Mixons Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Hej, od stycznia używam licznika Sigma 1200 przewodowego. Do tej pory przejechałem z nim ponad 6kkm i wszystko było ok do zeszłego tygodnia. Od tego czasu licznik czasem nie liczy od razu po ruszeniu rowerem. Niezależnie czy ruszam po dłuższej chwili i wybudzam go ze staniu czuwania (czyli wtedy kiedy pokazuje aktualną godzinę) czy ruszam po krótkiej chwili, kiedy wciąż pokazuje km/h i przejechany dystans. Wcześniej liczył od razu, a teraz potrzebuje na to zazwyczaj kilkudziesięciu metrów. Zdarza się że dzieje się tak cały czas, a czasem cały dzień wszystko jest ok. Innym razem znowu przestaje działać całkowicie i tak było dziś. Zauważyłem, że jak poruszam kabelkiem od podstawki na komputerek to czasem zadziała, więc nie wiem czy z tym nie jest jakiś problem. Magnes i czujnik na pewno są dobrze ustawione. Jeszcze jedna kwestia, zauważyłem że jak obracam przednim kołem w powietrzu to nigdy nie mierzy, a wcześniej mierzył. Teraz pytanie, jak myślicie czego to może być wina i czy licznik nadaje się do reklamacji? Nie chcę, żeby po wysyłce mi napisali, że reklamacja nie uznana i za samą wysyłkę w tą i z powrotem mnie wyjdzie tyle co połowa ceny tego licznika. I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 A baterie zmieniałeś ? Po pewnym czasie spada napięcie wpływa to na działanie całości. Wyczyść styki w podstawce i wyswietlaczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 To poruszanie kabla i działanie mnie interesuje. Jeśli dobrze zrozumiałem, to jak poruszasz kablem to w pewnym momencie działa? Możliwe, że gdzieś kabelek w środku jest pęknięty. Na szczęście do Sigmy można dokupić oddzielny zestaw kabla z czujnikiem i mocowaniem licznika, bez wymiany licznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Z mojego doświadczenia : to kiepski licznik - bardzo kapryśny po pewnym czasie (używałem 2 lata), szwankuje na mrozie... Ja odpuściłem, i korzystam z liczników z GPS - nic wyszukanego, bo do tej pory : iGPSport iGS10, Xoss G, Xoss G+, Bryton Rider 320 (każdy ma jakieś wady, ale przynajmniej nie było problemów z łącznością, mimo że to bezprzewodówki, a Sigma z kabelkiem i nie daje rady...) Rozważałem też kiedyś Sigmę Pure GPS, a potem Rox 2.0 i Rox 4.0 , jednak odpuściłem (miałem też problemy z zasięgiem w Sigmie DTS1106 - co prawda po kilku latach, ale jednak - więc jestem nieco uprzedzony do Sigmy). Chcesz coś z nią zrobić, to masz kilka potencjalnych rozwiązań podanych wyżej - mi by się chyba nie chciało, i szukałbym czego innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixons Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Baterii nie zmieniałem, bo z tego co czytałem w instrukcji to w takim urządzeniu nawet do 3 lat starcza bateria, ale w takim razie trzeba będzie spróbować. Zdejmę też całość z roweru i wyczyszcze, zobaczymy czy pomoże. Z tym kablem to jest tak, że czasami jak coś poruszam to działa, ale dziś jeżdżę i jakbym nie ruszał to nic nie daje i licznik pokazuje tylko godzinę obecną. Wcześniej jak ruszałem kabelkiem samego czujnika (to co jest na widelcu) to też czasem pomogło. Jeśli nic innego nie pomoże to chyba faktycznie dokupie po prostu sam czujnik i kabelek. Jeśli chodzi o nowy licznik to raczej nie chciałbym inwestować więcej niż 100-150zl. Na razie zobaczymy co będzie z tym po wyczyszczeniu i ewentualnie wymianie baterii, a w ostateczności kabelka i czujnika, bo z komputerkiem wydaje się być wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 U mnie dobre baterie starczają na 5 lat. Jak jest dobrze widoczna godzina to to nie jest wina baterii. U mnie czasem już bardzo słabo było widać cyferki (słaba bateria) a liczył. Sprawdź jeszcze odległość czujniki -magnes. Moja Sigma 800 wytrzymała 10 lat jazdy cały rok -mróz, śnieg, deszcz upał. Po 7 latach trochę wzmocniłem kabelek izolacją w 2 miejscach ale po roku wymieniłem, potem niestety 800 padła. Ale od ponad 2 lat mam 1200 i wytrzymałą kilka upadków no i podobnie całoroczną jazdę w różnych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixons Napisano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Wszystko jest dobrze widoczne, więc nie jest to wina baterii. Wyczyściłem go, ale niestety nic to nie dało. Magnes i czujniki są dobrze ustawione, więc chyba pozostaje mi wysłać go na reklamacje. Swoją drogą chcę kupić drugi licznik do innego roweru. Też podstawowy tak do 100zl najlepiej, ale tym razem bezprzewodowy chciałbym wypróbować. Czy możecie coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.