gumis93WRO Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Pytanie czy na początek przygody z fullem to model https://fitanu.com/pl/rower-full-riot-trail-al-al-u-essential-74ri100-ghost?gclid=Cj0KCQjwmdGYBhDRARIsABmSEePI_CQWycYYO69iQV9daAI227D1HGa3eIE7wvsyNu6afJiK1GtAyzUaAip4EALw_wcB&fbclid=IwAR2bKeUD2PT2_eKxj8SUFJbWA-abRVXGyuMrGodldztNKyVX-V0EssvIZcs lub https://sklepmartes.pl/rower-full-riot-trail-al-u-140-140-93ri100-ghost będzie dobrym wyborem ? wybrałem te dwa modele bo oprócz w miarę fajnej ceny a nie chciałbym wydać milionów to patrząc na części to chyba za tą cenę nie jest tak źle plus w miarę podoba mi się wizualnie (patrząc że na samym początku chciałem kupić AM50s z decathlona) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Jeśli to nie jest jakiś błąd, to rower z pierwszej oferty ma znacznie lepsze zawieszenie (powiedziałbym, że wręcz niespotykane w tym przedziale cenowym), a do tego 4-tłoczkowe hamulce. Nawet jeśli różnica w cenie między tymi dwoma wynosiłaby >1k PLN, to nadal byłby on lepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Brak myk-myka ale poza tym wydają się ok. Faktycznie pierwszy niby lepszy ale też opis obu jest dość skąpy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 @kipcior, Chyba znalazłem pełną specyfikację, bo na stronie Ghosta jest trochę bałagan: https://www.ghost-bikes.com/en/bikes/fully/bike/riot-trail-essential-2021 Teoretycznie jest tam dropper, no i więcej szczegółów na temat wyposażenia. Rama wygląda na klocek, ale od czego są wyciągi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 No to będzie trochę kloc... sądzę, że z pedałami do 16kg dobije. Geo jak najbardziej ok, w sumie standard dla rowerów tej kategorii, tył trochę długi, co nie musi być wadą ale dla M 450mm z tyłu to już jest coś... Tak mówili koledzy z tych dwóch zdecydowanie ten pierwszy. Trochę szkoda, że dali foxa 34 a nie 36 ale nie można mieć wszystkiego 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Faktycznie jest myk-myk. To brać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 16 minut temu, KrzysiekCH napisał: No to będzie trochę kloc... sądzę, że z pedałami do 16kg Nie do, a i pewnie sporo ponad. Producent podaje wagę 16,2 kg. Nie zaznacza o jaka wielość ramy chodzi. Tak wiec gotowy do jazdy w rozmiarze L to może nawet zbliżyć się do 17kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Nie napisałeś najważniejszego - co chcesz z tym fullem robić a od tego mocno zależy jaki rower wybrać i na jakich komponentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Trzeba przyznać, że światek rowerowy szybko zmierza z wagą z powrotem w stronę Kony Stinky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 To już wagowo w klasie DH :-). Ale nie ma się co przejmować jak się nie ma parcia na dynamikę pod górę, są wyciągi albo jest się cierpliwym na podjazdach to waga ma mniejsze znaczenie 🙂 Generalnie fajny rower (pomijając wagę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis93WRO Napisano 6 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Ogólnie nie napisałem nic o przeznaczeniu bo pewnie każdy by mi napisał że powinienem iść w HT lub crossa a ja ogólnie chciałbym kupić sobie fulla bo mi się podobają a tak naprawdę to będzie rower do jazdy do pracy , w weekendy na wycieczki , jakieś lasy , wiadomo że w tej cenie to kupiłbym sobie fajnego już HT w wadze 12kg ale tutaj już chodzi o to że jeśli się czegoś chce spróbować nawet jeśli nie wykorzysta się w nawet 50 % roweru do tego celu stworzonego to czemu nie? A wybrałem te modele bo w miarę cenowo i wizualnie plus części jakie posiadają no chyba że macie jakieś inne propozycje . nawet nie wiedziałem że ma tak dużą wagę , nie dodali w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 To jest 17kg kloc do tyrania w bikeparkach i jazdy w ciężkim