seba8121 Napisano 16 Września 2022 Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Witam, tytuł dziwny ale już tłumaczę, żona w tym roku stwierdziła, że chce szosę, więc zakupiłem jej na początek coś co nie wygeneruje dużych strat jeżeli się nie spodoba. Szosa się spodobała, idzie zima i co za tym idzie, trzeba będzie zapiąć w trenażer. Nie uśmiecha mi się kupować drugiego trenażera, więc będę przekładał rowery, z tym, że u mnie jest napęd 2x9 Sora, u żony 2x8 Claris. Myślałem kupić żonie grupe wyżej i po problemie, ale, że w przyszłym roku jest plan zmiany obu rowerów mało opłacalne. I teraz pytanie czy dam radę ustawić ten 8śmio rzędowy napęd jakoś sensownie do tej 9 rzędowej kasety ? Pomijać najwyższą zębatkę czy najniższą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Nie ustawisz, odległości pomiędzy koronkami kasety są inne w 8 i 9 rzędowych napędach, zawsze gdzieś będzie rzęziło. Ponadto łańcuch 8s jest szerszy niż 9s, więc może zahaczać o sąsiednie koronki na kasecie. Jedyna sensowna opcja, żeby to działało to zmiana manetki, kasety i łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 16 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Manetka to w tym przypadku największy koszt, będę śledził fora i aukcję żeby wyrwać coś sensownego. Czy jak na razie dam samą przerzutkę i łańcuch 9s uda się to jakoś wyregulować, czy sam skok manetki jest inny w 8 i 9 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Przerzutki 9 i 8sp są kompatybilne, zmieniać nie trzeba, ale manetki mają inny skok i wymienić trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 16 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Czyli, że claris który teraz pracuje z 8 rządową manetką, pociągnie z 9 rzędową manetką ? Co daje opcje wymiany tylko manetki i łańcucha na 9s ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 16 Września 2022 Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Oznacza to że przerzutka w rowerze żony ogarnie 9rz napęd, więc wystarczy że wymienisz kasetę, łańcuch i klamkomanetkę. Druga opcja to podmieniać kasetę na trenażerze wraz z podmianą roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 16 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Myślałem o takiej opcji, aczkolwiek nie widzi mi się kilka razy w tygodniu przekręcać kasety, raz, że mi się nie chce, dwa obawiam się o zmęczenie materiału. Ale dziękuję za pomoc, odchodzi koszt przerzutki. Szukam manetki, łańcuch wrzucę nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Września 2022 Udostępnij Napisano 16 Września 2022 5 godzin temu, sznib napisał: Przerzutki 9 i 8sp są kompatybilne, zmieniać nie trzeba, ale manetki mają inny skok i wymienić trzeba. Jest pewien trick, który pozwala "spowolnić" przerzutkę, czyli aby na jeden klik manetki 8-biegowej wychylała się tak, jakby była sterowana manetką 9-biegową. Wygląda to tak: https://images.app.goo.gl/JzmdapazyZ2o2ZiT9 Akurat tak się składa, że wydłużona w ten sposób dźwignia koryguje (w przybliżeniu, ale wystarczająco skutecznie) różnicę w odległościach pomiędzy zębatkami kaset 8 i 9-rzędowych. Warto spróbować. Oczywiście jeden bieg z kasety stracimy, ale pozostałe powinny działać dość precyzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajgana Napisano 16 Września 2022 Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Dodam jeszcze, że spokojnie do clarisa można założyć 9 rzędowy łańcuch. Od lat tak jeżdżę, bo moim zdaniem lepiej to pracuje razem. Ale to subiektywna ocena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.