maver1ck Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Hej, Jako, że planuje nabyć (jest już zamówiony) nowego Treka Fuel EXe w najsłabszej konfiguracji (9.5) https://goodsport.pl/rowery/elektryczne/gorskie/trek-fuel-exe-95-deore-2023/ pytanie co byście w nim poprawili (budżet 6-8k). Pomysły: - zawieszenie (zmiana przodu na Pike albo Lyrik - oba Select+ albo Ultimate) - hamulce (M6100 lub wyżej) - koła (to akurat pomysł sklepu Treka) - napęd (conajmniej zmiana kasety na 10-51) Coś jeszcze warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Października 2022 Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Jaki jest tego sens, skoro za 7k masz wyższy, lepszy model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maver1ck Napisano 9 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Z kilku powodów. Ten najważniejszy: brak dostępności wyższego modelu. Plus Trek liczy sobie naprawdę dziwne stawki za wyższe modele. Za 7k praktycznie można ogarnąć 9.8 (bez karbonowych kół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Chyba należy zacząć od celu tych poprawek. Zakładam, że nie jest nim zbicie masy bo ładująć 6 tys. zł zejdziesz 1,5 kg w dół, co przy 20 kg masy tego roweru będzie niezauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Moim zdaniem priorytetem jest wymiana widelca, to najsłabszy element tego roweru. Hamulce są bardzo dobre, nie ruszałbym ich póki są na gwarancji. W zależności od pozostałego budżetu wymieniłbym obręcze na DT Swiss XM481 lub EX511. Moim zdaniem kaseta 10-51 to słaby pomysł do elektryka. Koronkę 10T łatwo jest zamordować zwykłą nogą, a co dopiero z wspomaganiem. Sunrace 11-51 wydaje się być optymalne do e-bike. Jeśli ma być jakikolwiek upgrade to wtedy wymiana na XT Linkglide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Tylko że LinkGlide trzeba wymienić kasetę,przerzutkę, manetkę - nie są kompatybilne. Ale zgadzam się że nawet do e- bike gdzie silnik jest traktowany jako pomoc przy większym podjeździe powinno wystarczyć 11 biegów LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Dlatego napisałem że sunrace jest optymalny i nie ma sensu silić się na 10-51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Pytasz czy warto. A próbowałeś czy to co jest nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maver1ck Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 (edytowane) na razie nic nie próbowałem. Czekam na dostawę roweru. @KSikorski Chyba jesteś jedyną osobą, która mówi, że Tektro jest dobre. Naprawdę dają radę? Co do kółek myślałem o XM 1700. Edytowane 11 Października 2022 przez maver1ck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Duże doświadczenie serwisowe z Tektro ma zdaje się @Puklus Z mojego doświadczenia to po prostu solidne sprzęty o nieco wyższej masie i niższej jakości wykończenia zewnętrznego od high-endowej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maver1ck Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 To stan po przemyśleniach na dzisiaj: - koła DT EX 1700 (po konsultacji z dt4you) - zmiana kasety na 10-51 od Deore (wszystkie stalowe zębatki) - zmiana manetki na XT (resztę napędu bym zostawił Deore, no chyba, że ktoś widzi jakieś drastyczne różnice między przerzutką Deore a XT) - hamulce - M6120 - zawieszenie całe do wymiany - Lyrik Ultimate z przodu, Super Deluxe Ultimate z tyłu Mam tylko pytanie co do manetek - I-SPEC EV czy 2 obejmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Manetki polecam I-SPEC EV. Manetki XT nie polecam. Polecam wyłącznie Deore i SLX. XT i XTR regularnie psują się w ten sposób: https://photos.app.goo.gl/fHpgvGjXWiKeWcN16 Być może w międzyczasie coś poprawiono w tej konstrukcji, ale stan na rok temu był słaby. Awaria następowała w kilku mi znanych przypadkach w okolicy przebiegu 5000km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maver1ck Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 @KSikorski A czy SLX ogarnia zrzucanie 2 biegów na raz ? Bo Deore nie a XT tak. (w rowerze crossowym mam XT i fajnie to działa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Nie, SLX zrzuca po 1 biegu i wciąga po 3 lub 4. Zrzucanie 2 biegów jest dla mnie bezwartościowe. Poleciałem na to, straciłem przez to wyjazd roku, wymieniłem manetkę na gwarancji, sprzedałem, kupiłem slx, cieszę się spokojem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Tak czytam co chcesz wymieniać i się zastanawiam nad jedną rzeczą. Po co kupujesz ten rower, skoro chcesz na start wymienić tak dużo? Czy ten Trek w kontekście ramy jest naprawdę tak dobry, że warto się pchać w takie zmiany? Dla mnie to nieco bez sensu. Nie przejechałeś na nim nawet metra, a już zmieniasz kluczowe komponenty. Swoją drogą, zorientuj się w Gwarancji. Żeby się nie okazało, że wymiana zawieszenia = utrata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Października 2022 Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Ja tam rozumiem. W kategorii "lekkich elektryków wyglądających jak zwykłe rowery" fuel exe ma na razie bardzo małą konkurencję, a dostępne są takie modele jak widać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maver1ck Napisano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2022 (edytowane) Popieram @KSikorski Jest jeszcze kwestia wyciąganej baterii co wyklucza Orbeę i Pivota i powoduje, że konkurencji nie ma. @ChuChu Co do zmian to chętnie bym kupił 9.8 i nic w nim nie zmieniał. Problemy są 2 - nie jest dostępny i kosztuje 52 tysiące (czyli jakieś 12 więcej niż mam budżetu). Edytowane 11 Października 2022 przez maver1ck 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Października 2022 Udostępnij Napisano 15 Października 2022 W dniu 11.10.2022 o 13:54, ChuChu napisał: Tak czytam co chcesz wymieniać i się zastanawiam nad jedną rzeczą. Po co kupujesz ten rower, skoro chcesz na start wymienić tak dużo? Czy ten Trek w kontekście ramy jest naprawdę tak dobry, że warto się pchać w takie zmiany? Dla mnie to nieco bez sensu. Nie przejechałeś na nim nawet metra, a już zmieniasz kluczowe komponenty. Swoją drogą, zorientuj się w Gwarancji. Żeby się nie okazało, że wymiana zawieszenia = utrata gwarancji. Zmieniając widelec na "równoległy" produkt o tych samych patametrach, rura sterowa, skok, zastosowanie - nie tracisz gwarancji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maver1ck Napisano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2022 (edytowane) Zawieszenie będzie kopią z 9.9. Lyrik + Super Deluxe Ultimate (oczywiście ten sam skok i offset) PS. Temat można zamknąć. Wszystkie części wczoraj zamówiłem. Zawieszenie tak jak powyżej. Napęd XT. Hamulce SLX. Kola DT Swiss EX 1700. Opony Assegai + DHR. Sztyca OneUp. W skrócie taki 9.8 bez karbonowych kół i kierownicy z zawieszeniem z 9.9 Dziękuje wszystkim za porady. Edytowane 15 Października 2022 przez maver1ck 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi