roco Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Cześć Wpadłem w lekkie zakłopotanie. Aktualnie mam w swojej szosie ROUD+ przerzutkę Shimano 105 RD-R7000 GS. Przyszła do mnie nowa przerzutka Shimano GRX RD-RX810 GS (wg. strony gdzie kupowałem, ale i na paragonie widnieje informacja GS). Niestety na opakowaniu nigdzie nie mogę znaleźć oznaczenia długości wózka, na przerzutce też nie mogę znaleźć takiego oznaczenia. Jak zmierzyłem moją 105 to odległość między śrubami kółek to ~9cm, natomiast GRX to ~10,5cm i trochę obawiam się czy łańcuch nie będzie przykrótki. Co o tym sądzicie? Może shimano ma jakąś stronę gdzie można po serialu sprawdzić więcej informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Cytat Niestety na opakowaniu nigdzie nie mogę znaleźć oznaczenia długości wózka, na przerzutce też nie mogę znaleźć takiego oznaczenia. A po co ma być gdziekolwiek skoro przerzutka występuje tylko w jednej wersji? Rx810 to rx810 i tyle Cytat trochę obawiam się czy łańcuch nie będzie przykrótki. Co o tym sądzicie? A skąd my to mamy wiedzieć? To twój rower. A może teraz jest za długi? A może nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roco Napisano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Właśnie też doszło do mnie info, że GRX RD-RX810 ma tylko jeden wózek. Sprzedawca lekko wprowadził mnie w błąd. Co do długości łańcucha, łańcuch jaki mam to oryginalny jaki był wsadzony do roweru, więc myślę, że jest ok przy 105 i nie było jakiś problemów z działaniem napędu. Myślę, że nie ja jeden zmieniam z 105 na GRXa i może ktoś podpowie jak to było u niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Myślę że ten inny ktoś kto zmieniał przerzutki ma inny rower. Wystarczy że ma inny rozmiar ramy, korbę z inna ilością zębów, inna kasetę. Nic Ci wyobraźnia nie podpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Zmieniłeś duży blat korby albo kasetę? Wpisz w Google jak określić długość łańcucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Instrukcja jest na stronie Shimano przy każdej przerzutce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roco Napisano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2022 1 godzinę temu, przemeg napisał: Zmieniłeś duży blat korby albo kasetę? Wpisz w Google jak określić długość łańcucha. i to jest nie odpowiedź, ale dająca do myślenia wypowiedź! Nie zmieniałem, więc zmieniam tylko przerzutkę, nawet linka została ta sama. Koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Długość łańcucha nie zależy od długości wózka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Ja zmieniłem 105 RD7000 na Ultegrę RX. Obyło się bez konieczności zmiany długości łańcucha. Przy czym tam długość wózka się nie zmieniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motobecane_ Napisano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 15.09.2022 o 17:18, roco napisał: Cześć Wpadłem w lekkie zakłopotanie. Aktualnie mam w swojej szosie ROUD+ przerzutkę Shimano 105 RD-R7000 GS. Przyszła do mnie nowa przerzutka Shimano GRX RD-RX810 GS (wg. strony gdzie kupowałem, ale i na paragonie widnieje informacja GS). Niestety na opakowaniu nigdzie nie mogę znaleźć oznaczenia długości wózka, na przerzutce też nie mogę znaleźć takiego oznaczenia. Jak zmierzyłem moją 105 to odległość między śrubami kółek to ~9cm, natomiast GRX to ~10,5cm i trochę obawiam się czy łańcuch nie będzie przykrótki. Co o tym sądzicie? Może shimano ma jakąś stronę gdzie można po serialu sprawdzić więcej informacji? Też przymierzam się do takiej zmiany. Powiedz, jak tam w końcu wyszło? Zadowolony jesteś ze zmiany? Edytowane 11 Grudnia 2023 przez motobecane_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roco Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 (edytowane) @motobecane_ ja za dużo nie najeździłem na szutrach z 105-ką, ale na pewno jest różnica, że skaczącym łańcuchem i wydaje mi się, że mniej syfu łapie się w kółka przerzutki. Nie było, żadnych problemów ze zmianą. Działa razem z kasetą 11-34T na kolach szutrowych i na 11-32T z kołami szosowymi. Edytowane 11 Grudnia 2023 przez roco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi