Molekpl Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Nie wiem co tu się stało się, ale umyłem sobie standardowo golenie, wypłukałem w alkoholu ipa, przetarłem z zewnątrz też ipą i kolor mi wyblakł... Jakies pomysły ? spłukałem wodą na koniec szmatka i płyn do szyb, jest suchy i mu się kolor zepsuł:D Dziwne o tyle, że tylko z przodu a z tyłu ładny cza rniutki dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Czym myłeś? Jakąś aktywną pianą z koncentratu? I jesteś pewien, że użyłeś IPA? Może to był aceton albo coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 14 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Trochę mnie nastraszyłeś, szczególnie, że przelałem sobie z 5l butelki do butelki po wodzie i przypadkiem zachciało mi się pić i pomyliłem.. Ale poleciałem do garażu, sprawdziłem tak to ipa i chyba jest dobra bo postanowiłem polać ipą tył tam gdzie farba jest dobra. No i żadnych problemów, więc postanowiłem wziąć nowa szmatę, ipe i spróbować jeszcze raz. Te wyblakłe plamy zeszły w całości ale szmata czarna. I tu się robi poważniejszy problem bo używałem płynu do naczyń, wody i czystej gąbki. Chyba mam w kranie wodę z odry.... Tak czy siak naprowadziłeś mnie na rozwiązanie, bo próbowałem wodą z mydłem, płynem do szyb i to nie zeszło ale ipa sobie poradziła. Dziwna sprawa. Tak czy siak problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 (edytowane) Taki może off-tp ale jak przeczytałem "przelałem sobie z 5l butelki do butelki po wodzie i przypadkiem zachciało mi się pić i pomyliłem" to mnie zmroziło. NIGDY, ale to NIGDY nie nalewaj żadnych chemikaliów do butelek po środkach spożywczych. Do takich po szamponach, płynach do mycia naczyń itp OK, ale nie do spożywczych. Jak przelejesz jakiś płyn, to nie pisz na butelce permanentnym mazakiem, ze to "kwas solny". Przyklej dużą naklejkę z wyraźnym napisem co jest w środku. I obklej całość bezbarwną taśmą, żeby woda czy benzyna która chlapnie na naklejkę nie rozpuściła napisu. To dla bezpieczeństwa Twojego lub kogoś innego komu taka butelka wpadnie w łapy. No i zawsze wtedy wiesz, co masz w butelce. A butelka po wodzie "Żywiec mocno gazowany" zalana płynem do mycia felg i stojąca na półce to jest proszenie się o poważne kłopoty. Nawet jesli z tyłu butelki jest mazakiem nabazgrane co w niej się znajduje. Edytowane 15 Września 2022 przez Garlock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 (edytowane) Dokładnie, jak przelewam IPA czy ekstrakcyjną w butelki po płynie do szyb czy po 0,5l wodzie, to z czterech stron opisuję permanentnym markerem co to jest + dodatkowo na nakrętce. I NIGDY nie stawiam w pobliżu produktów spożywczych, zawsze stoją obok innych chemikaliów i smarów. Z ciekawostek - kiedyś matula późnym latem miała robić nalewki, więc przyniosła czysty spirytus w butelce po niegazowanej Cisowiance. Wpadłem do nich przejazdem, a że było gorąco, a ja na rowerze, to od razu przyssałem się do butelki z "wodą"... No powiem Wam, że naprawdę podziwiam tych, co walą czysty spirytus bez popijania. 😆 Edytowane 15 Września 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 8 Października 2022 Udostępnij Napisano 8 Października 2022 W dniu 14.09.2022 o 15:29, Molekpl napisał: Dziwne o tyle, że tylko z przodu a z tyłu ładny Mi też się tak zdarzyło i nie mam pojęcia do dziś czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi