Skocz do zawartości

[naprawa klamkomanetki] Jak poskładać stare Shimano RX100?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj przyszło mi się zmierzyć z problemem, który mnie przerósł i całkiem wyssał resztki mojej cierpliwości.

Znalazłem w garażu jakieś retro sprzęty do nowego paździerza i postanowiłem wyposażyć go w klamkomanetki RX100.

IMG-20221009-073627.jpg

Nie wiem jaki to rocznik, ani też nie było jak policzyć ile to ma biegów (chyba 3x7).

Wszystko byłoby fajnie, gdyby się potem nie okazało, że prawa nie klika ani w dół, ani w górę... Tzn. bieg wrzucała, ale nie zazębiała się naciągając linkę i bieg od razu spadał. Czyszczenie aerozolami nie dało wiele. Chodziła lżej, ale dalej bez kliknięć. 

Tutaj popełniłem pierwszy błąd. Zamiast najpierw poczytać internet, to zacząłem to rozbierać. Teraz już wiem, że to robota dla zegarmistrza i będzie to całkiem trudne... Stąd pytanie: Jest to do ogarnięcia dwoma rękami, czy lepiej od razu dać sobie spokój i szukać innej?

Drugi błąd był taki, że uparłem się to zrobić, ale bez żadnej wiedzy o przyczynie usterki. Po rozebraniu wyglądało to jak wypięta jedna ze sprężynek, ale bez mojego pojęcia w którą stronę była wcześniej napięta. Zanim się do niej dokopałem, to można powiedzieć, że całość była już w częściach pierwszych. 

IMG-20221009-071526.jpg

Jedyny pozytyw to to, że wszystko w środku wygląda na całe...Do tego już po zarwanej nocy odkryłem, że nie bardzo pamiętam dokładnej kolejności wszystkich części i lekko zwątpiłem w sukces. 

Ma ktoś jak pomóc jakimś rysunkiem, poradnikiem czy radą? A najlepiej to wszystkim na raz. :)

I jakby ktoś czuł się na siłach za to zabrać i zwyczajnie zrobić zamiast mi tłumaczyć, to też chętnie się dogadam. Jakieś tam piwo albo czekolada, jak nie w garażu, to w paczce się znajdzie... Nie licząc ceny fatygi ofcourse. 

Pozdrawiam, pomóżcie 

Wygląda podobnie. Spróbuję wieczorem jeszcze raz, bo na tą chwilę mam dosyć. Drugą trudnością, która wystąpi później  będzie spięcie tego razem do kupy zanim się rozpadnie w paluchach.

Tyle chociaż, że odkryłem potrzebę zrobienia sobie kilku precyzyjnych narzędzi. Zawsze to jakiś exp do skilla...

IMG-20221011-014249.jpg

Panowie, jest postęp. Pierwszy raz to złożyłem... :) I w sumie to tyle z sukcesów. Zrzucanie jakoś działa, wrzucanie dalej nie działa i całość chodzi gorzej niż wcześniej.

Przy okazji okazało się, że ktoś juz tam grzebał wcześniej i dlatego odtwarzając nie byłem w stanie tego zmontować.

Albo coś odwrotnie założyłem, albo brakuje jakiegoś elementu, albo sam olej to mało żeby to chodziło. Najgorsza możliwość to wszystkie te opcje na raz.