mitraj Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Jak w temacie. Może ktoś w Vento 2.0 miał do czynienia z Continental Contact Speed 700x28c (specyfikacja roweru: https://kross.eu/pl/poprzednie-kolekcje/vento-2-0-2018-czarny-niebieski-bialy-matowy ) Wcześniej siedziała Vittoria Zaffiro 700x28c i trochę zapasu jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Ta opona w miarę trzyma rozmiar podany przez producenta więc powinna wejść Ale z drugiej strony droga jest jak na drutową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitraj Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Za sztukę wychodzi koło 90zł. Z recenzji spodobały mi się zarówno jako wygodne i wytrzymałe, a jednak na moje drogi 25c nie są tak komfortowe jak 28c. Niby mała różnica ale jednak czuję różnicę w komforcie. Ewentualnie możesz coś polecić z opon 28c do 100zł za sztukę 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Mihau_ napisał: Ale z drugiej strony droga jest jak na drutową Ma dość wysokie TPI. Jest to dobra opona, mam w 32c i miałem 40c, ale... 1. Byłbym ostrożny. Jest dość wysoka i nie byłbym takim pewny czy zmieści się w typowej szosie. 2. Po co taka opona w rowerze szosowym? 28c waży 425g, co jest jakimś absurdem w rowerze szosowym. Tyle, a właściwie po 5g mniej, ważą moje Tufo Gravel Speedero 40c, realnie mające 42mm. 3. Ta opona wcale nie będzie komfortowa. Waga nie bierze się z powietrza. Jest tam tyle warstw gumy i wkładek, że całość daje efekt "tępej" opony. Żeby zniwelować ten efekt, trzeba zejść bardzo nisko z ciśnieniem. No i tutaj ponownie to samo pytanie. Po co to robić w szosie? Zamiast kupować typowo miejskie opony, kup jedne z dobrych, polecanych szosowych. Contact Speed nimi nie są. Edytowane 7 Października 2022 przez ChuChu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitraj Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 No komfort opierałem o opinie ludzi oraz recenzje. A moja szosa służy jako rower codziennego użytku oraz wypady na rower. Bardzo górzysty teren wpływa, że nie rozwijam wielkich prędkości. Płaskiego prawie w ogóle niema Z czasem mam zamiar przejść na gravela ale szukałem jeszcze alternatyw na końcówkę tego sezonu. Ale dzięki z góry za pomoc Pogłowie się jeszcze przez weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Cytat No komfort opierałem o opinie ludzi oraz recenzje. To posłuchaj kolegi @ChuChu, bo bardzo dobrze wypunktował powody dlaczego w rozmiarze 28c to gówno a nie komfortowa opona. Zwykły kloc, którego jedyną "zaletą" jest to że można ją drzeć o asfalt dłużej niż inne. Jest masa czynników które wpływają na komfort a nie tylko czy coś jest 25c albo 28c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Godzinę temu, mitraj napisał: Bardzo górzysty teren wpływa, że nie rozwijam wielkich prędkości. Tym bardziej powinieneś jeździć na normalnych oponach a nie targać pod górę niepotrzebną masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitraj Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Dzięki wszystkim za rady Nie miałem dużo do czynienia z różnymi typami oraz rozmiarami opon (jak wspomniałem 25/28c jedynie) Ale przemyślę wasze rady i coś wybiorę albo zostanę przy tym co mam bo aktualnie siedzi Continental Ultra Sport III 25 i muszę powiedzieć, że po ulicach toczy sie bardzo fajnie jak na moją amatorską jazdę. Może dopisze dlaczego taka zmiana. Zwalniam z prędkościami i raczej ciągnie mnie w las/polne drogi. Dlatego zastanawiam się nad gravelem ewentualnie MTB (ale raczej szosa/gravel wygląda nawet kwestią wyglądową ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Ale z szosy na szczękach "gravela" nie zrobisz i z asfaltu zjeżdżał nie będziesz, szczególnie jesienią kiedy wszędzie masz błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitraj Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Dlatego mam zamiar wymienić aktualny sprzęt na gravela żeby wsadzić większego kapcia i wygodniej jeździć lub wcześniej wspomniany MTB. Na nowy sezon prawdopodbnie taka zmiana nastąpi, aczkolwiek lubię jeździć w warunkach mokrych/błota/zimy wiec może się pośpieszę z wymianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi