Pytor07 Napisano 18 Września 2022 Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Wiatam, Mam taki problem, jak przełacze [przerzutkę tylna] w górę lub w dół(oczywiście jadąc) przełączy się czuje pod pedałem że zmieniłem bieg jednak po pewnym momencie (kilku sekund) pojawia się pusty przeskok pedału w momencie naciśnięcia. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem. Czy jest to luźny już łańcuch czy o jaka regulację może chodzić. Wspomnę ze rower ma 3 lata. Czy ktoś mi podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Września 2022 Udostępnij Napisano 18 Września 2022 A zmieniałeś przez te 3 lata łańcuch ? Może zajechałeś kasetę i łańcuch przy mocniejszym depnięciu przeskakuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Wrzuć zdjęcie jak wygląda zużycie kasety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Nic nie wymieniałem od momentu zakupu, i ten przeskok jest chyba raczej przy depnięciu mocniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Skoro nic nie zmieniałeś , a jeździłeś ( ile km przejechane ? ) to prawdopodobnie trzeba zmienić łańcuch i kasetę . Choć patrząc na zdjęcie dramatu nie widzę . Kaseta 11s trochę kosztuje lepiej wstaw zdjęcie i zapytaj w tym temacie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Jak dla mnie to wygląda jak linka. Jest brudna, pancerze zużyte, jest spory opor, przerzutka spada powoli i w międzyczasie lancach jest pomiędzy zębatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 To może być też bębenek. Miałem kiedyś taki przypadek, co jakiś czas przeskok przy depnieciu - pieski (zapadki) nie zaskakiwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 22 Września 2022 Udostępnij Napisano 22 Września 2022 Jaką masz przerzutkę? 1) Sprawdź poziom rozciągnięcia łańcucha. Jesli jest powyżej 0,7%, to go wymień, bo przy takim rozciągnięciu może przeskakiwać. 2) Wyczyść i nasmaruj napęd, w tym samą przerzutkę. 3) Wyreguluj ją. 4) Jesli czyszczenie i regulacja nie pomogą, wymień linkę, pancerz i końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 23 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 Panowie, wymieniłem łańcuch bo stary wg.wskazań był wyciągnięty, raczej nie jest za długi bo obejrzałem parę filmików na yt i zgodnie z zaleceniami go wymieniłem. Problem teraz jest taki że łańcuch gdy jest z przodu na dużej zębatce a z tyłu na najmniejszej przeskakuje jakby był za długi, zauważyłem że również ociera w tej metalowej prowadnicy przy dużej zębatce. Co teraz?; -jak naprawdę sprawdzić, może jeszcze skrócić łańcuch; - może ta kaseta jest złom, lub te pierwsze zębatki; - a może regulacja z tyłu tymi dostępnymi 3 małymi śrubkami; - a może jest regulacja tego przedniego mechanizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 Łańcuch przeskakuje bo nie ma oparcia na zębach a długość nie ma nic do rzeczy. Jeśli nie wisi luźno to nie jest za długi. Odpal sobie jakiś tutorial na YT o regulacji tylnej przerzutki, zrób od początku do końca ale to raczej dla spokoju ducha bo na 90% kaseta do wyrzucenia. Zapoznaj się też z terminem "kadencja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Regulacja nic nie pomaga, może tu z przodu mniej obciera po regulacji, natomiast bez poprawy; na dużej przedniej zębatce i małej z tyłu bez szans, przeskakuje cały czas, jak już wrzucimy kolejną w górę jest lepiej i lepiej; mniejsza zębatką z przodu i mała z tyłu -też przeskakuje, kolejna lepiej i lepiej. Generalnie na mniejszej zębate z przodu i im większe z tyłu jedzie się coraz lepiej. Ale ja chciałbym jeszcze spytać, bo zmieniłem łańcuch na nowy, to powiem szczerze ze na starym oryginalnym z rowerem mniej przeskakiwało niż teraz na nowym łańcuchu :). Patrzę jeszcze na ten łańcuch, on nie jest mega naciągnięty, jak wezmę go palcami od góry i od dołu ściskam to łatwo to mogę zrobić, moze jednak zmniejszyć o jedno-dwa oczka co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 W dniu 19.09.2022 o 18:48, Pytor07 napisał: Nic nie wymieniałem od momentu zakupu, i ten przeskok jest chyba raczej przy depnięciu mocniejszym. Zobaczcie, zmieniłem łańcuch ale na małej zębatce łańcuch przeskakuje, właściwie jest gorzej niż na starym łańcuchu, kaseta jest złom czy co myślicie kaseta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plebi Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Na duzych pracuje poprawnie ? Jesli tak to kaseta zuzyta - a wlasciwie to pewnie najmniejsze zebatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 tak dokładnie kolego, zarówno na mniejszej i większej z przodu jak jadę; to mając na najmniejszej z tyłu jest lipa, nie ma jazdy, przeskakuje mega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plebi Napisano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Na przyszlosc nie dopuszczzaj do takiej eksploatacji na zuzytym lancuchu. Wymieniaj lancuch duzo szybciej. Kaseta pozyje dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Czyli co według ciebie kaseta złom i należy ja wymienić ?;a jaka polecasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytor07 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 W dniu 18.09.2022 o 21:54, Pytor07 napisał: Wiatam, Mam taki problem, jak przełacze [przerzutkę tylna] w górę lub w dół(oczywiście jadąc) przełączy się czuje pod pedałem że zmieniłem bieg jednak po pewnym momencie (kilku sekund) pojawia się pusty przeskok pedału w momencie naciśnięcia. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem. Czy jest to luźny już łańcuch czy o jaka regulację może chodzić. Wspomnę ze rower ma 3 lata. Czy ktoś mi podpowie ? Witam; jednak łańcuch nic nie pomógł, mam pytanie czy kasetę kupić taką jaka jest zamontowana oryginalnie tzn. Shimano SLX CS-M7000, 11-42T, czy mogę coś lepszego, trwalszego itp. Gdzie najlepiej to kupić wraz z narzędziami do wymiany ?. Może ktoś ma posezonową wyprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Nie ma co liczyć na wyprzedaże. CS-M7000 można zastąpić CS-M8000 lub CS-M9000, zyska się na wadze, ale nie zyska się na trwałości. Narzędzia polecam z bitul.pl Kasetę warto sprawdzić w sklepach pokroju biostern, bikestacja, rowerplus, centrumrowerowe... jest na forum wątek o polecanych sklepach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi