Eathan Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Zachęcony ostrą dyskusją w tym wątku => Zamówiłem kolejny przymiar i porównałem z odczytami z innych przymiarów. Akurat posiadam na stanie: Park Tool CC-4 Unior 1643/4, Na stanie mam 3 rowery z różnymi napędami oraz jeszcze jakiś zużyty łańcuch z napędu 12s. Zmierzyłem też łancuchy 6 i 10s, ale sens tego jest raczej średni. Zrobiłem to z ciekawości. Unior - tutaj na dzień dobry nowy łańcuch ma 0,25. Producent zaleca wymianę dla 12s przy 0,5 jak dobrze pamiętam. Park Tool - tutaj zaskoczenie. Przymiar nie wpadał na żadnym z łańcuchów. Ma taką lekko zaokrągloną końcówkę i tylko na niej się zawieszał. Przymiar pokazuje wartości 0,5 i 0,75 więc zakładam, że wszystkie łańcuchy miały mniej niż 0,5. Dokładna wartość nie jest tutaj możliwa do uzyskania. Przymiar p. Bronisława- tutaj pomiary są bardzo zróżnicowane i oddają przebieg łańcucha. Dodatkowo w ostatniej kolumnie zmierzyłem zużycie rolek (ten przymiar ma taki element, który pozwala na sprawdzanie tego elementu). Poza wynikami dodam, że przymiar p. Bronisława jest wygodniejszy w użyciu od Park Toola. Jednak odczyt z Uniora jest praktyczniejszy, bo można pobrać miarę, wyjąc przymiar i odczytać. Przy przymiarze p. Bronisława człowiek nie brudzi łapek. No i wreszcie przymiar p. Bronisława jest solidniejszy od przymiaru Park Tool. Blacha jest zauważalnie grubsza. Najważniejsze jednak jest to, że przymiar jest najdokładniejszy z tych, które mam. Z dodatkowych bajerów przymiar p. Bronisława ma jeszcze: funkcję rozpinania spinek, otwieracz do piwa, miarkę calową, wzornik średnic, klucz do wentyli, miernik zużycia rolek, Jestem ciekaw opinii forumowiczów... Proszę jednak o rzeczowe dyskusje, a nie wycieczki jak w poprzednim wątku. PS @cervandesorientujesz się jak interpretować ten odczyt z przymiaru do rolki. W instrukcji nie ma o tym słowa. Robiłeś jakieś porównanie z innymi przymiarami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 8 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Zauważyłem, że jest inny wątek o podobnym temacie Prośba o zamknięcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.