uzurpator Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) Robię sobie przyczepkę cargo - nośność ok 150-200kg. Coś podobnego do Carli Cargo, ale ... lepsze. I potrzebuję sobie zrobić jednostronne piasty gdzie jedna strona ( ta głównie obciążona ). Znalazłem na allegro sprzedawcę sprzedającego korpusy piast o takie: Jak byście podeszli do tematu wyszarpania tego zębatego pierścienia. Nie rozwiercę tego, bo to pewno ma ze 40-60HRC twardości. Narzędzia do odkręcania pewno też nie znajdę. Plan jest taki, że wywalam ten zębaty pierścień, toczę pod łożysko i wsadzam coś o średnicy osadzenia 35-40mm. Potem oczywiście dorabiam oś na drugą stronę. Edytowane 4 Września 2022 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Wydrążyłbym na EDM. Elektrodę sobie możesz wytoczyć lub wyfrezować w domu. Za drążenie majątku nie zapłacisz, mogę nawet polecić adres. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 A narzędź dt od 370tek nie bedzie pasował? Może być też po prostu osadzony w korpusie na wcisk. Wtedy palnik i korpus ma większą rozszerzalność niż stal - może wylezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Narzędż dt odpada jednak. Jest pod 24T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Kawałek płaskownika wspawać w środek i wykręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Nadtopi korpus piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Dremelem naciąć rowek w połowie wysokości, i wybijać zgiętym śrubokrętem włożonym od drugiej strony piasty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2022 @cervandes Moje "spawa-fu" nie jest dość dobre aby coś takiego uskutecznić @Electronite Ten pierścień ma ~40 do 60hrc ( raczej 60 ), to dremelkiem to jest łaskotanie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 A podłożenie pod zapadki czegoś, co by je zablokowało w położeniu 'zapiętym' i wykręcenie poprzez obrót bębenka w tył? Wtedy można to nawet z kasetą zrobić, bacikiem może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Jeśli to wkręcane.... to: Dorobić kształtkę z aluminium która złapie po japońsku - "jako-tako" za kilka zębów a resztę zalać żywicą? Edytowane 5 Września 2022 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Ryśnie, ryśnie. Tylko dobrą tarczką trzeba jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 @uzurpator, jestem z pomocą. Niedawno wykręciłem taki pierscień. Bez spawania, szlifowania, kupowania drogich narzędzi. Jak koledzy piszą: szlifowanie odpada-pierscień jest hartowany itd. szkoda narzędzia tępić oraz łatwo jest niechcący korpus uszkodzić Grzanie palnikiem też słabe, z czego wiem piasty też mają swoją obróbkę Spawanie płaskownika do tego, szkoda zachodu- jak pozniej przytrzymać ten płaskownik aby go wykrecic? + bedzie trzymać tylko w dwóch punktach z odwracaniem zapadek próbowałem i u mnie nie działało chociaż raz u kolegi jak dirta serwisowalismy była bardzo ciekawa piasta bmxowa, mianowicie miała driver tak zrobiony że można było zapadki na która strone chce się przełożyć, czyli była obustronna. Tylko w takim wypadku bedzie tu potrzebny wciskany pierscien aby to działało. A ja zaprezętuję jak ja to odkręciłem. Rzeczy nam potrzebne: Imadło (najlepiej przykręcane na stałe do ciężkiego stołu) Dużą śrubę o łbie szesciokątnym Oraz najlepiej deskę o długości 1.5m (można coś innego ale drewno nie porysuje piasty koła itd) UWAGA PIASTA MUSI BYĆ ZAPLECIONA Z OBRĘCZĄ Nie chce mi się rozpisywać więc nagrałem film. Jak widać jest bardzo poharatany pierscien i przeskakiwały zapadki więć każdy przeskok był niczym klucz udarowy 0.13 Moja sruba jest rozmiaru około 30 0.27 Tę srubę trzeba dość głęboko nabić najlepiej robić to w powietrzu jesli nie chcemy zarysać piasty 0.35 Oczywiscie wyszlifowaną stroną do szczęk 0.52 deskę przywiązujemy do obręczy i szprych (ja użyłem starych kabli bo były pod ręką) oczywsicie między paroma szprychami i obreczą po dwóch stronach deski przeplatamy tak aby się siła rozkładała po paru szprychach. Deska się zaprze o mocowanie tarczy! Jak pusci to pozniej gładko idzie. Nietrzeba niewiadomo jak się szarpać z tym wystarczy ze łagodnie dodacie siły. Gwint oczywiscie prawy odkręcamy w lewo. Sorry za błedy, nie chce mi się poprawiać ale mam nadzieję ze mega pomogłem, pozdrowionka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Rozwiązanie genialne w swej prostocie. Lubię takie rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2022 @Michal_288 O! To mi się podoba. Poza tym - dostałem mega rekomendacje po filmie I żeby nie było - polskiego YT prawie nie oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Nie wiem czemu ale mam takie same, iż nie oglądam takiego komercyjnego szamba. Może to sprawka forum i odtwarzacz proponuje takie samie rzeczy jak nie na zalogowanym yt, a może tego się nigdy nie dowiemy. Ale najbardziej mnie ciekawi kto to ogląda🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi