Skocz do zawartości

[przerzutka tył] 2x8 jak wyregulować do kasety 9s

seba8121

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tytuł dziwny ale już tłumaczę, żona w tym roku stwierdziła, że chce szosę, więc zakupiłem jej na początek coś co nie wygeneruje dużych strat jeżeli się nie spodoba. Szosa się spodobała, idzie zima i co za tym idzie, trzeba będzie zapiąć w trenażer. Nie uśmiecha mi się kupować drugiego trenażera, więc będę przekładał rowery, z tym, że u mnie jest napęd 2x9 Sora, u żony 2x8 Claris. Myślałem kupić żonie grupe wyżej i po problemie, ale, że w przyszłym roku jest plan zmiany obu rowerów mało opłacalne. I teraz pytanie czy dam radę ustawić ten 8śmio rzędowy napęd jakoś sensownie do tej 9 rzędowej kasety ? Pomijać najwyższą zębatkę czy najniższą ? 

• Mod Team

Nie ustawisz, odległości pomiędzy koronkami kasety są inne w 8 i 9 rzędowych napędach, zawsze gdzieś będzie rzęziło.

Ponadto łańcuch 8s jest szerszy niż 9s, więc może zahaczać o sąsiednie koronki na kasecie.

Jedyna sensowna opcja, żeby to działało to zmiana manetki, kasety i łańcucha.

Myślałem o takiej opcji, aczkolwiek nie widzi mi się kilka razy w tygodniu przekręcać kasety, raz, że mi się nie chce, dwa obawiam się o zmęczenie materiału. Ale dziękuję za pomoc, odchodzi koszt przerzutki. Szukam manetki, łańcuch wrzucę nowy. 

5 godzin temu, sznib napisał:

Przerzutki 9 i 8sp są kompatybilne, zmieniać nie trzeba, ale manetki mają inny skok i wymienić trzeba.

Jest pewien trick, który pozwala "spowolnić" przerzutkę, czyli aby na jeden klik manetki 8-biegowej wychylała się tak, jakby była sterowana manetką 9-biegową. Wygląda to tak: 

https://images.app.goo.gl/JzmdapazyZ2o2ZiT9

Akurat tak się składa, że wydłużona w ten sposób dźwignia koryguje (w przybliżeniu, ale wystarczająco skutecznie) różnicę w odległościach pomiędzy zębatkami kaset 8 i 9-rzędowych.  

Warto spróbować.

Oczywiście jeden bieg z kasety stracimy, ale pozostałe powinny działać dość precyzyjnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...