2wheels4ever Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Mam w trekkingu klasyczne hamulce typu V-brake i wymieniłem klocki w obu hamulcach, gdy było jeszcze ok. 2,5 mm powierzchni ciernej. Jeszcze chwilę bym pewnie na nich pojeździł, ale wolałem nie ryzykować niszczenia obręczy, zwłaszcza że z przodu dochodził trochę dziwny dźwięk przy hamowaniu. W tym miejscu mam pytanie: kiedy wymieniacie klocki? Ja do tej pory zawsze robiłem to „na czuja”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 W klockach zawsze są rowki ,nacięcia , jak się zetrą wymieniasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Są dwie opcje Jedna, właściwa to po starciu powierzchni ciernej - czyli tych rowków. Z reguły pod nimi jest jeszcze zapas gumy, więc zostaje bufor do czasu zmiany. Także klocek warto dojechać do końca. Druga - aż skończy się guma a zacznie metal. Ale tej opcji nie polecam. Wiadomo że klocek się skończył bo dźwięk jest dość wyraźny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 W drugiej opcji obręcze mogą ucierpieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 A to jasne, z tego też powodu nie polecam tej opcji. Ale, praktyka pokazuje że niejedna osoba takiej metody używa. Mistrz świata (w przypadku tarczówek) starł jeden klocek tak że przycierał tłoczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 19 Października 2022 Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Czyścić obręcz i klocki, no chyba, że dojazdówka do pracy to rzadziej. Reszta j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi