Kopik Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Witam wszystkich, jestem nowy na forum, więc proszę w miarę możliwości o wyrozumiałość. Prześledziłem niektóre wątki, jednak dalej do końca nie jestem przekonany czy dobrze myślę. Posiadam Kross Hexagon R3 z oryginalnym napędem: suport FP-B902, korba SR Suntour XR172 42/32/22T do tego przerzutka przód Shimano Tourney FD-TZ30, przerzutka tył Shimano Acera RD-M360, wolnobieg Shimano Tourney MF-TZ21 14-28T i planuję delikatny upgrade napędu. Myślałem o suporcie SHIMANO SM-BB52 Suport Hollowtech II Deore BSA i do tego nowa korba, ale ciężko znaleźć korbę 42/32/22T ze zintegrowaną osią. Czy mam jakieś pole manewru ze zmianą korby, np. na 44/32/22 (Korba Shimano FC-MT210 175 mm 44/32 /22)? Ewentualnie może nie ma co się pchać na siłę w korbę z zintegrowaną osią, tylko kupić coś lepszego na kwadrat i nie kombinować tylko brać jak w oryginale 42/32/22? Edytowane 3 Października 2022 przez Kopik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 A co chcesz uzyskać z tego upgerejdu? Generalnie nie z tej strony zaczynasz. Trzeba od tyłu. Pozbyć się w cholerę wolnobiegu, nowe koło pod kasetę, kaseta, nowy łańcuch. Wtedy można pomyśleć o nowych przerzutkach, korbach i t.d. chociaż ładowanie kasę w ten rower mija się z celem, wymieniać to co jest zużyte i zbierać na nowy, jeżeli coś nie pasuje w obecnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 @remover ma dużo racji ale jak chcesz koniecznie zmieniać korbę .... Możesz spokojnie dać 44-32-22 , to był taki standard MTB z lat ... 90tych , może trochę później . Te 2 zęby na największej koronce zrobią napęd odrobinę ,,twardszym " . Suport z zewnętrznymi łożyskami ma i +++ i - - - . Sam pierwszy montaż może być problematyczny bo mufę suportową trzeba by dać do ,,planowania " . Niby nie jest to konieczne , niby nie każdą trzeba ale może się okazać że jak tego nie zrobisz to łożyska zajedziesz za 3 miesiące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopik Napisano 4 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi