Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Problem ze zmianą biegów mimo dobrej regulacji

AMP3R

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wiem że problem wałkowany miliony razy ale zazwyczaj wystarczyło wymienić linkę lub wyregulować śrubkę H, natomiast u mnie sprawa jest bardziej nietypowa i męczę się już trzeci dzień po kupnie używanego roweru. 

Przerzutka przód ma problem ze zmianą między 2, a 3 biegiem. 

Po naciągnięciu linki baryłką wrzuca trzeci bieg bez problemu, natomiast nie zrzuca wtedy już na dwójkę. 

Po zmniejszeniu napięcia linki jest problem z wrzuceniem trójki, natomiast na dwójkę zrzuca wtedy bez problemu - są to dosłownie regulacje baryłki o jedno, dwa oczka. 

Na jedynkę zrzuca zawsze bez najmniejszego problemu, nawet od razu z trójki. 

Ogólnie zmiana biegów nie działa tak jak w prawej manetce tylnej przerzutki - czyli klik i po chwili łańcuch przeskakuje, tylko trzeba trzymać manetke tak długo aż łańcuch przeskoczy - nawet kilka sekund bo jeżeli puści się po kliknięciu to nie ma szans żeby łańcuch zmienił zębatkę. 

Linka i pancerz wymienione na nowe, dałem też pancerz hamulcowy do testu żeby był mniejszy opór, ale również bez skutku.

Przerzutkę zdemontowałem, wyczyściłem i założyłem ponownie i też nic. 

Śrubka L ustawiona tak żeby łańcuch był pośrodku (tylna na największy ząb) 

Śrubka H do testów poluzowana na max żeby nie ograniczać linki. 

Zamieszczam fotki jak to wygląda i bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów 😀

https://imgur.com/a/aNkUXQR

Bardzo dziękuję za słuszne uwagi, jeżeli chodzi o regulacje to myślę że jest okej bo trochę przerzutek już wyregulowałem i zawsze była to chwila roboty bez komplikacji. 

Przerzutka jest w miarę możliwości równo z największą zębatką i około 2mm nad nią. 

Niestety nie bardzo wiem jak sprawdzić czy jest ona kompatybilna z korbą i suportem bo żadne z nich nie ma oznaczeń, to chyba kwestia konkretnych pomiarów? 

Faktycznie jest ona rozpechana, szczególnie ta ścianka od strony korby - muszę jutro sprawdzić suwmiarka i poprawić, tylko jaka powinna być poprawna odległość między bokami klatki? Skoro łańcuch ma ok 7mm i ma być po ok 2mm luzu po każdej stronie to wychodzi ze kratka powinna mieć z 11mm szerokość? To moja na oko ma z półtora centymetra 🤐

• Mod Team

Po modelu który jest gdzieś tam wybity. Korby 8 rzędowy zwykły być 42/32/22 i analogicznie większe 48. 9 rzędowe były 44/32/22. Od 10 sie zaczęły dziwne wynalazki. 

Ta przerzutka jest ewidentnie do napędów 8 rzędowych i tez taka korba tam powinna być by działało to poprawnie. Bodajże to jest ty18 czy jakoś tak i jak mówiłem jest krzywa. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...