Skocz do zawartości

[Licznik] Siga rox 4.0 zawyża przejechane kilometry

Okapi

Rekomendowane odpowiedzi

Błąd pomiaru 5% to norma (powiedziałbym, ze całkiem dokładnie). Jesli uważasz, że GPS jest dokładniejszy (nie musi być) to zmniejsz obwód koła wpisany w liczniku o 5%.. GPS zlicza pozycję co kilka sekund i z nich wylicza przejechaną drogę. Czyli oblicza po linii łamanej między punktami wyliczonych pozycji a nie ciągłej. Licznik zlicza obroty koła i mnoży je przez obwód koła. Jak będziesz jechał wężykiem to faktycznie przejechana droga (licznik) będzie większa niż ta z GPS (uśredniona prosta między pomiarami)

46 minut temu, Okapi napisał:

Wszystkie dane pochodzą z gps

No i prawidłowo. GPS odebrał pozycję z satelty i okreslił Twoją pozycję wyjściową(pierwszy punkt). Po 10 sekundach (celowo wydłużam czas miedzy pomiarami) znowu zliczył Twoją pozycję (2-gi punkt) i wyszło mu, że odległość między tymi dwoma punktami to 50m. I tyle wyświetlił. A Ty przejeżdżając miedzy tymi 2 punktami ominąłeś 4 pieszych, 6 dziur, jedną porzuconą hulajnogę, 2 pieski i telefonowego zombi. Jechałeś cały czas po linii prostej czy "tropem węża"? Bo jeśli to drugie, to który licznik podaje faktyczną przejechaną po asfalcie drogę Sigma czy GPS? I która droga jest dłuższa?

Sorry, nie doczytałem że ta sigma mierzy z GPS, myślałem, że ten czujnik predkości podaje jej sygnał o przejechanej drodze. W takim razie być może mierzy pozycję częściej inż zwykły GPS i stąd dłuższa droga. Albo jest mniej dokładny (lub bardziej dokładny). Pomiar z dokładnością +/- 5% to nieźle jak na takie urządzenie.

• Mod Team

Brałem pod uwagę ten licznik, ale kupiłem Brytona 320, który z kolei zaniża względem GPS w smartfonie - różnica podobna, tyle że w drugą stronę ;)  Przyzwyczaiłem się, w końcu to nie inżynieria kosmiczna (tu przypominają mi się zalecenia montażu czujnika na tylnym kole, żeby nie wyszło za dużo :icon_wink:).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...