Marzo123 Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice pomiędzy tymi amortyzatorami i czy są one znaczące. Oczywiście chodzi mi o skróconego yari bo tak to to porównanie nie miałoby sensu. Dziękuję za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Wszystkim - to zupełnie różne amortyzatory. Przede wszystkim pike dj występuje wyłącznie pod koło 26", jest zrobiony na bazie starego (sprzed 2017) pike'a. Oś tylko 15x100 (nie-boost). Tłumik charger, który bedzie pracował nawet przy jeździe po suficie. Yari tylko 27,5-29", wyłącznie boost, tłumik MotionControl ktory nie nadaje się nawet do jazdy po schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marzo123 Napisano 2 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Czyli nie polecasz Yari zwłaszcza do dirtówki. Mogę ci ta dirtówkę tutaj podesłać to powiesz czy jest sens się w to pakować. (z ceny zeszłem na razie do 4.7k ale planuje 4.6k) a i jakbym mógł się ciebie jeszcze podpytać to co sądzisz o Aionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Do dirtówek sa dedykowane amortyzatory jak właśnie dj, manitou curcus itp. Aion to widelec do trailu. Yari to podstawowy widelec enduro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Aiony przy takiej jeździe pękają na bosterze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Yari po obniżeniu to bardzo dobry widelec do dirtu, mniej awaryjny i mocniejszy niż pike. Ma prostszy tłumik ale przy takiej jeździe i tak pompuje się amor na beton więc nie ma dużej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 MC to tłumik który się po prostu nie nadaje do takiej jazdy ze względu na mieszanie się oleju z powietrzem - nagły brak tłumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 W dircie jeździsz przeważnie po przygotowanych i gładkich trasach gdzie masz pojedyncze uderzenia przy lądowaniach a nie po trasie dh gdzie z dużą prędkością łupiesz po kamieniach. Przy takiej jeździe problem praktycznie nie występuje. Piszesz frazesy o których masz tylko teoretyczne pojęcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 (edytowane) 28 minut temu, Dokumosa napisał: MC to tłumik który się po prostu nie nadaje do takiej jazdy ze względu na mieszanie się oleju z powietrzem - nagły brak tłumienia. bzdury, kwestia totalnie nieistotna w dircie Edytowane 2 Października 2022 przez Sabarolus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marzo123 Napisano 2 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Czyli Yari to nic innego jak tańsza alternatywa Pike która posiada zarówno zalety nad droższym modelem jak i wady ale to jak w każdym amorku nic nie jest takie same. Jeżeli się mylę to poprawcie mnie A jakie macie zdanie o duroluxie bo znalazłem rower z nim i wydaje się ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Generalnie to dość podobne widelce. Yari ma prostszy tłumik, z 150g cięższy ale za to jest sztywniejszy, wytrzymalszy i mniej awaryjny. Jak chcesz najlepsze bierzesz pike, jak chcesz dobre i bezobsługowe to bierzesz yari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marzo123 Napisano 2 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Czyli w zasadzie nie ma co się zastanawiać jeżeli mam do zestawienia rower z Pike i Yari tylko lepiej abym skupił się na ramię kołach itd. Wiadomo, że Pike jest lepszy, ale nie na tyle żebym się za nim uganiał wzamian za Yari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 2 godziny temu, service.ant napisał: W dircie jeździsz przeważnie po przygotowanych i gładkich trasach gdzie masz pojedyncze uderzenia przy lądowaniach a nie po trasie dh gdzie z dużą prędkością łupiesz po kamieniach. Przy takiej jeździe problem praktycznie nie występuje. Piszesz frazesy o których masz tylko teoretyczne pojęcie. Jesli po przygotowanej infra to bym się nawet zgodził że MC nic tu nie zmieni. Niektórzy jednak lubią np. 50m schodami w dół a potem drop z 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Tyle że dirtówki to nie rowery do zjeżdzania po schodach i nawet mając pike'a charger nic ci nie da bo dirtówki pompuje się na beton. I koła po 5 bar i zawieszenie na 0% sag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marzo123 Napisano 2 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2022 (edytowane) Ja stair gapow latać nie będę bo nie mam gdzie a wracając do amorów to ktos ma jakieś zdanie na temat x fusion slant do dirtówki oczywiście obniżony jak w np dartmoorze pump którego chce kupić Edytowane 2 Października 2022 przez Marzo123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi