adrianoz Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Proszę o spojrzenie na zdjęcia pozycji na rowerze oraz mostka który jest zamontowany. Wzrost 191 waga 91. Rower Cube Nature Pro 2019 rozmiar ramy 58. Problemy występujące drętwienie dłoni oraz uczucie spięcia ciała. Edytowane 5 Września 2022 przez adrianoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Wyglądasz jakbyś siedział na kiblu. Wywal podkładki spod mostka. Pewnie też przydałaby się wymiana na dłuższy ale najpierw przetestuj niższą pozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Wtedy ciężar pójdzie dużo bardziej na dłonie jeśli zabiorę podkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Jedną z głównych przyczyn tego ze drętwieją paluchy nie jest agresywna bądź wyluzowana pozycja a ustawienie... siodełka. Którego jak zawsze przy ilustrowaniu pytania nie widać... bo masz na nim doopę. Jak masz za nisko nos siodła to Ci doopa się zsuwa a przeciwdziałasz temu nadmiernie obciążając nadgarstki bo się zapierasz o kierownicę. A rama jest za mała dla Ciebie a Ty dodatkowo jak zauważył kolega siedzisz na tym jak na... no niech będzie stołku barowym. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Ratować to czy zmiana roweru na większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Najprawdopodobniej nowy rower to będzie tabou flow 3.0. Dłuższa rama, wysokość może ta sama co w starym rowerze. Dobry kierunek? Czy powinien nowy rower tez być wyższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Przy 191 cm wzrostu potrzebujesz ramy w rozmiarze XL. Na mniejsze nawet nie patrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2022 (edytowane) Ja mierze XL tylko i wyłącznie, ale mimo to niekoniecznie musi pasować. Przykład: Caledon DB AL XL Aczkolwiek i tak już chyba lepiej niż na zdjęciach powyżej. Edytowane 10 Września 2022 przez adrianoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Tak patrzę na ten sterczący mostek i się zastanawiam czy Ty przypadkiem nie próbujesz uzyskać pozycji jak na rowerze miejskim...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2022 (edytowane) To ustawienie sklepowe Siadłem przymierzać i poprosiłem o nagranie. Oczywiście go nie kupiłem, bo jeszcze szukam Edytowane 10 Września 2022 przez adrianoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 I tak lepiej niż na dotychczasowym, ale mimo tego mostka jakby brakowało ramy na długość mimo wszystko. Przymierzałeś 21" czy 23"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2022 (edytowane) 23. Pytanie jak by pozycja wyglądała gdybym położył mostek bardziej poziomo. Taki Tabou jest dłuższy, ale na wysokość ramy wszystkie rowery są podobne. Czy to ghost, unibike. Najwyżej różni się trochę geometria i całościowo kształt. Tak szczerze jak popatrzeć jak wszyscy jeżdżą, to niekoniecznie ludzie mają jakieś dłuższe ramy, bo niewiele takich. Edytowane 10 Września 2022 przez adrianoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Szkoda że nie masz zdjęcia z Tabou jak siedzisz. W tym różnica na plus ale niewielka poprawa względem tego co masz. Skoro to był największy Caledon, to jego bym odpuścił, pozycja dalej nie wygląda optymalnie moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Zdjęcie z tabou wrzucę poniedziałek/wtorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Wybór będzie między Tabou, Caledonem (po niedzieli inny model będzie, może nieco inna rama niż ten powyżej), Unibike Crossfire, no i do innego miasta specjalnie skocze obejrzeć jeszcze xl merida crossway 40/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Zdjęcia z Tabou flow 3.0 rama możliwie największa 23. W porównaniu do obecnego z pierwszego postu rama krótsza około 1 cm ale dłuższa o 2-3. Edytowane 12 Września 2022 przez adrianoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Moim zdaniem to wygląda lepiej od poprzednich. Może dlatego że mostek jest w prawidlowej pozycji. Ewentualnie można jeszcze się pobawić kątem mostka, podkładkami, dłuższym mostkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2022 I też czuje się najwygodniej, nie jakiś podkurczony. Wybór okazał sie inny niż pierwotnie zakładałem. Ba, nigdy nie słyszałem o Tabou, ale jednak. Tabou 4.0 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 17 Września 2022 Udostępnij Napisano 17 Września 2022 (edytowane) Na ostatnich zdjęciach jest ok. Widać to najlepiej kiedy masz korbę równolegle do rury podsiodłowej - kąt zgięcia kolana jest mniej-więcej dobry. Zrób jeszcze fotkę albo lepiej sam zmierz, kiedy korba jest w poziomie - czy kolano masz wysunięte przed oś pedałów, nie powinno być w tym przypadku. Opuść obciążoną linkę w dół od kolana do osi. To nie jest i tak prawidłowa metoda, ale w warunkach amatorskich najbliższa temu co trzeba wstępnie osiągnąć. Szkoda że fotki w kurtce, ale wydaje się że ugięcie pleców masz prawidłowe. Jeżeli chcesz tak wyprostowaną pozycję to jest w miarę ok, tzn. wygląda to lepiej niż 3/4 rowerów rekreacyjnych które widzę na drogach Edytowane 17 Września 2022 przez Nial 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 17 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2022 (edytowane) Jeśli chodzi o kolano... Siodełko mam na sztycy przesunięte niemalże do przodu. Został może 1 cm możliwego przesunięcia siodełka do przodu, ale wtedy już te pręciki siodełka będą maksymalnie z tyłu, ale jak patrzę z góry to i tak kolano do osi pedała nie dosięga. Z drugiej strony kupiłem specjalnie dłuższy rower, a teraz mam na siłę przesuwać do przodu za wszelką cenę? 