terenie. Jak chcesz fulla to może xc. Za 9k zł masz Rockrider xc500s. Dobrze wyposażony rower , a waga na dętkach i z pedałami ok 13,5 kg. p.s. W tej cenie to miałbyś nie 12kg ht, a coś bliżej 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Kup HT lub crossa 🙂 A tak na serio, jak już chcesz fulla i nie jeździsz po ciężkim terenie to zredukuj skok do 120-130mm wtedy automatycznie zejdziesz z wagą i będzie trochę przyjemniej na podjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis93WRO Napisano 6 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Rowery z decathlonu odpadają , wiem że maja dobre podzespoły ale mi się nie podobają , wiem że to głupota ale tak mam ze musi mi się coś podobać , ogólnie cały czas chce fulla ale wiadomo że nie mam siana na takiego który ważył by z 14 kg plus chciałem wydać na fulla takie pieniądze a tak to na ht z 5k maks , a jeśli chodzi o coś z ht to na celowniku miałem Treka Marlina 8 ale wiadomo że to nie ht tylko coś bardziej rekreacyjnego jednakże mi się podoba wizualnie plus nie jest zbyt drogi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 A może Giant trance Giant Trance 3 2021 29 Zoll kaufen | Fahrrad XXL (fahrrad-xxl.de) może znajdziesz gdzieś w PL za poniżej 10k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Jeżeli chodzi o rowery Decathlon to się z Tobą zgadzam, na zdjęciach wyglądają ok do osprzętu nie można się przyczepić ale jak się pojedzie do sklepu to nie jest to. Wyglądają jak z plastiku, rażą niektóre detale. Nie wiem z czego to wynika bo przecież francuzi umieją produkować naprawdę ładne rzeczy (samochody, moda itp) Oprócz tego co chcesz robić z tym rowerem weź pod uwagę jakie masz parametry fizyczne. Dla napakowanego gościa, który waży 90 kg rower o masie 17 kg to nie problem gorzej jak ktoś ma wagę piórkową. Rozejrzyj się tak jak radzą koledzy za rowerem z ramą o skoku do 120 mm, do jazdy o której piszesz nie potrzebujesz opuszczonej sztycy, bardzo szerokich opon, które mocno zwiększają masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis93WRO Napisano 6 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Jeśli chodzi o wagę to moja jest właśnie 90 kg plus jestem stałym bywalcem słowni 4 x w tyg i gram w piłkę nożną a rower traktuje jak dodatkowy ruch do spalania kalorii więc zacząłem od dodania go do jazdy do pracy codziennie plus nadmienię że moim dotychczasowym rowerem był gravel i w planach był do kupienia nowszy lepszy model lecz mam już dość pochylonej pozycji plus czasami za szybko jeżdżę i czasami jest to niebezpieczne tym bardziej w mieście więc jeśli rower mnie trochę zwolni a zarazem da mi więcej popalić to na plus. A moglibyście podsunąć jakieś modele z tym skokiem? z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ten Ghost jest naprawdę w dobrej cenie patrząc na specyfikacje, przy Twojej masie i sile spokojnie sobie z nim poradzisz a jak pojedziesz w prawdziwe góry to będziesz miał na nim fajną zabawę. Sprawdziłem na stronie Canyona bo kiedyś miał on dobre rowery w rozsądnych cenach. Neuron AL 5 w słabszej konfiguracji kosztuje około 10 k fakt jest lżejszy bo waży 15,3 pewnie w rozmiarze M. Dostępne są tylko M i XL pozostałe dostawa w listopadzie 😞 https://www.canyon.com/en-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/al/neuron-5/3155.html?dwvar_3155_pv_rahmenfarbe=GY%2FBK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ten "duszek" to żaden sprzęcior na BP a zwykła jak na obecne czasy trailowka. Dobra marka z dobrym podejściem do jakości zawieszenia. Możesz go kupić bo jest na stanie, podoba się to kup i tyle. Sporo klocowatości to opony więc wywalasz to co tam dali i kupujesz coś co się lżej toczy. Masa jest jaka jest przez konstrukcję zawiasu ale obecnie tańsze fulle tej klasy warzą z 15 kg. Kilko w lewo czy prawo to jest problemem a osprzęt