chiz1611 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Cześć. Niedawno pękła mi szprycha w tylnym kole. Koła Campagnolo Zonda. Kupiłem zestaw nowych szprych i wymieniłem uszkodzoną. Szprychy do tego koła są płaskie i zauważyłem, że przy dokręcaniu nypla, szprycha zaczyna skręcać się wokół własnej osi. Udało mi się przytrzymać szprychę i dokręcić odpowiednio mocno nypel, tak żeby koło nie miało bicia, jednak szprycha podczas tych zabiegów i tak trochę się skręciła - nie jest ustawiona całą swoją płaską powierzchnią idealnie równolegle do kierunku jazdy (pozostałe szprychy są tak ustawione). Czy takie skręcenie się szprychy jest normalne i niegroźne, czy może powoduje osłabienie szprychy i zmniejsza jej wytrzymałości? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Wpisz w google "klucz do płaskich szprych" i świat stanie się piękniejszy 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 (edytowane) Albo zawsze można sobie pomóc kombinerkami ale fakt takie trzymadło jest wygodniejsze. A co do tematu - wątpię by lekkie skręcenie jakoś znacznie (czy nawet w jakimkolwiek stopniu) wpływało na wytrzymałość szprychy. Co innego gdybyś skręcił ją jak świder. Jedyne co tracisz to cool wygląd koła i ułamek promila aero! Edytowane 13 Października 2022 przez RabbitHood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 K9mbinerki oklej od wew taśmą izolacyjna i przytrzymuj nimi szprychę blisko nypla przy jej naprężaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 ech dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Ale, że tak otwieraczem do butelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Dzięki za porady. Bałem się zostawić szprychę lekko skręconą i zacząłem przy niej majstrować. Niestety uszkodził mi się od tego nypel i ostatecznie musiałem tę szprychę przeciąć i założyć kolejną. Podczas dokręcania nowej szprychy, przytrzymałem ją widelcem kuchennym. Zadziałało to bardzo dobrze, szprycha nie jest skręcona. Pozdrawiam, Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi