mfrankiewicz Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Rozglądam się za rowerem dla dziecka, przy którym przez zimę można by podłubać. Trafiłem coś takiego, co mogłoby stanowić bazę: https://m.olx.pl/d/oferta/author-kinetic-asl-rama-16-CID767-IDQ0QkG.html Przeznaczenie roweru - rekreacja, ścieżki rowerowe, ubite drogi leśne. Teren pagórkowaty. Prędkość przelotowa syna to jakieś 18-20km/h. Nie dokręca na zjazdach:) Zależy mi więc na uzyskaniu możliwie lekkiego przełożenia na podjazdy, ale żeby na tych twardszych, przy przeciętnej kadencji, dało się trzymać te 20km/h. Pomyślałem o przerobieniu napędu trzyrzędowego na 1x9 lub 1x10. Z tymże zachowując powyższe parametry, z przodu musiałoby się kręcić coś 28-30t. A z tyłu jakieś 11-42 (np. 10-rzędowe deore 11-42 CS-M4100). Dałoby radę coś takiego wyrzeźbić? Jak tak przeglądam, to słabo trochę z dostępnością gratów, albo korba z jakichś kosmicznych materiałów za tysiaka.. Uprzejmie proszę o sugestie i ew. ocenę, czy rower, który wstępnie wybrałem nie zawiera jakichś rozwiązań konstrukcyjnych uniemożliwiających taką przeróbkę (dopuszczam zmianę kół na jakieś lekkie 26", może z mniejszą ilością szprych) Dziękuję z góry, pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peezett Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Trochę słabe zdjęcia, ale wydaje się, że tarcze są przykręcane, więc po taniości założyć tarczę NW na tą korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Tam jest rozkręcana korba więc kupić blat NW do korby i po temacie... rama dość mocno zmęczona i lagi amortyzatora też nie wyglądają na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 3 Września 2022 Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Zrobiłem coś podobnego dla dzieciaka - trek 3700 z 3x8 na 1x10. Bo nie mógł ogarnąć filozofii napędów 3x i na podjazdach zwykle zostawał ze zbyt twardym przelozeniem. Robilem to budżetowo, bo i tak szybko wyrośnie z tej ramy. Kupiłem manetkę i przerzutkę Btwin z Decatlona (przebrandowany Microshift), chińską kasetę 11-40 (bo przerzutka niby obsługuje do 40, ale z 42 chyba powinna sobie poradzić) i chińską korbę z zębatką NW. Przerzutka bez sprzęgła, manetka bez dual release, ale dla rekreacji jak najbardziej sie nadaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Ja bym poszukał rowery który miałby napęd 3x10 lub 3x9 i przykręcane blaty do korby, wtedy za 60 zł wymieniasz przednią zębatkę i po temacie. Grupa Shimano Alivio 3x9 ma bardzo dobre opinie jako napęd nie do zajechania 😁 Może rower będzie droższy w zakupie ale mniej będzie do dołożenia i wymiany. A swoją drogą sprawdź jak syn zapatruje się na kwestie hamulców bo jak kumple mają tarczówki……😂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Do mnie wlasnie ida części do 1x10 wiec podpowiem- przerzutka rd m 5120 czyli przerzutke ze sprzęgłem, na allegro manetke oem do 1x10 masz za 70zl. Do korby sam blat z Chin a kasete kupilem zrace 11-46. Ogolnie to jest najtansza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 >przerzutka rd m 5120 czyli przerzutke ze sprzęgłem, na allegro manetke oem do 1x10 masz za 70zl. czy ktos zamieniał manetkę Microshift 10 przełożeń na Shimano np. Deore? Działa to z przerzutką Microshift ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.