adrianoz Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Wzrost 191 Waga 91 Byłem, trochę poogladałem i nie mogę się zdecydować. Proszę o porady, który wg Was będzie służył na długie lata, jeżdzę i asfaltem i szutrami, ścieżkami za miastem, po lesie. 1. Merida Crossway 40 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/archive/577/crossway-40 2. Merida Crossway 100 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/archive/649/crossway-100 2. Tabou flow 3.0 https://www.tabou.pl/cross/flow-3-0-2022 3. Ghost Square cross base U https://rower-sport.pl/pl/p/GHOST-SQUARE-CROSS-BASE-U-2022-Black-Blue/8828 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Specyfikacje ? Bez tego to raczej zapomnij że ktoś przeszuka internet za Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Dodane linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Wg mnie Ghost, bo jest bardzo spójny i podoba mi się stopniowanie korby. Później Merida 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ten Tabou jak jeździłem na próbę wydawał się trochę taki słabszy jakościowo niż jak siedziałem na ghost. No, a z kolei w ghost ta tylna rama trochę dziwny kształt przybrała, a zamierzam doczepić bagażnik do sakw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ghost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Czyli jednak. Myślałem, że nie zmienię kierunku i będzie to jakaś merida. Tej ramy byście się nie obawiali pod wyjazdy z sakwami i generalnie bez nich biorąc pod uwagę jej dziwny kształt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 A niby dlaczego? Każda z wymienionych wytrzyma. Co do bagażnika - nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2022 A jeśli teraz zrobimy pojedynek Unibike Crossfire kontra ten Ghost? Specyfikacja Unibike jeszcze: https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-unibike-crossfire-2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Jeśli masz możliwość przymiarki kup ten na którym czujesz się najswobodniej, a nie wygięty jak na obecnym. Ramy tak łatwo nie wymienisz jak przerzutkę czy opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Wzięlibyście Tabou jeśli nawet jest gorszy ale ma dobrą wygodną ramę? Merida jest ciekawa ale obawiam się, że cieńsze opony mogą stwarzać problem gdy będę jeździł za miastem szutrem lub przez las. Jak uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Najciekawszy wydaje się Ghost. A Merida i Tabou mają przecież ten sam rozmiar opony. I nie, to nie jest za mało na las. Na głęboki piach i większe błoto to będzie słabo. Swoją drogą ile kosztuje rower crossowy z powietrznym amorem, bo tu widzę 3300-3400 to mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 3 godziny temu, adrianoz napisał: Wzięlibyście Tabou jeśli nawet jest gorszy ale ma dobrą wygodną ramę? To jak w końcu jest? Bo w innym temacie pisałeś, że Tabou ma niedobrą ramę... 😀 Możesz spojrzeć jeszcze na Riverside 920, o ile będzie dostępny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Na głęboki las i większe błoto to i ghost nie da rady tak jak mój obecny cube nature pro ale nie chodzi mi o jazdę po takich utrudnieniach. Asfalt, szutrowe to jest to. Reasumując nie odstawiać na bok merida ze nie da rady, więc żadnego z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 1 godzinę temu, kipcior napisał: Swoją drogą ile kosztuje rower crossowy z powietrznym amorem, bo tu widzę 3300-3400 to mało? Mało mało, z wyborem też słabo. Jest Riverside 920 za 3,5k (przeceniony z 3,9k) ale już tylko S zostały (stąd przecena). W takiej Meridzie powietrzny masz dopiero w rowerze za 7k (sic!). W Krossie nie masz takiego modelu w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 30 minut temu, chudzinki napisał: To jak w końcu jest? Bo w innym temacie pisałeś, że Tabou ma niedobrą ramę... 😀 Możesz spojrzeć jeszcze na Riverside 920, o ile będzie dostępny... Chodziło bardziej o to, że czułem jakby ten rower był złożony z gorszej ramy, ale sama geometria wygodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Z ciekawości: jak się czuje gorszą ramę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Całość wykonania wydaje się gorsza, ale to może złudne wrażenie - -o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 To ja może inaczej zapytam - czy ten Tabou Flow 3.0 jest lepszym rowerem od mojego byłego roweru cube nature pro 2019? Podaje specyfikację obu: https://www.tabou.pl/cross/flow-3-0-2022 https://archiv.cube.eu/pl/2019/245150 Bo jeśli tak, to może nie ma co się zastanawiać czy go wybrać jeśli wygodniej by mi było na nim niż całej reszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Po co w ogóle chcesz zmieniać rower? Generalnie rzecz biorąc masz cały czas to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Rozmiar. https://www.forumrowerowe.org/topic/260672-pozycja-na-rowerze-prośbą-o-ocenę-i-porady/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Ok. Nie widzę w czym ten Tabou miałby być lepszy od Twojego Cuba. Choć z grubsza rzecz biorąc to jest ten sam poziom roweru więc może nie ma co rozstrząsać. Nie bardzo wiem co tam tyle kosztuje. Do tego przynajmniej wg danych fabrycznych waży więcej o 0,5kg. To może nie jest dużo ale one generalnie są przyciężkie. Ale ostatecznie masz się na tym dobrze czuć. A osprzęt można zmienić jak się zachce, choć to generalnie drogie i bez sensu ekonomicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Dziękuję za odpowiedź. A jeszcze jedno pytanie - ghost albo merida crossway 100 wypadają lepiej w porównaniu do tego cube? Linki do rowerów w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 To wszystko jest bardzo podobne do siebie i różni się detalami. Jak chcesz rower, który jest po prostu lepszy od Twojego to szukaj z powietrznym amorem. Ghost ma najlżejsze przełożenia, pierwszy bieg praktycznie z mtb. Czyli póki opony mają przyczepność to żadna podjeżdżalna góra nie powinna być problemem. Wspominałeś o bagażniku i sakwach. Jak go obładujesz to takie przełożenia mogą stanowić różnicę między pchasz, a jedziesz. Z drugiej strony jeśli masz płaski teren to i tak tego nie wykorzystasz. Pozostałe mają z kolei znacznie bardziej twardy bieg. Twardszy niż w gravelu, który jest znacznie lżejszy i ma baranek. Czyli jakbyś chciał z dużej góry polecieć 70km/h to się da. Ale na płaskim to przerost formy nad treścią i tu też wg mnie Ghost wypada lepiej. Inny detal to opony. Pomijając ich jakość, bo to zwykle pierwsze co się nadaje do wymiany i można wsadzić co się chce. Teraz masz 44mm, Ghost ma 47, Merida 40. Nie wnikając w szczegóły, ogólnie im szerzej tym wygodniej i jest lepsza trakcja w terenie. Ale im węziej tym szybciej i lżej się jedzie, co robi różnicę przy trasach bliższych 100km. Kwestia indywidualnych preferencji. Sam mam 40 w gravelu i to zaskakująco dobrze sobie radzi, ja szerszej nie chcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2022 https://nrowery.pl/crossowe/154-caledon-db-al.html Ciekawa też opcja chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.