Gość Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Jak w temacie. Coś czytałem o zbyt małej pojemności baterii. Ale ceny sa atrakcyjne. Potrzebuje do jazdy turystycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Miałem Edge Explore i ładowałem co trzy jazdy, teraz mam edge 530 i ładuję 3 razy na sezon 🤷♂️ Potrzebujesz przesuwania palcem map, nawigowania itp - to możesz rozważać. A jeśli ma to być licznik z prowadzeniem po GPXie i do rejestrowania tras - zapomnij. Zabytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 To może coś innego, niekoniecznie Garmin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Żeby było tak samo dobre a wyszło taniej to się nie uda. Ewentualnie popatrzyłbym na brytona 750 ale to jakieś 1100 plnów. A w temacie garmina to zamiast explore wolałbym 530. Cena podobna, ekran trochę mniejszy ale imo nadrabia baterią i dodatkowymi funkcjami + po prostu o wiele świeższy sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 (edytowane) Sam [posiadam garmina 530 od kilku dni i powiem ze jestem zadowolony, trasy szybko przelicza, ładnie prowdzi po sladzie przy okazji ma multum mozliwości treningowych. Nawet jak pojedziesz inna trasa przeliczy ci i poprowadzi inna trasa. Teraz jest na promocji w cenie 960 zł - decathlon, 989 zł - azymut i tam masz 3 lata gwarancji, media expert 990 Edytowane 10 Września 2022 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caballoBlanco Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Jaki polecacie tani "komputerek" do prowadzenia po gpx ? Obecnie mam to w zegarku, wyznaczam trase, i potem po sladzie jade, ale musze jednakna zegarek patrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carbonbike Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 A jaki masz zegarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Do jazdy turystycznej to najlepiej odbiornik zasilany nie akumulatorem wbudowanym, a ogniwami wymiennymi, np. popularnymi "paluszkami" formatu R6 (aku NiMH lub alkalicznymi). Takie odbiorniki są w ofercie Garmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 W czym to niby lepsze jest od powerbanka z szybkim ładowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) W tym, że powerbank podłączony w czasie jazdy w terenie błyskawicznie rozwala gniazdo USB. Przynajmniej mi się to zdarzyło dwukrotnie. Potem zacząłem stosować przejściówki do USB z magnesem, ale wtedy kabel się po prostu rozłączał. Garmin na paluszki ma sens w przypadku wypraw namiotowych bez dostępu do prądy lub do ultra jeżdżonych bez noclegów. Kupujesz w sklepie nowe baterie i jazda dalej. Miałem etrex touch 35 i do normalnej jazdy jednak lepiej mi pasuje edge 530. Edytowane 11 Września 2022 przez KSikorski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Mnie osobiście nic nie rozwalił, a już "trochę" razy tak ładowałem (edge 830), od innych jeżdżących ultra też nic takiego nie słyszałem (zdecydowana większość ma garmin edge, wahoo albo karoo). Nie musiałem nawet przerywać nawigacji ani zdejmować nawigacji z uchwytu. Dodatkowo IMHO łatwiej obecnie gdzieś znaleźć wolne gniazdko niż baterie w sklepie. Edytowane 11 Września 2022 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Odbiornik zasilany "paluszkami" to właśnie opcja do rozważenia, bo im bardziej "dzikie" wyprawy, tym wymienne ogniwa bardziej się sprawdzają. Ale to już każdy musi przemyśleć indywidualnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Edge Expolre nie brał bym pod uwagę. Co innego Explore 2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Ale czemu? Chodzi tylko o zbyt krótki czas działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Explore - stary model, wolno działa, bateria krótko trzyma. Explore 2 - nowy model co oznacza, że ma nowe funkcje, bateria trzyma deklarowany czas, jest więcej szans na dodanie ciekawych opcji, no i szybciej działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Aha. Jeszcze znalazłem taką recenzję, wg autora czas działania mozna wydłużyc https://bikepacking-adventures.com/en/garmin-edge-explore-review/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Ale takie sposoby na "wydłużenie czasu działania" można ustawić w każdym garminie, różnica nadal pozostanie. Z drugiej strony warto się zastanowić po co w ogóle kupować licznik, kiedy np. przez 90% czasu będzie miał wygaszony ekran i nie pokazywał danych w imię dłuższego czasu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Różnica między Explore a Explore 2 jest taka jak między 520/820 a 530/830. Czyli bez porównania. Lepiej/szybciej działa, bateria trzyma 3x dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Mam pierwszego Explore i przeliczenie trasy 100km trwa ok. 15-20min co jest absurdalne natomiast, gdy już przeliczy to całkiem sprawnie to działa ale gdybym kupował go teraz to bym poszedł w wersje explore 2 bez chwili zawahania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 To co za procesor tam jest? Z komputera Spectrum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 13 godzin temu, Setorix napisał: Mam pierwszego Explore i przeliczenie trasy 100km trwa ok. 15-20min co jest absurdalne natomiast, gdy już przeliczy to całkiem sprawnie to działa ale gdybym kupował go teraz to bym poszedł w wersje explore 2 bez chwili zawahania Na to ponoć pomaga podmiana map na nie garminowskie, minus taki że trzeba samemu zadbać o ich aktualizację. Zanim wyszukałem że jest taka opcja na zmianę to już zdążyłem go sprzedać, ogólnie jeżeli znajdzie się w promocji i potrzeba go tylko do tego żeby rejestrował ślad lub prowadził po wcześniej zapisanym to od biedy można brać, aczkolwiek ja osobiście bym wolał dołożyć do 530 lub w ogóle iść w co innego. Obecnie używam karoo i jestem mega zadowolony, tym bardziej że udało się kupić go z 40% rabatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 W pewnej grupie na fejsie doczytałem, że mozna zadzwonić do Garmina i zaoferują nam naprawioną nowszą nawigację (tzw. refurbished) za 30% ceny nowej. Zna ktos bliżej ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Że z rabatem, to się zgodzę. Że może z 30% to też, ale 70% upust? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Ja bym sie 100 razy zastanowił nad tym co reszta pisze niz iść w zaparte i na upartego kupowac explore 1-wszej generacji. Tak chciałem zaoszczedzic na garminie i kupiłem edge 520 uzywanego (bo tańszy). Chodzby był jako nowy ale starszy model poszedł bym w to co jest aktualnie teraz nowe i sprzedawane jako najnowsza wersja producenta wypuszczona na rynek. Szczerze oddałem tego 520 a kupiłem edge 530 bez porównania. To taki przykład który na sobie przeszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Września 2022 Udostępnij Napisano 14 Września 2022 I cyk, jak na zawołanie: Edge Explore 2 na PL Amazonie za 1232pln https://www.pepper.pl/promocje/garmin-edge-explore-2-komputer-rowerowy-gps-576715 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi