Brombosz Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Witam. Wczoraj przyszło mi się zmierzyć z problemem, który mnie przerósł i całkiem wyssał resztki mojej cierpliwości. Znalazłem w garażu jakieś retro sprzęty do nowego paździerza i postanowiłem wyposażyć go w klamkomanetki RX100. Nie wiem jaki to rocznik, ani też nie było jak policzyć ile to ma biegów (chyba 3x7). Wszystko byłoby fajnie, gdyby się potem nie okazało, że prawa nie klika ani w dół, ani w górę... Tzn. bieg wrzucała, ale nie zazębiała się naciągając linkę i bieg od razu spadał. Czyszczenie aerozolami nie dało wiele. Chodziła lżej, ale dalej bez kliknięć. Tutaj popełniłem pierwszy błąd. Zamiast najpierw poczytać internet, to zacząłem to rozbierać. Teraz już wiem, że to robota dla zegarmistrza i będzie to całkiem trudne... Stąd pytanie: Jest to do ogarnięcia dwoma rękami, czy lepiej od razu dać sobie spokój i szukać innej? Drugi błąd był taki, że uparłem się to zrobić, ale bez żadnej wiedzy o przyczynie usterki. Po rozebraniu wyglądało to jak wypięta jedna ze sprężynek, ale bez mojego pojęcia w którą stronę była wcześniej napięta. Zanim się do niej dokopałem, to można powiedzieć, że całość była już w częściach pierwszych. Jedyny pozytyw to to, że wszystko w środku wygląda na całe...Do tego już po zarwanej nocy odkryłem, że nie bardzo pamiętam dokładnej kolejności wszystkich części i lekko zwątpiłem w sukces. Ma ktoś jak pomóc jakimś rysunkiem, poradnikiem czy radą? A najlepiej to wszystkim na raz. I jakby ktoś czuł się na siłach za to zabrać i zwyczajnie zrobić zamiast mi tłumaczyć, to też chętnie się dogadam. Jakieś tam piwo albo czekolada, jak nie w garażu, to w paczce się znajdzie... Nie licząc ceny fatygi ofcourse. Pozdrawiam, pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Może to ci w czymś pomoże, bo ja moje RSXy reanimowałem na podstawie tego filmu, a one są chyba bliźniaczą konstrukcją do RX100 Edytowane 9 Października 2022 przez Roballinho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Wygląda podobnie. Spróbuję wieczorem jeszcze raz, bo na tą chwilę mam dosyć. Drugą trudnością, która wystąpi później będzie spięcie tego razem do kupy zanim się rozpadnie w paluchach. Tyle chociaż, że odkryłem potrzebę zrobienia sobie kilku precyzyjnych narzędzi. Zawsze to jakiś exp do skilla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Zabawa trwa dalej. Na filmach nie wszystko jest pokazane, a konstrukcja się lekko różni. Za którymś razem może się uda. Mam układankę na nudne wieczory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Inny model, ale być może film będzie pomocny: I jeszcze to: Right 6400 STI overhaul - Imgur 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Dzięki za te zdjęcia. Niektóre elementy są inne, ale już mam nieco światła na ich kolejność. Po pracy ciąg dalszy. PS. Zegarmistrzowie to muszą być naprawdę cierpliwi ludzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Panowie, jest postęp. Pierwszy raz to złożyłem... I w sumie to tyle z sukcesów. Zrzucanie jakoś działa, wrzucanie dalej nie działa i całość chodzi gorzej niż wcześniej. Przy okazji okazało się, że ktoś juz tam grzebał wcześniej i dlatego odtwarzając nie byłem w stanie tego zmontować. Albo coś odwrotnie założyłem, albo brakuje jakiegoś elementu, albo sam olej to mało żeby to chodziło. Najgorsza możliwość to wszystkie te opcje na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Aktualizacja: Manetka już cyka lekko i byłoby gotowe, gdyby nie to, że sytuacja się odwróciła i teraz biegi wrzuca i nie zrzuca... Jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Temat można zamknąć. Dziękuję wszystkim za pomoc. Manetka złożona i działa. Możliwe, że niedługo trzeba będzie nałożyć tu i ówdzie smaru, bo jakiś tam oryginalnie był, ale to już nie będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Nie wiem jak z Twoją, ale RSX ma ten problem, że z czasem oryginalny smar gęstnieje i to upośledza wrzucanie lub wrzucanie biegów. Najczęściej pomaga płukanie mechanizmu w jakimś niezbyt agresywnym rozpuszczalniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2022 W tym przypadku przyczyną były zatarte na trzpieniu, ruchome zapadki. Do tego nieprawidłowy montaż jednej ze sprężyn przez poprzedniego właściciela. Oryginalny, nie oryginalny, jakiś musi być. Na samym oleju długo nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi