jutubowyadam Napisano 28 Września 2022 Napisano 28 Września 2022 Cześć wszystkim. Rok temu szukałem w miare uniwersalnego roweru. Las, szutry, pola, a czasem dłuższa trasa po mieście i bulwarach. Polecono mi coś na sztywnym widelcu. Kupiłem Krossa Pulso i wymieniłem opony na bieżnik. Niestety okazało się, że mam zbyt duże zapędy na ten las i rower można powiedzieć rozdupcyłem. Już po tygodniu użytkowania rozwaliłem całe przednie koło. Dlatego szukam teraz czegoś dla siebie. Zależy mi na tym aby rowet był w miare wytrzymały. Lubię jeździć po krzakach i lesie, lubię jak telepie. Ale zdarza mi się pojechać 30km do miasta. Nie chciałbym też, żeby pozycja była bardzo pochylona bo mam problem z plecami. Upatrzyłem sobie takie cudo jak Rockrider explore 540. Ma być w zimie dostępny. Czy coś takiego się nada? Proszę ewentualnie o porady. Mam 173 cm wzrostu i 75kg wagi. Budżet około 3700 zl. Dzięki!
Mihau_ Napisano 28 Września 2022 Napisano 28 Września 2022 Cytat Czy coś takiego się nada? Nic lepszego za te pieniądze nie jesteś w stanie kupić.
jutubowyadam Napisano 28 Września 2022 Autor Napisano 28 Września 2022 Dziękuję za odpowiedź. Tak też sie spodziewałem, bo ma amor powietrze i sztywne osie. A xc100 warty dopłaty?
PJ4cK Napisano 28 Września 2022 Napisano 28 Września 2022 43 minuty temu, jutubowyadam napisał: Nie chciałbym też, żeby pozycja była bardzo pochylona bo mam problem z plecami. Konsultowałeś to z lekarzem? To nie do końca tak jest, że wyprostowana sylwetka jest dla kręgosłupa zdrowsza. Osobiście (a jestem dyskopatą) lepiej mi się jeździ na rowerze z bardziej pochyloną sylwetką. Pomyśl też o zamontowaniu sztycy typu pantograf (np. Suntour NCX).
Mihau_ Napisano 28 Września 2022 Napisano 28 Września 2022 28 minut temu, jutubowyadam napisał: A xc100 warty dopłaty? Nie ma sensu ich porównywać, rowery o innych zastosowaniach
Cirrus Napisano 28 Września 2022 Napisano 28 Września 2022 Dlaczego skoro wystarczy zastosować krótszy mostek w xc100 i mamy rowery o podobnej geometrii i pozycji? Czy jestem w błędzie? xc100 wymaga dopłaty 500 zł a otrzymujemy lepszy amortyzator, napęd 11 i blokadę amortyzatora z kierownicy.
XC100S Napisano 29 Września 2022 Napisano 29 Września 2022 Ja miałem w xc100 krótki mostek i ze wzniosem. Wygodnie było choć może to lekka profanacja pozycji tego roweru.
chudzinki Napisano 29 Września 2022 Napisano 29 Września 2022 13 godzin temu, jutubowyadam napisał: Kupiłem Krossa Pulso A jakich przełożeń używałeś najczęściej? Ile zębów przód i ile tył?
Mihau_ Napisano 29 Września 2022 Napisano 29 Września 2022 14 godzin temu, Cirrus napisał: Dlaczego skoro wystarczy zastosować krótszy mostek w xc100 i mamy rowery o podobnej geometrii i pozycji? Pojęcie geometrii dotyczy ramy a nie elementów, które do niej dokręcasz. Zmieniając mostek na krótszy pogłębisz różnicę w charakterze tych rowerów. xc stanie się jeszcze bardziej "nerwowy" niż jest fabrycznie
XC100S Napisano 29 Września 2022 Napisano 29 Września 2022 To da na tył koło 27,5 i będzie git ha ha p.s. żarcik
jutubowyadam Napisano 29 Września 2022 Autor Napisano 29 Września 2022 6 godzin temu, chudzinki napisał: A jakich przełożeń używałeś najczęściej? Ile zębów przód i ile tył? W 80% używałem z przodu środkowego blatu i na tylnych przełożeniach trzymałem się środka. Zdarzyło mi się też zejść z blatu i ustawić najwyższą kadencję jak była wysoka góra. Zastanawiam się własne czy 1x10 mi wystarczy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.