrętka holllowtech 2] Nie trzyma korby.

Marzo123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem taki jak napisałem powyżej. Ta plastikowa śrubka od hollowteca cały czas się odkręca ale jest wyrobiona. Podeślę zdjęcie na razie na szybko żeby można było ocenić

IMG20221013193733.jpg

Napisano

Korba trzyma się wyłącznie na tych dwóch śrubach w ramieniu (ampulowych/imbusowych). Jeśli gwint śrub/gniazd jest ok to zostają tylko frezy na osi lub ramieniu.

Napisano

Zakładasz ramie korby, likwidujesz luz plastikową śrubą i dopiero wtedy dokręcasz imbusy. Przy mojej korbie jest to bodajże 12-14nm czyli "mocno ale z wyczuciem" - 10nm to nacisk 1kg na ramieniu klucza o długości 1m

Napisano

Jezeli doszło do sytuacji, ze pojezdziles troche na luznej korbie to wieloklin mogl sie uszkodzic i juz nigdy nie uda sie tego skutecznie dokrecic.

Zmierz suwmiarka otwor w korbie czy nie jest owalny, bo bywaly tez wadliwe korby.

Jezeli rower jest na gwarancji to zareklamuj.

Mozesz jeszcze spróbować dokrecic troche mocniej. Ja swoje korby dokrecam co najmniej na 15Nm. Te gwinty wytrzymaja pewnie i ze 2x wiekszy moment dokrecenia. A i wazne zeby dokrecac po trochu raz jedna, raz druga.

• Mod Team
Napisano

Żeby skutecznie zamontować ramie korby ht2 należy?

- dokręcić plastikową śrubę mocno ale z umiarem, żeby się nie przekręciła na gwincie.

- być pewnym ze podkładka z pinem, jest sprawna, czyli pin jest na miejscu i nie jest połamany. Podkładka na się ładnie w kliknąć w otwór w osi korby. To jest bardzo ważny punkt.

- śruby ramienia maną być dokręcono mocno ale co najważniejsze równomiernie. 

Proponuję wyjść z jaskini, na światło dzienne, z korbą, zrobić zdjęcie osi. Jeżeli to nowa korba pokroju grxa to może to być wada fabryczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...