caballoBlanco Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Rozumiem @ChuChu przednią przerzutkę regulowałem tak że ją odkręciłem (ustawiłem poprawnie w stosunku do korby tak jak w manualach shimano) następnie linke przykręciłem (musiałem zluzować) no i wtedy wyregulowałem śruby L oraz H, tak żeby możliwie nie tarło, żeby został np z 1mm na dużym blacie i najmiejszej zębatce. Czy L i H ma wpływ na to jak mi się wrzuca i zrzuca łąńcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Trochę ma, ale jeżeli łańcuch nie spada, to powinno być w miarę dobrze. Wiadomo że przód zmienia się nieco gorzej, bo przecież przeskok jest bardzo duży. 1mm to całkiem dużo, bo w zasadzie na skrajnych przełożeniach jeździ się marginalnie mało. Jeżeli zostawisz sobie 1mm na przełożeniach granicznych, to automatycznie tracisz zakres na reszcie kasety. Dobrze wyregulowana przednia przerzutka w napędach 2x, powinna pozwalać na użytkowanie całej kasety, bez ocierania o klatkę przerzutki. Jeżeli ustawi się dobrze, to nawet trymowanie jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Nie wiem jak w innych grupach ale w aktualnej 105 z ta śrubka od regulacji naciąg linki to nie realne. Ma tak wąska klatke że nawet po trymowaniu potrafi przycierac. Trzeba ją naprawdę bardzo precyzyjnie regulować i korygować po jezdzie. Był tu ktoś kto pisał w tej sprawie chyba do shimano (albo gdzieś po serwisach latał) to mu odpowiedzieli że po to są plastikowe ślizgi żeby łańcuch po nich chodził i że to norma :/. Mi się w końcu udało ustawić to prawie idealnie ale wymagało to czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 No to ciekawych rzeczy się można dowiedzieć. W takim razie mój błąd. Na 10s 4700 da się zrobić tak jak opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2022 @ChuChu Patrz kupiłem śrubę m4 12mm tej co brakowało jest to L, No i jej by mogło nie być minimalne dokręcenie powoduje zmianę położenia łyżki która jest idealnie wyregulowana ( na małym blacie i największej zębatce nie trze ale tez nie ma luzu) Teraz gitówa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Jeżeli tak twierdzisz, to znaczy że tak jest. Po prostu niezbyt często się zdarza, że te śruby zostają "luzem". Miewałem tak ale raczej z tyłu. Co do tyłu, musisz stwierdzić sam. Na fotce wygląda w miarę poprawnie, może nieco za blisko, ale dopiero próba zmian biegów odpowie czy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi