Gość Napisano 29 Września 2022 Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Można oddać i wymienić na inny ale nie za darmo Takie czasy, każdy chce zarobić Na wspomnianym forum ktoś napisał, że rozwiązał wszystkie problemy jakie miał z Explore. Jak? Sprzedał go za pół ceny i kupił inna nawigację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 (edytowane) Dzięki Koledzy za pomoc. Nabyłem nowy Edge 530 i właśnie go rozgryzam. Fajny jest, jednak juz zauważyłem parę dziwnych rzeczy: 1. Ładowanie własnych śladów gpx. Okazuje się, że nie tylko ja mialem z tym problem. https://www.forumrowerowe.org/topic/242388-garmin-edge-530-jak-zaimportowac-ślady/ Sprawdziłem - trzeba najpierw wrzucić do katalogu NewFiles. Po odłączeniu Edge od kompa i włączeniu go ślad jest widoczny jako trasa. Jednak po ponownym podłączeniu do kompa okazuje się, że ślad zniknął z folderu NewFiles i pojawił się w w folderze Courses, ale z rozszerzeniem .fit zamiast .gpx. Plik ten "odchudził się" ok. 6 krotnie . Aha - jeśli przedtem wgraliśmy z rozpędu ślad do Courses to jest on niewidoczny , nawet gdy wgraliśmy go dodatkowo do NewFilse. Trzeba go na kompie wykasowac z obydwu folderów a następnie wrzucić do NewFiles 2. Gdy w którymś z wgranych śladów albo planowanych tras były waypointy to nawet po jej skasowaniu pozostają w nawigacji. Okazuje się, że nazywają się one teraz "Pozycje" i są uparcie cały czas wyświetlane na mapie, niezależnie od tego, jaki kurs wgramy. Sprawdziłem instrukcję https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge530/PL-PL/GUID-8BD32AC3-4779-4BA1-B717-ABEEBC7E0145.html Niestety wygląda na to, ze gdy nam przeszkadzają to trzeba je ręcznie kasować jeden po drugim. A co jesli jest ich 100? Po podłaczeniu do kompa znalazłem folder Garmin/Locations i był tam plik z rozszerzeniem .fit, który skasowałem. I "Pozycje" zniknęły. Dla mnie to jest poważny błąd oprogramowania i powinien być naprawiony. Chyba, że o czymś nie wiem. 3. W instrukcji znalazłem tajemniczo brzmiący "czujnik rytmu". Po przeczytaniu okazało się, że chodzi tu o czujnik kadencji. Po co ktoś wprowadził swoja dziwaczną nazwę, skoro od lat używa się pojęcia kadencja??? 4. Wyświetlanie śladu/trasy czyli to, o co pytałem. Tu jest to świetnie rozwiązane Edytowane 1 Października 2022 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Jeszcze taka recenzja https://bobiko.blog/2022/04/garmin-edge-530/ Szkoda, że Garmin Connect nie pozwala na pełną obsługę Edge 530 za pomoca smartfona. Byłoby to znacznie wygodniejsze dla użytkownika. Pozytywną cechą jest to, że możemy sobie zaprojektować własną trasę dodając palcem punkty na mapie na telefonie a potem wysłac do nawigacji . No i chyba nie da się uzyskac dostępu do pamieci wewnętrznej Edge za pomocą telefonu poprzez BT, pozostaje tylko kabel USB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Nie da się z synchronizować 530 z connectem ? Gdy używałem grmina to robiłem to tak że rysowałem sobie trasę na kompie, importowałem ją do connecta i potem z apki na telefon robiłem synchronizację z urządzeniem i wszystko elegancko się wrzucało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2022 Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Nie pisałem tego przecież. Oczywiście że się da, tylko nie można sobie robić wszystkiego przez smartfona. Niektóre czynności tylko na nawigacji przyciskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 (edytowane) Edge 530 przetestowany w praktyce Doskonale sobie radzi Ekran widac doskonale, nawigacja po śladzie działa bardzo dobrze, co najwyżej gdy zjedziemy z trasy to uparcie każe wrócić i gdy tak zrobimy to sie uspokaja. Bateria rzeczywiście jest pojemna, przydaje się też wbudowany termometr. Ekran 2,6'' chyba wystarczy, wolę taki i dobrze działajacy sprzęt niż 3'' ale z róznymi kłopotami w Explore. Aha - doczytałem na jakims forum, ze "jodełka" na śladzie powstała w jednej z aktualizacji oprogramowania. Być może na skutek sugestii uzytkowników tak więc chyba napisze do Garmina, moze cos poprawią I jeszcze taka ciekawostka - edytor plików kmtf - motywów map. Muszę sie tym pobawić. To screen z folderu 530-ki podpiętej do kompa https://www.pinns.co.uk/osm/theme_editor.html Edytowane 2 Października 2022 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Takie ogłoszenie z fejsa. Ceny chyba spadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 Czy do Explore 2 można wgrać szlaki trailforks tak jak ma to miejsce w 530/830? Bo wg opisu na stronie nie ma tego. Jest to bez sensu, skoro promowany jest jako model turystyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Nooo, trailforks nie specjalnie jest kierowany do turystów 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyk69 Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 A czy explore 2 ma możliwość ustawienia widoku mapy tak jak w etrexach (lub innych edge), w trybie 3D (w etrexie to się nazywa tryb samochodowy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 9 godzin temu, KSikorski napisał: Nooo, trailforks nie specjalnie jest kierowany do turystów 😄 Bez sensu jest kategoryzować sprzęt w ten sposób. Ja nie trenuję, za to śmigam po górach. Ścieżki, single. 830 jest trochę za mały, 1030 za drogi. Idealnie wpisuje się Explore 2, więc czemu by nie można było mieć tam tych samych ścieżek. Tym bardziej że 530/830 są kierowane wg kategorii garmina jako urządzenia do treningu, to po co tam trailforks? Bezsens. Ale dalej nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi