Skocz do zawartości

[szprycha] Szprycha się skręca przy dokręcaniu nypla

chiz1611

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Niedawno pękła mi szprycha w tylnym kole. Koła Campagnolo Zonda. Kupiłem zestaw nowych szprych i wymieniłem uszkodzoną. Szprychy do tego koła są płaskie i zauważyłem, że przy dokręcaniu nypla, szprycha zaczyna skręcać się wokół własnej osi. Udało mi się przytrzymać szprychę i dokręcić odpowiednio mocno nypel, tak żeby koło nie miało bicia, jednak szprycha podczas tych zabiegów i tak trochę się skręciła - nie jest ustawiona całą swoją płaską powierzchnią idealnie równolegle do kierunku jazdy (pozostałe szprychy są tak ustawione). Czy takie skręcenie się szprychy jest normalne i niegroźne, czy może powoduje osłabienie szprychy i zmniejsza jej wytrzymałości? 

Pozdrawiam,

Michał

Napisano

Albo zawsze można sobie pomóc kombinerkami :P ale fakt takie trzymadło jest wygodniejsze.

A co do tematu - wątpię by lekkie skręcenie jakoś znacznie (czy nawet w jakimkolwiek stopniu) wpływało na wytrzymałość szprychy. Co innego gdybyś skręcił ją jak świder. Jedyne co  tracisz to cool wygląd koła i ułamek promila aero!

Napisano

Dzięki za porady. Bałem się zostawić szprychę lekko skręconą i zacząłem przy niej majstrować. Niestety uszkodził mi się od tego nypel i ostatecznie musiałem tę szprychę przeciąć i założyć kolejną. Podczas dokręcania nowej szprychy, przytrzymałem ją widelcem kuchennym. Zadziałało to bardzo dobrze, szprycha nie jest skręcona.

Pozdrawiam,

Michał

Screenshot_2022-10-14-23-05-35-543_com.miui.gallery.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...