tomek4446 Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Witam. Jestem laikiem , ale wkręcam się w temat serwisu roweru. Od tygodnia zaobserwowałem przeskoki w napędzie gdy przerywam pedałowanie i je wznawiam. Odczuwalny jest luz ok. 2 cm. Gdy kręcę jest ok. Dzisiaj czyściłem łańcuch i kasetę , pokręciłem korbą gdy rower był na stojaku i to samo. Przerzutka chodzi idealnie , łańcuch sprawdziłem przymiarem jest ok., luzów na korbie , suporcie nie ma. Co to może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Luźna kaseta, niedokręcona, chwyć kasetę oburącz palcami i spróbuj poruszać zębatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Sprzęgło w bębenku piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2022 16 minut temu, leejoonidas napisał: Luźna kaseta, niedokręcona, chwyć kasetę oburącz palcami i spróbuj poruszać zębatkami. Właśnie to uczyniłem. Chodzi na boki ok.2 mm . To wolnobieg Shimano HG 500. A tak przy okazji na co przyzwoitego można go zmienić ? @Dokumosa jak się zabrać do sprawdzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Wymiana na coś lepszego razem z kołem. Najpierw spróbuj dokręcoć wolnobieg do piasty. Klucza do wolnobiegów/kaset bedziesz potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2022 8 minut temu, Dokumosa napisał: Klucza do wolnobiegów/kaset bedziesz potrzebował. Mam !😀 Właśnie sprawdziłem jakie narzędzia są mi potrzebne do serwisu piasty. - 2 x klucz -17 - klucz imbusowy 15 Piasta którą mam to Shimano Deore M 6000 19 minut temu, Dokumosa napisał: Wymiana na coś lepszego razem z kołem. Dlaczego ? Pytam serio , nie mam o tym pojęcia. Koła mam 28 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Jak masz taką piastę to masz kasetę nie wolnobieg. Więc możesz wymieniać kasetę bez zmiany koła. Póko co ogarnij kwestię luzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 @Dokumosa Dzięki. Nie wolnobieg ? To po cholerę kupiłem klucz do wolnobiegu ? Wiedziałem , że zarejestrowanie się na Forum będzie dobrym posunięciem. 😃 No nic , w poniedziałek ogarnę klucz do kaset i walczę dalej. Dam znać czy się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Sprawdź czy ten od wolnobiegu pasuje. Kiedyś bez problemu jednym kluczem można było dokręcać też kasety. Do odkręcenia będziesz potrzebować jeszcze bacika lub innego narzędzia do przytrzymania kasety, żeby się nie kręciła z bębenkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 @zekker Wiedziałem , że to nie będzie prosta i tania impreza. Bacik jeszcze powiadasz ? Ok. od dwóch miesięcy dopiero zacząłem się bawić w serwisowanie swojego roweru, a już mam do niego więcej narzędzi niż do samochodu takie cóś może być ? https://www.centrumrowerowe.pl/bacik-do-kaset-bike-hand-yc-501a-pd10967/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Takie coś będzie ok, na allegro masz taniej firmy prox, to wszystko to ta sama chińszczyzna, ja mam używam wiele lat i działa , tylko łańcuch w baciku wymieniłem na jakiś zużyty bo ten mi strzelił kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Jak masz możliwość to znajdź kawałek grubszego metalu, kawałek łańcucha i kawałek dętki jako uchwyt. Będziesz miał darmowy niezniszczalny bacik. Ja od razu sobie zrobiłem klucz do prostowania tarcz z tego samego kawałka metalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 8 godzin temu, Molekpl napisał: Takie coś będzie ok, na allegro masz taniej firmy prox, to wszystko to ta sama chińszczyzna, ja mam używam wiele lat i działa , tylko łańcuch w baciku wymieniłem na jakiś zużyty bo ten mi strzelił kiedyś. Dzięki. Niestety jestem szybki w decyzjach . Zamówiłem ten z linku. @sky87 W DIY bawię się od lat w audio , ale tam wiem co robię. W rowerach jestem za cienki jeszcze na eksperymenty. Na razie muszę rozebrać parę razy rower by załapać czym to się je. Ale dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Do dokręcania kasety bacik bie potrzebny. Ale jeśli dokręcenie nie pomoże to znowu trzeba kolejne narzędzia żebg rozmontować bębenek i slrawdzić stan zapadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 A może by tak zacząć od diagnozy, zanim się zacznie rozbierać i szukać rozsypanych kuleczek? Zdejmij kolego koło z roweru i oceń, czy mechanizm bębenka działa prawidłowo. Czy kaseta po kręceniu do tyłu od razu się ładnie zazębia po pokręceniu w przód. Bo opis zjawiska jakie u Ciebie występuje wskazuje na to, że to właśnie to miejsce zawodzi - ale czy na pewno? I czy trzeba to od razu rozbierać? W bębenku shimano nie bawiłbym się nigdy więcej w rozbieranie, bo to jest upierdliwe i pracochłonne. Poszedłbym w metodę parktoola: http://blog.bosorowerem.pl/?p=1472 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.