Skocz do zawartości

[przymiar do łańcucha] porównanie przymiarów

Eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony ostrą dyskusją w tym wątku => 

Zamówiłem kolejny przymiar i porównałem z odczytami z innych przymiarów. Akurat posiadam na stanie:

• Park Tool CC-4
  • Unior 1643/4,

Na stanie mam 3 rowery z różnymi napędami oraz jeszcze jakiś zużyty łańcuch z napędu 12s. Zmierzyłem też łancuchy 6 i 10s, ale sens tego jest raczej średni. Zrobiłem to z ciekawości. 
Screenshot_1.jpg.d9358e9b74f6ba5e861c25d3c91f48e1.jpg

• Unior - tutaj na dzień dobry nowy łańcuch ma 0,25. Producent zaleca wymianę dla 12s przy 0,5 jak dobrze pamiętam. 
  • Park Tool - tutaj zaskoczenie. Przymiar nie wpadał na żadnym z łańcuchów. Ma taką lekko zaokrągloną końcówkę i tylko na niej się zawieszał. Przymiar pokazuje wartości 0,5 i 0,75 więc zakładam, że wszystkie łańcuchy miały mniej niż 0,5. Dokładna wartość nie jest tutaj możliwa do uzyskania. 
  • Przymiar p. Bronisława- tutaj pomiary są bardzo zróżnicowane i oddają przebieg łańcucha. Dodatkowo w ostatniej kolumnie zmierzyłem zużycie rolek (ten przymiar ma taki element, który pozwala na sprawdzanie tego elementu). 

Poza wynikami dodam, że przymiar p. Bronisława jest wygodniejszy w użyciu od Park Toola. Jednak odczyt z Uniora jest praktyczniejszy, bo można pobrać miarę, wyjąc przymiar i odczytać. Przy przymiarze p. Bronisława człowiek nie brudzi łapek. No i wreszcie przymiar p. Bronisława jest solidniejszy od przymiaru Park Tool. Blacha jest zauważalnie grubsza. Najważniejsze jednak jest to, że przymiar jest najdokładniejszy z tych, które mam. 

Z dodatkowych bajerów przymiar p. Bronisława ma jeszcze:

• funkcję rozpinania spinek, 
  • otwieracz do piwa, 
  • miarkę calową, 
  • wzornik średnic, 
  • klucz do wentyli, 
  • miernik zużycia rolek, 

Jestem ciekaw opinii forumowiczów... Proszę jednak o rzeczowe dyskusje, a nie wycieczki jak w poprzednim wątku. ;)

PS
@cervandesorientujesz się jak interpretować ten odczyt z przymiaru do rolki. W instrukcji nie ma o tym słowa. Robiłeś jakieś porównanie z innymi przymiarami?

20220908_123839.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...