Skocz do zawartości

[Nr seryjny] Unibike - rok produkcji?

Mathad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Moje Pytanie: czy wiecie Państwo może czy w przypadku rowerów firmy UNIBIKE jesteśmy w stanie odczytać w numerze seryjnym rok produkcji?

Jeśli tak, to być może ktoś z Państwa wie, które cyfry na to wskazują?

Pozdrawiam,

Mateusz

Napisano

Takie coś wie tylko producent. Numery seryjne rowerów nie są ustandaryzowane, tak jak w *branży motoryzacyjnej. Także pisz do producenta.

*w branży motoryzacyjnej niby są, tyle że tylko w teorii. Bo w praktyce to jest jeden, wielki bałagan.

Napisano

Wydaje mi się że jest to jakoś zakodowane w numerze seryjnym. Mogę spróbować wywnioskować nt. swojego. Ale wiem też że Unibike w którymś roku zmienił nieco numerację, więc tutaj może być problem. 

Stosunkowo łatwo sprawdzić rok/lata produkcji kierując się kolorystyką ramy, czasem dany model wychodzi dłużej niż rok w jednym malowaniu, ale na pewno jest to jakaś wskazówka. Osprzętowo też się zmieniały, więc a nuż takim sposobem uda się wydedukować. 

Napisano

Próbowałem odszukać modelu po kolorystyce.

Wydaje mi się, że model jest przynajmniej 5-6 letni i niestety nie mam pewności 100%, dlatego pomyślałem o tym numerze seryjnym.

Składa się on z 9 cyfr i zaczyna się on od: Y012, czy może to być rok 2012?

Sprzedający twierdzi, że rower może mieć 3-4 lata jednak wydaje mi się, że ten model jest dużo starszy.

Konkretnie chodzi o ten rower:

UNIBIKE FLASH.jpg

Napisano

No dobra, ale co to zmienia?

To i tak do bólu podstawowy model. Rocznik dużo nie zmienia, bo to rower do jazdy w niedzielę po bułkę, a nie szosa której w każdym roku przybywa 10-20k przebiegu.

Napisano

Popatrz na datę produkcji opon. Oczywiście mogły być wymienione (czyli rower już ma trochę przebiegu) ale w 3-4 letnim rowerze raczej będą jeszcze oryginalne. Więc ich data produkcji z grubsza pozwoli oszacować rok produkcji roweru.

Napisano
1 godzinę temu, Mathad napisał:

Sprzedający twierdzi, że rower może mieć 3-4 lata jednak wydaje mi się, że ten model jest dużo starszy.

Dobrze Ci się wydaje, to najprawdopodobniej model z 2013 roku, w 2012 był mostek bez regulacji a w 2014 i wyżej już inne malowanie.

Napisano

Otrzymałem odpowiedź od serwisu UNIBIKE. Model ten jest z roku 2013.

Dziękuję za wszystkie pomocne komentarze ;) Pozdrawiam

Temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...