Skocz do zawartości

[do 4500 zł] Gravel pomoc w ocenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć szukam gravela taki wpadł mi w oko https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-mongoose-guide-sport-pd23236/ liczę liczę się z tym że idę na pewne kompromisy z czasem hamulce do zmiany, na pewno korba do wymiany, planuje napęd 1x9 . Od razu do piszę że szukam gravela , mam szosę , rower XC , potrzebuję czegoś pośredniego. nie słyszałem nic o tej marce , wizualnie rama mi odpowiada sprzętowo nie ma tragedii , wiem że można było kupić go dużo taniej .... Jeżeli macie inne prepozycie rozważę je . Pozdrawiam

Napisano
Cytat

nie słyszałem nic o tej marce

Taki "amerykański romet"

Jak już szukasz czegoś w co masz zamiar wkładać pieniądze to wypadałoby, żeby rama miała sztywne osie.

Poszukałbym Octane One GRD 2 2022

albo gestalta

Napisano

Upgrade napędu czy hamulców jest bardzo kosztowny z uwagi na drogie klamkomanetki. Zdecydowanie taniej kupić od razu docelową specyfikację, nawet na raty jak nie masz w tej chwili całej sumy. Wymieniać można potem koła, sztycę, siodełko, itp.

Napisano

Budżet 4500 zł to max na tą chwilę. A nie bardzo chcę czekać bo chciał bym jesienią z niego korzystać. Hamulce pewnie wleciały by Bb7 . Co do sztywnych osi tl nie jest żaden priorytet dla mnie ;)

Napisano

Akurat sztywne osie to świetna sprawa. W tym budżecie możesz mieć już taperowany karbonowy widelec, czy właśnie sztywne osie.

Zmiana na 1x9 też nie wiem czy to dobry pomysł, czyżbyś chciał zostawić tą kasetę a tylko zmienić korbe na taką z jednym blatem?

Zerknij może na ten model

https://allegro.pl/oferta/rower-kellys-soot-30-2021-m-11283116571

Chyba lepszy wybór. Choć też nie do końca, bo napęd i zakres przelożeń średnio do gravela pasują.

Napisano

Wiecie co odpuszczam temat ... niestety w tym budżecie znalezienie gravela to kiepski pomysł . Może za kilka miesięcy jak budżet zwiększy się to o tym będę myśleć. Niestety gravel na szosowej grupie osprzętu to moim zdaniem nieporozumienie . Po przeliczeniu kosztów zmiany korby i kilku podzespołów , lepiej od razu dozbierać do roweru lepszej klasy .

Napisano

Niestety takie czasy, a w tym budżecie naprawdę ciężko o gravela. Też uważam, że claris czy sora to nie napęd na jazdę w terenie. Też mam budżetowego gravela, na Microshifcie 1x10 i moim zdaniem to całkiem fajny kompromis. Wiadomo, że kazdy jeździ inaczej, ale ja wolę mieć zapas miękkich przełożeń kosztem tych twardszych.

Napisano

`W przypadku rowerów nie można mówić o jakimkolwiek obiektywizmie. Każdy ma konkretne wymagania, chociaż niekoniecznie jest tego świadomy. FC to przynajmniej prawdziwy grawel, cała reszta rowerów w tym przedziale cenowym to szosy z podniesioną ceną które ktoś nazwał gravelami żeby zwiększyć sprzedaż. 

Autor tematu ma już XC i szosę. Raczej nie potrzebuje drugiej szosy. 

Napisano
Cytat

FC to przynajmniej prawdziwy grawel

@Zenek666 to teraz poprosimy definicję "prawdziwego grawela", ciekawie się robi

Definicja gravela nie istnieje więc i pojęcie "prawdziwego gravela" nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...