Mathad Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 Witam serdecznie, Moje Pytanie: czy wiecie Państwo może czy w przypadku rowerów firmy UNIBIKE jesteśmy w stanie odczytać w numerze seryjnym rok produkcji? Jeśli tak, to być może ktoś z Państwa wie, które cyfry na to wskazują? Pozdrawiam, Mateusz
ChuChu Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 Takie coś wie tylko producent. Numery seryjne rowerów nie są ustandaryzowane, tak jak w *branży motoryzacyjnej. Także pisz do producenta. *w branży motoryzacyjnej niby są, tyle że tylko w teorii. Bo w praktyce to jest jeden, wielki bałagan.
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 Wydaje mi się że jest to jakoś zakodowane w numerze seryjnym. Mogę spróbować wywnioskować nt. swojego. Ale wiem też że Unibike w którymś roku zmienił nieco numerację, więc tutaj może być problem. Stosunkowo łatwo sprawdzić rok/lata produkcji kierując się kolorystyką ramy, czasem dany model wychodzi dłużej niż rok w jednym malowaniu, ale na pewno jest to jakaś wskazówka. Osprzętowo też się zmieniały, więc a nuż takim sposobem uda się wydedukować.
Mathad Napisano 8 Września 2022 Autor Napisano 8 Września 2022 Próbowałem odszukać modelu po kolorystyce. Wydaje mi się, że model jest przynajmniej 5-6 letni i niestety nie mam pewności 100%, dlatego pomyślałem o tym numerze seryjnym. Składa się on z 9 cyfr i zaczyna się on od: Y012, czy może to być rok 2012? Sprzedający twierdzi, że rower może mieć 3-4 lata jednak wydaje mi się, że ten model jest dużo starszy. Konkretnie chodzi o ten rower:
ChuChu Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 No dobra, ale co to zmienia? To i tak do bólu podstawowy model. Rocznik dużo nie zmienia, bo to rower do jazdy w niedzielę po bułkę, a nie szosa której w każdym roku przybywa 10-20k przebiegu.
Garlock Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Popatrz na datę produkcji opon. Oczywiście mogły być wymienione (czyli rower już ma trochę przebiegu) ale w 3-4 letnim rowerze raczej będą jeszcze oryginalne. Więc ich data produkcji z grubsza pozwoli oszacować rok produkcji roweru.
PJ4cK Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 1 godzinę temu, Mathad napisał: Sprzedający twierdzi, że rower może mieć 3-4 lata jednak wydaje mi się, że ten model jest dużo starszy. Dobrze Ci się wydaje, to najprawdopodobniej model z 2013 roku, w 2012 był mostek bez regulacji a w 2014 i wyżej już inne malowanie.
Mathad Napisano 8 Września 2022 Autor Napisano 8 Września 2022 Otrzymałem odpowiedź od serwisu UNIBIKE. Model ten jest z roku 2013. Dziękuję za wszystkie pomocne komentarze Pozdrawiam Temat można zamknąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.