Skocz do zawartości

[3700] Rower do wielu rzeczy, ok. 3700 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. Rok temu szukałem w miare uniwersalnego roweru. Las, szutry, pola, a czasem dłuższa trasa po mieście i bulwarach. Polecono mi coś na sztywnym widelcu. Kupiłem Krossa Pulso i wymieniłem opony na bieżnik. Niestety okazało się, że mam zbyt duże zapędy na ten las i rower można powiedzieć rozdupcyłem. Już po tygodniu użytkowania rozwaliłem całe przednie koło.

Dlatego szukam teraz czegoś dla siebie. Zależy mi na tym aby rowet był w miare wytrzymały. Lubię jeździć po krzakach i lesie, lubię jak telepie. Ale zdarza mi się pojechać 30km do miasta. Nie chciałbym też, żeby pozycja była bardzo pochylona bo mam problem z plecami.

Upatrzyłem sobie takie cudo jak Rockrider explore 540. Ma być w zimie dostępny. Czy coś takiego się nada? Proszę ewentualnie o porady. Mam 173 cm wzrostu i 75kg wagi. Budżet około 3700 zl.

Dzięki!

Napisano
43 minuty temu, jutubowyadam napisał:

Nie chciałbym też, żeby pozycja była bardzo pochylona bo mam problem z plecami.

Konsultowałeś to z lekarzem? To nie do końca tak jest, że wyprostowana sylwetka jest dla kręgosłupa zdrowsza. Osobiście (a jestem dyskopatą) lepiej mi się jeździ na rowerze z bardziej pochyloną sylwetką. Pomyśl też o zamontowaniu sztycy typu pantograf (np. Suntour NCX).

Napisano

Dlaczego skoro wystarczy zastosować krótszy mostek w xc100 i mamy rowery o podobnej geometrii i pozycji? Czy jestem w błędzie? xc100 wymaga dopłaty 500 zł a otrzymujemy lepszy amortyzator, napęd 11 i blokadę amortyzatora z kierownicy. 

Napisano
14 godzin temu, Cirrus napisał:

Dlaczego skoro wystarczy zastosować krótszy mostek w xc100 i mamy rowery o podobnej geometrii i pozycji?

Pojęcie geometrii dotyczy ramy a nie elementów, które do niej dokręcasz.

Zmieniając mostek na krótszy pogłębisz różnicę w charakterze tych rowerów. xc stanie się jeszcze bardziej "nerwowy" niż jest fabrycznie 

Napisano
6 godzin temu, chudzinki napisał:

A jakich przełożeń używałeś najczęściej? Ile zębów przód i ile tył?

W 80% używałem z przodu środkowego blatu i na tylnych przełożeniach trzymałem się środka. Zdarzyło mi się też zejść z blatu i ustawić najwyższą kadencję jak była wysoka góra. Zastanawiam się własne czy 1x10 mi wystarczy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...