wojtekmarchewka Napisano 5 Września 2022 Napisano 5 Września 2022 Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać z Wami. Czytam Was od dawna, piszę pierwszy raz Pokrótce opowiem swoją historię, otóż 3 miesiące temu kupiłem swoją pierwszą "Szosę" Cannondale Synapse Tiagra. Z rowerem mam kilka już historii, luźna lewa kapa i nie uznanie gwarancji Shimano. Mała kolizja (strącenie przez samochód do rowu na serwisówce) skończyło się na mocnych zadrapaniach i lekkich rysach klamkomanetki. Teraz mam problem z przednią piastą Formula CRX-512, 12x100mm. Nie pamiętam czy tak było od zawsze, ale pracuje dla mnie za głośno i czuć w rękach ocieranie kulek łożyska ( łożyska kulkowe). Rozebrałem ją i wysmarowalem od nowa, nie ustało. Teraz mam prośbę do Was, w ocenie akustycznej piasty, czy jestem przewrażliwiony, (ale szosa kolegi nie wydaje żadnego dźwięku i kilka innych rowerów znajomych, także z łożyskami kulkowymi). Czy może ta piasta tak ma, oporów toczenia nie zauważyłem. Jeżeli jest coś nie tak, to jak zaradzić, aby była cicha? Przesyłam link do YouTube Do serwisu nie zgłaszałem, ponieważ zapewne nie uznają gwarancji, a i naprawa u nich to 160zł (roboczo godzina). W innych byłem, gdzie stwierdzono że ten typ tak ma. Co Wy sądzicie? Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać z Wami. Czytam Was od dawna, piszę pierwszy raz Pokrótce opowiem swoją historię, otóż 3 miesiące temu kupiłem swoją pierwszą "Szosę" Cannondale Synapse Tiagra. Z rowerem mam kilka już historii, luźna lewa kapa i nie uznanie gwarancji Shimano. Mała kolizja (strącenie przez samochód do rowu na serwisówce) skończyło się na mocnych zadrapaniach i lekkich rysach klamkomanetki. Teraz mam problem z przednią piastą Formula CRX-512, 12x100mm. Nie pamiętam czy tak było od zawsze, ale pracuje dla mnie za głośno i czuć w rękach ocieranie kulek łożyska ( łożyska kulkowe). Rozebrałem ją i wysmarowalem od nowa, nie ustało. Teraz mam prośbę do Was, w ocenie akustycznej piasty, czy jestem przewrażliwiony, (ale szosa kolegi nie wydaje żadnego dźwięku i kilka innych rowerów znajomych, także z łożyskami kulkowymi). Czy może ta piasta tak ma, oporów toczenia nie zauważyłem. Jeżeli jest coś nie tak, to jak zaradzić, aby była cicha? Przesyłam link do YouTube Do serwisu nie zgłaszałem, ponieważ zapewne nie uznają gwarancji, a i naprawa u nich to 160zł (roboczo godzina). W innych byłem, gdzie stwierdzono że ten typ tak ma. Co Wy sądzicie?
Fikander Napisano 6 Września 2022 Napisano 6 Września 2022 Sprawię Ci przykrość ale mało na świecie jeździ słabszych piast które ktoś zechciał firmować niż tanie formule. Łożyska piast tego typu wymagają generalnie bardzo dużej dbałości o ustawienie luzu roboczego. Nie dość że prawie nikt tego składając rower precyzyjnie nie ustawia - są poskręcane na maksa byle luzu nie było i koło nie latało to jeszcze nie są uszczelnione - czyli łożyska mają za sobą pracę ze źle ustawionym luzem i w syfie. A chroboczą bo są w dalszym ciągu za mocno skręcone albo kulki pogniotły już bieżnie i same też są "kwadratowe".
wojtekmarchewka Napisano 6 Września 2022 Autor Napisano 6 Września 2022 Dziękuję za odpowiedź, tego się spodziewałem. Sprawdziłem kulki, gniazdo i wyglądało że jest ok. Masz rację, że może być za mocno skręcone, niestety jest, albo za mocno albo luz. W Shimano widziałem, że kulki łożyskowe mają jeszcze wciskany dekielek, który chroni przed brudem, tutaj tego nie ma więc jeżeli, za bardzo odkręce, na granicy braku luzu to i tak szybkościej dostanie się tam syf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.