Skocz do zawartości

[napęd] z 3x8 na 1x9(10)

mfrankiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozglądam się za rowerem dla dziecka, przy którym przez zimę można by podłubać. Trafiłem coś takiego, co mogłoby stanowić bazę:

https://m.olx.pl/d/oferta/author-kinetic-asl-rama-16-CID767-IDQ0QkG.html

Przeznaczenie roweru - rekreacja, ścieżki rowerowe, ubite drogi leśne. Teren pagórkowaty.

Prędkość przelotowa syna to jakieś 18-20km/h. Nie dokręca na zjazdach:)

Zależy mi więc na uzyskaniu możliwie lekkiego przełożenia na podjazdy, ale żeby na tych twardszych, przy przeciętnej kadencji, dało się trzymać te 20km/h.

Pomyślałem o przerobieniu napędu trzyrzędowego na 1x9 lub 1x10. Z tymże zachowując powyższe parametry, z przodu musiałoby się kręcić coś 28-30t. A z tyłu jakieś 11-42 (np. 10-rzędowe deore 11-42 CS-M4100).

Dałoby radę coś takiego wyrzeźbić? Jak tak przeglądam, to słabo trochę z dostępnością gratów, albo korba z jakichś kosmicznych materiałów za tysiaka..

Uprzejmie proszę o sugestie i ew. ocenę, czy rower, który wstępnie wybrałem nie zawiera jakichś rozwiązań konstrukcyjnych uniemożliwiających taką przeróbkę (dopuszczam zmianę kół na jakieś lekkie 26", może z mniejszą ilością szprych)

Dziękuję z góry, pozdrawiam:)

Napisano

Zrobiłem coś podobnego dla dzieciaka - trek 3700 z 3x8 na 1x10. Bo nie mógł ogarnąć filozofii napędów 3x i na podjazdach zwykle zostawał ze zbyt twardym przelozeniem. :) Robilem to budżetowo, bo i tak szybko wyrośnie z tej ramy. Kupiłem manetkę i przerzutkę Btwin z Decatlona (przebrandowany Microshift), chińską kasetę 11-40 (bo przerzutka niby obsługuje do 40, ale z 42 chyba powinna sobie poradzić) i chińską korbę z zębatką NW. Przerzutka bez sprzęgła, manetka bez dual release, ale dla rekreacji jak najbardziej sie nadaję.

Napisano

Ja bym poszukał rowery który miałby napęd 3x10 lub 3x9 i przykręcane blaty do korby, wtedy za 60 zł wymieniasz przednią zębatkę i po temacie.

Grupa Shimano Alivio 3x9 ma bardzo dobre opinie jako napęd nie do zajechania 😁
Może rower będzie droższy w zakupie ale mniej będzie do dołożenia i wymiany. 
A swoją drogą sprawdź jak syn zapatruje się na kwestie hamulców bo jak kumple mają tarczówki……😂 

Napisano

Do mnie wlasnie ida części do 1x10 wiec podpowiem- przerzutka rd m 5120 czyli przerzutke ze sprzęgłem, na allegro manetke oem do 1x10 masz za 70zl. Do korby sam blat z Chin a kasete kupilem zrace 11-46. Ogolnie to jest najtansza opcja.

Napisano

>przerzutka rd m 5120 czyli przerzutke ze sprzęgłem, na allegro manetke oem do 1x10 masz za 70zl.

czy ktos zamieniał manetkę Microshift 10 przełożeń na Shimano np. Deore? Działa to z przerzutką Microshift  ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...