Skocz do zawartości

[napęd] problem z ustawieniem 2x10

witkacy7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, piszę z prośbą o pomoc w regulacji zestawu 2x10 - zakupiona kaseta 11-42 cs-m4100, do tego przerzutka rd-m4120, z przodu wrzucona korba fc-m7000-2 (36-26t) i przerzutka przód fd-m618 (teoretycznie wg strony szimano max. Ilość zębów górnej tarczy 36-38t, całkowita pojemność 14t), manetki deore sl-m780, z czego lewa z możliwością przełącznika 2x na 3x.

Mam problem oczywiście z przednią przerzutką, nie ma możliwości ustawienia jej w żaden sposób żeby nie ocierała - ustawiana zgodnie z naklejką, wyżej, niżej, w bok, ale nigdy nie udało się jej ustawić tak, żeby na większym blacie nie ocierała w ogóle - może ktoś podrzuci jakiś patent jak to dziadostwo ustawić sensownie? Czy coś ewentualnie z zestawu nie ma racji ze sobą pracować?

Podrzucam zdjęcia, na ostatnim zdjęcie przy ustawieniu 2-10, na drugim 1-1 (łańcuch ociera o plastikowa cześć w przerzutce).

Z góry dzięki za pomoc.

Xhw51If.jpeg

RheUFoO.jpeg

2E3EiWH.jpeg

Napisano

U mnie winna była manetka, xt ale z tej serii co u Ciebie. Sprawdzałem z przerzutkami przednimi z 6000 i 8000. Po zmianie manetki na xt 8000 wszystko zaczęło działać. 

Napisano

Na razie podkręciłem baryłkę tak, że górny blat obejmuje prawie całą kasetę bez ocierania, poza 2 ostatnimi biegami, a mały blat śmiga na kilku najwyższych, powiedzmy 7-10, poniżej trze o ten plastik na wózku.

Czyli z manetką 6000 też nie działa prawidłowo?

Napisano
1 godzinę temu, wolek napisał:

U mnie winna była manetka, xt ale z tej serii co u Ciebie. Sprawdzałem z przerzutkami przednimi z 6000 i 8000. Po zmianie manetki na xt 8000 wszystko zaczęło działać. 

Miałeś taki sam zestaw jak mój - manetka m780 i przerzutka m618?

Manetka m6000 nie działała prawidłowo? Tylko m8000?

• Mod Team
Napisano

Przecież to normalne ze na ostatnich przełożeniach ociera. Nie powinno się jeździć z blatu i największej koronki kasety. Podobnie z młynka i koronki najmniejsze.

Napisano

Przy 2x nie ociera, działa w pełnym zakresie, czy tak się powinno jeździć to już kwestia użytkownika. Jak by było inaczej to skąd bunty tych co kupili meridę big nine ze złą korbą - tam ocierało.

@witkacy7 u mnie była taka sytuacja - przerzutka przód M6000 i M8000, manetka wcześniej m6000, ale zmieniłem na SL-M670 bo chciałem i mocowanie ispecB i sytuacja była taka jak u Ciebie, po zmianie manetki na m8000 z małego jak i dużego blatu była cała kaseta obsługiwana.

Wczoraj skończyłem składać dziecku rower na ramie Giant talon, tam jest korba 22-36 i kaseta 11-42, z przodu przerzutka sram x7 z manetką m6000, także nie ma problemu z ocieraniem, ale trzeba użyć dość dużej siły aby zmienić przerzutkę z przodu. 

Napisano
8 godzin temu, sznib napisał:

Przecież to normalne ze na ostatnich przełożeniach ociera. Nie powinno się jeździć z blatu i największe koronki kasety. Podobnie z młynka i koronki najmniejsze.

na jakich w takim razie powinno się jeździć? myślałem, że 36t z przodu i 11t z tyłu powinno się odbywać bez większych obcierek 😮

• Mod Team
Napisano

Jak pisałem, z blatu nie powinno się z największymi zębatkami, a z młynka z najmniejszymi. ze względu na prekosy. Jak Co obciera na 36/11 to kwestia ustawienia.

Napisano

Pytanko jeszcze odnośnie długości łańcucha - zdaje się, że jest w porządku, ale dla pewności proszę kogoś doświadczonego o komentarz - skrocic czy długość jest ok. Dzięki.

Przełożenie przód młynek tył 42

6kwIXGD.jpeg

Przód blat 36t tył 42

7DHARKx.jpeg

Przód blat 36t tył 11

EgngV5H.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...