już tak. W omawianym jest przyzwoicie a jak zaczniemy szukać to znajdziemy może i lżej tylko dostaniesz kiepski osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Aluminiowa Santa Hightower na VPP i podobnym osprzęcie waży 0.5kg mniej a kosztuje ponad 2x tyle Temu Ghostu wystarczy pedały przykręcić i można śmigać w Srebrnej czy Czarnej Górze, bez obaw, że zaraz coś się rozleci - nawet opony ma odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 17 kilowy rower , ze skokiem 140 idealnie wpasowuje się w wymagania: 17 godzin temu, gumis93WRO napisał: Ogólnie nie napisałem nic o przeznaczeniu bo pewnie każdy by mi napisał że powinienem iść w HT lub crossa a ja ogólnie chciałbym kupić sobie fulla bo mi się podobają a tak naprawdę to będzie rower do jazdy do pracy , w weekendy na wycieczki , jakieś lasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ja nie oceniam tu zastosowania, tylko sam rower, a już tym bardziej nie zamierzam nikogo nawracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Ten Ghost z foxem to super okazja. Raczej trail niż do łojenia i skakania, chyba, że jeździec lekki, ale pod silnym chłopakiem to i na nizinach będzie fajnie. W weekend na moim trailu jeździłem po falenickich lasach. No nie były to góry, ale wydmy. I było fajnie. Ale - cały czas siedzę w necie i szukam lepszego roweru na Mazowsze. Bo takie fulle w mieście czują się jak owczarki podhalańskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis93WRO Napisano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Panowie jest jeszcze jedna opcja i chyba dałbym się namówić na coś z decathlonu na model MTB Rockrider XC 500 S 29" karbonowy , patrząc na części i najważniejsze wagę to chyba byłby dobry wybór , trochę go pooglądałem na necie i nawet mi sie spodobał jak ten ghost , co wy na to? Cena nadal ta sama. Tylko teraz i tak jest najważniejsze pytanie w głowie czy jest mi potrzebny taki rower za takie pieniądze czy nie lepiej wziąć Treka Merlina 8 który też mi się podoba do takiej jazdy jakiej potrzebuję też jest ok i jest o połowę tańszy plus jakby się coś z nim stało to jest mniej części której mogą się rozpaść i zepsuć plus nie trzeba robić tyle przeglądów co w fullu , ogólnie rower to traktuje jako dodatek do ruchu i tak naprawdę nie wiem jak długa potrwa przygoda z rowerem jak do tej pory udało mi się od kiedy zacząłem jeździć do pracy 2 miesiące bez przerwy do tego dochodzą teraz jakieś wycieczki w weekendy bo znalazłem osobę z którą nie będę się nudził i mam zagwarantowane fajne i ciekawe wycieczki (a na pewno osobę która będzie mnie do takich wypraw namawiać) Ale to i tak nigdy nie jest pewne jak długo potrwa ta przygoda , na pewno testem będzie czy uda mi się wytrwać i jeździć na rowerze do pracy minimum do grudnia . Wiadomo że to tylko zależy ode mnie co wybiorę i kupie lecz jest to w moim przypadku ciężkie bo jestem taką osobą której dużo rzeczy się podoba a potem przez to nie może się zdecydować i zastanawia się a to zastanawianie się może potrwać za długo że zaraz będzie już grudzień i się rozmyślę i nic nie kupie , a tak chciałem już kupić rower maks piątku. Na plus jest to że już wybrałem dwa modele z dwóch grup , i już nie szukam innych modeli i nie zawracam sobie aż tak mózgownicy. Treka Marlin 8 MTB Rockrider XC 500 S 29" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 XC500s to bardzo dobra maszyna w tym pułapie cenowym. Co do treka , jeżeli dobry model znalazłem to w cenie 4,9k zl jest bardzo słaba opcja. Rama bez boost, napęd sx, kiepskie hamulce. Podstawowy amor rs judy. Za 5,2k zl masz Rockrider xc120 , który ma dużo lepszy osprzęt . Nie sugeruj się zdjęciami na stronie, bo ten czerwony kolor jest inny. Na stronie ta czerwień wygląda beznadziejnie. W rzeczywistości jest dużo ładniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.