Skocz do zawartości
  • 0

Czy jest sens kupować "taniego" fulla

Gość basi

Pytanie

Napisano

Hej, w zasadzie pytanie zawarłem w tytule, czy jest sens kupić "taniego" (o ile okolice 8+ tyś to tanio) fulla, coś ze stajni Marina, Dartmoora, Canyona lub np. Polygona ? Nie chce się tylko ograniczać do tych marek ale akurat kojarzę że Ci producenci mają sprzęt w interesującej mnie kwocie. 

Nie chciałbym przekroczyć 10 tyś, ale właśnie czy to ma sens tzn czy nie lepiej kupić hardtaila który za te same pieniądze powinien oferować lepszy osprzęt ? 

Celuję w rower z myślą głownie o wypadach w góry, pojeździłem trochę w tym roku na pożyczonym i złapałem bakcyla. 

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cytat

Jeżeli nie masz fetyszu jazdy na na twardupie, lub nie masz kasy/ochoty na serwis dąpierza i zawieszki, to przyzwoity full zawsze lepiej sobie radzi w terenie niż przyzwoity twardup.

No właśnie piszesz o przyzwoitym fullu, ale czy w tej kwocie uda się coś przyzwoitego trafić ? Np. taki Canyon Neuron 5 który z wyglądu bardzo mi się spodobał (dodatkowo jest przeceniony o tysiąc) ale nie znam się kompletnie na kwestii osprzętu. Czy może jednak szukać czegoś innego ? 

Napisano

Ja jestem fullo-fanem, ale jest poziom poniżej którego trzeba machnąć na fulla ręka i kupić HT. Ja mam fulla, ale kupił bym HT jeśli dostępny full nie spełnił by następujących warunków (myślę o jeździe w górach):

• Widelec w regulacją tłumienia powrotu
  • Napęd, który daje przełożenie miękkie 1:1,6 (w lekkim HT albo z mocnym sercem można mieć ciut twardziej)
  • Dropper
  • Damper z regulacją tłumienia
  • Producent z jakąś sensowną jakością
  • Masa poniżej 15kg
  • Tarcze hydrauliczne
  • Geometria, która pasuje do planowanego zastosowania (np. nie full XT do bikeparków, albo ciężki kloc na całodzienne wycieczki )

Można roztrząsać kwestie sztywnych osi, tubeless, tapera, 1xX vs. 2xX - to są wszystko fajne sprawy, ale nie zabijają przyjemności z jazdy (wiem, bo kiedyś tego nie miałem). Chodzi o to, by nie kupić fulla tylko dlatego, że jest fullem.

Napisano

@WojcioA czy jako full-fan jesteś w stanie podrzucić jakieś modele które by spełniały Twoje wymagania ? Czy raczej w tej kwocie do 10 tyś nie ma co na to liczyć ?

Napisano
43 minuty temu, Gość basi napisał:

No właśnie piszesz o przyzwoitym fullu, ale czy w tej kwocie uda się coś przyzwoitego trafić ? Np. taki Canyon Neuron 5 który z wyglądu bardzo mi się spodobał (dodatkowo jest przeceniony o tysiąc) ale nie znam się kompletnie na kwestii osprzętu. Czy może jednak szukać czegoś innego ? 

Przyzwoity -> nie z marketu. Z marszu, rower za te 6-7-8 tysi jest przyzwoity. Wbrew bajaniom fetyszystów.

EDIT:

@Wojcio dobrze pisze. Zawieszenie z regulacją powrotu na obu końcach, to taki prosty wyznacznik dobrego fulla. No ale - zawieszenie bez tej regulacji jest z definicji wadliwe.

Napisano

Chcesz fulla? Kup fulla 😁 podstawa to rama reszta to kompromis miedzy ceną a wagą i bajerami.

Poczytaj wymianę myśli pod załączonym linkiem.

Napisano

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, chyba faktycznie w tej kwocie nie ma co szukać nic innego i kupić takiego dartmoora, aczkolwiek waga trochę mnie przeraża.

Ten pożyczony który miałem okazję używać ważył w okolicach 12 kg, tutaj dochodzi ponad 3 kg, ale skoro ma być entry level i nie drogo to chyba nie ma co wybrzydzać.

Jeszcze będąc w sklepie proponowali mi Polygon Siskiu D7 w obniżonej cenie za 8200 zł lub Polygon Siskiu T7 za 9500 zł, czy może warto iść w tę markę zamiast Dartmoora ?
Wagowo wychodzą podobnie więc to nie jest kryterium do rozważań :) 

Gość Gość basista
Napisano
23 godziny temu, uzurpator napisał:

przyzwoity full zawsze lepiej sobie radzi w terenie niż przyzwoity twardup.

Radzić to sobie może (lub nie) prowadzący tenże pojazd, full sam nie jedzie ;) IMHO pełno jest obecnie "kalectwa", które swoje techniczne braki próbuje rekompensować bajerami.

Napisano
1 godzinę temu, Kettler napisał:

A patrzyłeś na Canyony teraz mają jakaś promocje…

Tak, zastanawiałem się nad Canyon Neuron 5 (niestety nie jest w promocji), nie wiem o ile lepiej lub gorzej wypada on w stosunku do Polygonów czy Dartmoora no i obawiam się jeszcze jednego że mój wyjątkowy antytalent do czynności manualnych nie pozwoli mi go poskładać poprawnie :D 

Napisano

W takim wypadku to faktycznie lepiej kupić w lokalnym sklepie gdzie pomogą, doradzą i skorygują po pierwszych jazdach uważaj tylko na wciskanie czegoś na siłę bo akurat to mają na stanie. Podstawa to dobrze dobrany rozmiar ramy wszytki inne elementy można zmienić 🙂

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...