🤔 Widzę, że jesteś w temacie obeznany. Dlaczego ta linia kolano, środek pedałów jest tak ważna? Edytowane 17 Września 2022 przez adrianoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 17 Września 2022 Udostępnij Napisano 17 Września 2022 Na moje oko to siodełko jest za wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Tamte zdjęcia ze sklepu, teraz zamieszczam już ostateczne zdjęcia po zakupie, model wyżej, ale ta sama wielkość ramy. W takiej pozycji teraz jeżdżę, jeśli chodzi o odczucia wydaje mi się ze jest ok, ewentualnie jeszcze spróbuję dać mostek o jedną pozycję niżej, ale ogólnie lubię taką dość wyprostowaną pozycję na 50%.Prośba o Waszą ocenę to będę miał wskazówki przydatne. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianoz Napisano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Jeśli chodzi o tą linkę od kolana. Patrzyłem na oko, po tych zdjęciach wziąłem sznurek z ciężarem, się okazało że wychodzą za os i srodek pedałów, więc siodełko po tych zdjęciach poszło 1-2 cm do tyłu. Ja patrzyłem na oko ze nie sięga i przesunąłem siedzisko do tyłu praktycznie maksymalnie co też widać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Możecie mi wytłumaczyć czym (znaczącym) różnią się pozycje na zdjęciach z tego tematu...? Pomijam te, na których mostek patrzy w niebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 (edytowane) W dniu 17.09.2022 o 21:58, adrianoz napisał: Widzę, że jesteś w temacie obeznany. Dlaczego ta linia kolano, środek pedałów jest tak ważna? Bo jest to jedyny stały punkt odniesienia - pozycja względem środka osi suportu. Jak to jest źle ustawione, to dalsze ustawienia kierownicy czy czegokolwiek innego mają mały sens. I dlatego że zaskakująco łatwo jest sobie załatwić kolana albo kontuzji nabyć, albo szukać czemu tyłek boli przez pół roku zmieniając siodełka bez sensu, albo dlaczego bolą mnie plecy lub kark (a mam zły kąt pochylenia miednicy i co za tym idzie wygięcia kręgosłupa) Że o efektywności pedałowania nie wspominajac, bo tu piszemy o jako-takim ustawieniu żeby Ci było wygodnie i nie bolało. Musisz mieć najpierw ustawioną równowagę przód-tył na siodełku (m.in. żeby nie obciążać zbytnio rąk), kąt obrotu miednicy (żeby siedzieć na właściwym miejscu kości i pod odpowiednim kątem i żeby plecy i kark nie bolał od nieprawidłowego wygięcia kręgosłupa), wyprost (tzn. odpowiedni kąt) kolana przy pedałowaniu... Opisuję to w bardzo uproszczony sposób żeby wytłumaczyć koledze, więc proszę żeby znający temat nie krytykowali. Ta linia nie jest tak naprawdę tak ważna, ale w amatorskich domowych warunkach, pozwala mniej-więcej ocenić albo chociaż znaleźć pozycję wyjściową do dalszych ustawień, pozycję Twojej miednicy względem środka osi suportu. Taką metodą poleca np. Tamara Górecka-Werońska w swojej książce "Bike fitting MTB", ale tej reklamowanej przez m.in. znaną influencerkę książki nie polecam, bo kosztuje chyba ze 120 zł za PDF-a, nie ma tam dużo więcej niż się z neta nie dowiesz, a jest do tego nafaszerowana reklamami głównie Specialized. Nie polecają tej metody znani na świecie bike fitterzy jak np. Neill Stanbury (https://neillsbikefit.com.au/) jako że nie ma ona uzasadnienia w nauce. Uwaga - rozmiar i długość ramy ma niewiele wspólnego z ustawieniem siodełka względem środa osi suportu. Jeśli mamy dwa rowery, w których efektywny kąt rury podsiodłowej jest taki sam, sztycę z takim samym offsetem i można ją wysunąć na taką samą wysokość, to nie ma znaczenia czy to rama S czy L, o ile ten kąt się nie zmienia wraz z rozmiarami - a zazwyczaj się nie zmienia. Po prostu na zbyt małej ramie nie wysunie się wystarczająco sztycy do góry, a ustawienie jej góra-dół oczywiście przesuwa też siodełko w przód lub w tył. Generalnie możesz też zrobić prosty test, ale potrzebny jest trenażer żeby wpiąć rower. Powinieneś pedałując być w stanie podnieść ręce z kierownicy tak, żeby móc się utrzymać samymi mięśniami tułowia, bez opadnięcia twarzą na kierownicę i obsunięcia się na przód siodełka Wtedy doświadczony bike fitter obserwując widzi czy masz odpowiednio rozłożoną równowagę. Tak w ogóle to nie powinniśmy Ci tu robić bike fittingu przez neta na podstawie fotek i to w kurtce, można komuś w ten sposób bardziej zaszkodzić niż pomóc... Temat jest piekielnie złożony, a najlepiej udać się do kogoś kto wie co robi. Zrobisz bike fitting raz i możesz go mniej-więcej potem przenosić na inne rowery, będziesz wiedział czego szukać. Jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć sam, polecam kanały na YT: 1. Bike Fit Adviser: https://www.youtube.com/channel/UCr43Lgwqryq_QM00L1xJb4A 2. Can Nicholls u którego udziela się Neill - tu opowiada o tym teście: 3. Francis Cade u którego udziela się bike fitter James: 4. Kinetic Cycle Coaching: https://www.youtube.com/c/KineticCycleCoaching 5. No i mój skromny kanał, gdzie dowiesz się co nieco o geometrii i jak jej znajomość wykorzystać w praktyce, ale pamietaj że to amatorskie podejście: https://www.youtube.com/watch?v=TE-ZyosKdXc Edytowane 20 Września 2022 przez Nial 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi