seba8121 Napisano 16 Września 2022 Napisano 16 Września 2022 Witam, tytuł dziwny ale już tłumaczę, żona w tym roku stwierdziła, że chce szosę, więc zakupiłem jej na początek coś co nie wygeneruje dużych strat jeżeli się nie spodoba. Szosa się spodobała, idzie zima i co za tym idzie, trzeba będzie zapiąć w trenażer. Nie uśmiecha mi się kupować drugiego trenażera, więc będę przekładał rowery, z tym, że u mnie jest napęd 2x9 Sora, u żony 2x8 Claris. Myślałem kupić żonie grupe wyżej i po problemie, ale, że w przyszłym roku jest plan zmiany obu rowerów mało opłacalne. I teraz pytanie czy dam radę ustawić ten 8śmio rzędowy napęd jakoś sensownie do tej 9 rzędowej kasety ? Pomijać najwyższą zębatkę czy najniższą ?
Mod Team bogus Napisano 16 Września 2022 Mod Team Napisano 16 Września 2022 Nie ustawisz, odległości pomiędzy koronkami kasety są inne w 8 i 9 rzędowych napędach, zawsze gdzieś będzie rzęziło. Ponadto łańcuch 8s jest szerszy niż 9s, więc może zahaczać o sąsiednie koronki na kasecie. Jedyna sensowna opcja, żeby to działało to zmiana manetki, kasety i łańcucha.
seba8121 Napisano 16 Września 2022 Autor Napisano 16 Września 2022 Manetka to w tym przypadku największy koszt, będę śledził fora i aukcję żeby wyrwać coś sensownego. Czy jak na razie dam samą przerzutkę i łańcuch 9s uda się to jakoś wyregulować, czy sam skok manetki jest inny w 8 i 9 ?
Mod Team sznib Napisano 16 Września 2022 Mod Team Napisano 16 Września 2022 Przerzutki 9 i 8sp są kompatybilne, zmieniać nie trzeba, ale manetki mają inny skok i wymienić trzeba.
seba8121 Napisano 16 Września 2022 Autor Napisano 16 Września 2022 Czyli, że claris który teraz pracuje z 8 rządową manetką, pociągnie z 9 rzędową manetką ? Co daje opcje wymiany tylko manetki i łańcucha na 9s ?
HarveyDent Napisano 16 Września 2022 Napisano 16 Września 2022 Oznacza to że przerzutka w rowerze żony ogarnie 9rz napęd, więc wystarczy że wymienisz kasetę, łańcuch i klamkomanetkę. Druga opcja to podmieniać kasetę na trenażerze wraz z podmianą roweru.
seba8121 Napisano 16 Września 2022 Autor Napisano 16 Września 2022 Myślałem o takiej opcji, aczkolwiek nie widzi mi się kilka razy w tygodniu przekręcać kasety, raz, że mi się nie chce, dwa obawiam się o zmęczenie materiału. Ale dziękuję za pomoc, odchodzi koszt przerzutki. Szukam manetki, łańcuch wrzucę nowy.
marvelo Napisano 16 Września 2022 Napisano 16 Września 2022 5 godzin temu, sznib napisał: Przerzutki 9 i 8sp są kompatybilne, zmieniać nie trzeba, ale manetki mają inny skok i wymienić trzeba. Jest pewien trick, który pozwala "spowolnić" przerzutkę, czyli aby na jeden klik manetki 8-biegowej wychylała się tak, jakby była sterowana manetką 9-biegową. Wygląda to tak: https://images.app.goo.gl/JzmdapazyZ2o2ZiT9 Akurat tak się składa, że wydłużona w ten sposób dźwignia koryguje (w przybliżeniu, ale wystarczająco skutecznie) różnicę w odległościach pomiędzy zębatkami kaset 8 i 9-rzędowych. Warto spróbować. Oczywiście jeden bieg z kasety stracimy, ale pozostałe powinny działać dość precyzyjnie.
Kajgana Napisano 16 Września 2022 Napisano 16 Września 2022 Dodam jeszcze, że spokojnie do clarisa można założyć 9 rzędowy łańcuch. Od lat tak jeżdżę, bo moim zdaniem lepiej to pracuje razem. Ale to subiektywna ocena.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.