Gość rayn Napisano 4 Września 2022 Napisano 4 Września 2022 Który typ roweru będzie najlepszym rozwiązaniem na górskie wypady, nie koniecznie na jeden dzień. Jedno co wiem na pewno to to że chce fulla, nie pytam o konkretny model ale o rodzaj, czy celować w trail, enduro czy może jakieś xc ?
KSikorski Napisano 4 Września 2022 Napisano 4 Września 2022 Polecałbym trailówkę lub downcountry. Wszystko się da oblecieć na xc (mistrzyni Polski w enduro w 2022 wygrała na xc), ale na dłuższą metę może być zbyt delikatny.
Wojcio Napisano 4 Września 2022 Napisano 4 Września 2022 Na wycieczki, gdzie jedzie się w górę i w dół po szlakach ale nie ściga najlepsze są rowery środka - trail o skoku widelca 130-150 i podobnym z tyłu. Jak enduro to superlekkie na super zawiasie, by dobrze jechało do góry.
Gość rayn Napisano 4 Września 2022 Napisano 4 Września 2022 Dzięki, właśnie też celowałem najbardziej w trailówkę. Dzięki !
Kaloryfer Napisano 4 Września 2022 Napisano 4 Września 2022 Najlepiej popróbuj w sklepach czy będzie ci pasować pozycja itp. Czasami są jakieś akcje promocyjne i można wypożyczyć. Ja tak zrobiłem przed zakupem i miałem na pare godziń Scotta Sparka RC. Dzięki temu wiedziałem już w jaki rower celować. Mam lekkiego downcountry 120/110 i skok jest wystarczający a nawet wystaczył by 100 czyli typowe XC. Jednakże downcountry ma mniej agresywną geometrię i czuję się na nim naprawdę bezpiecznie. Ostatnio przejechałem sie trailem 140/130 i różnica jest ogromna. Owszem do zjazdów pewnie lepiej ale jazda po prostym i podjazdy chociażby z racji tego że trailówki są cięższe to jest o wiele ciężej. Może inne trailówki bardziej by mi pasowały ale ten egzemplarz ewidentnie mi nie leżał. Dlatego warto poprzymierzać ale też warto spojrzeć na rowery podobnej klasy. W górach masz dużo podjazdów i waga ma duże znaczenie. I przychylam się do opinii @KSikorski downcountry albo trail.
Pytanie
Gość rayn
Który typ roweru będzie najlepszym rozwiązaniem na górskie wypady, nie koniecznie na jeden dzień.
Jedno co wiem na pewno to to że chce fulla, nie pytam o konkretny model ale o rodzaj, czy celować w trail, enduro czy może jakieś xc ?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.