Wojcio Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Co jest ważne w fullu? W kolejności Rama - wykonanie i kinematyka zawieszenia Zawieszenie - widelec i damper - jakość i dopasowanie (!) do kinematyki ramy Hamulce Koła Napęd - Deorka 12s starczy każdemu Kokpit, siodło (wygodne mają być i bezpieczne ale to nie jedzie) Mam nadzieję, że ci Chińczycy dokładnie pomierzyli SantaCruza, bo inaczej to jak budowanie wieżowca na fundamencie od kiosku ruchu. Edytowane 5 Września 2022 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 6 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Cytat Mam nadzieję, że ci Chińczycy dokładnie pomierzyli SantaCruza, Wymiary są identyczne, jedynie rura podsiodłowa jest o 2 cm dłuższa (w rozmiarze XL), reszta identyczna Hightower - Full Suspension Mountain Bike | Santa Cruz Bicycles Ja mam 189cm i 98kg, według tabeli SF powinienem brać rozmiar XL. Jednakże moja technika jazdy na mtb jest powiedzmy "początkująca" . Czy mniejszy rozmiar L, który jest do 185cm będzie dla mnie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 6 Września 2022 Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Cytat Czy mniejszy rozmiar L, który jest do 185cm będzie dla mnie lepszy? Nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 10:48, Wojcio napisał: Mam nadzieję, że ci Chińczycy dokładnie pomierzyli SantaCruza, bo inaczej to jak budowanie wieżowca na fundamencie od kiosku ruchu. Idzie to pomierzyć we własnym zakresie. Trzeba tylko trochę internetu i przynajmniej raz wcześniej zepsuć taką konfigurację oraz na niej pojeździć, aby wiedzieć jak to ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2022 To jeszcze pytanie o dampera. Amortyzacja to ciągle dla mnie nowośc. Ciągle są dwa do wyboru. FOX DPX2 - Explore DPX2 Bike Shocks | FOX (ridefox.com) FOX FLOAT X2 - Explore FLOAT X2 Bike Shocks | FOX (ridefox.com) Z tego co wyczytałem ten drugi lepszy (i niewiele droższy), więc mógłbym dołożyć trochę monet. Pytanie jest o blokade/przełącznik. W specyfikacji DPX2 jest zdalna blokada, nie widzę tego natomiast w Float X2. Chociaż nie wydaje mi się żeby nie było takiej możliwości w tej cenie. Wyczytałem też że do Float X2 istnieje "nożna blokada". Ponieważ damper jest w poziomo na dole, jak wygląda ergonometria tego przełącznika? Co sprawdzi się lepiej? Ręczna wajcha, manetka na kierownicy, "nożna" manetka. Takie pytanie laika, jak często trzeba wajchować? Podjazd blokuję, zjazd otwieram? Jeżeli tylko tyle to wystarczy ręczna wajcha, chociaż manetka byłaby wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 W praktyce i tak wajchy się nie używa, chyba że na 30km dojazdu twardą drogą z domu na miejscówkę. Kwestię bujania powinien załatwić dobrze dobrany przebieg anti-squat ramy. Weź pod uwagę że dampery są dostarczane z różnym zaworowaniem. Nie wiem jak w foxie, ale w Rock shox masz podany "tune" na obudowie. Producent ramy powinien specyfikować zaworowanie dampera do swojej ramy. Jeśli tego nie robi to należy trzymać się od niego z daleko lub być gotowym na ewentualną, kilkukrotną wymianę dampera. Ma to związek z parametrami anti-squat, leverage ratio, sztywnością boczną ramy i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Fox też tak ma. Właśnie próbuje się dowiedzieć jakie ustawienia powinny być dla tej ramy. Rozumuję że chodzi o to: Gdzie można o tym poczytać. Jak mówiłem jestem laikiem w amortyzacji, a chciałbym troche wiedzieć. Czy te ustawienia są kompatybilne? To znaczy jak mam od Foxa to można to przełożyć na Rockshox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 4 godziny temu, JWO napisał: Co sprawdzi się lepiej? Ręczna wajcha, manetka na kierownicy, "nożna" manetka. Takie pytanie laika, jak często trzeba wajchować? Podjazd blokuję, zjazd otwieram? Jeżeli tylko tyle to wystarczy ręczna wajcha, chociaż manetka byłaby wygodna. Zwykła wajcha. Waży najmniej. W takim rowerze, jak go używasz tak jak ma być używany, to zawias blokujesz tylko na podjazd, gdy wiesz, że trochę się będzie ciągnął. Cytat To znaczy jak mam od Foxa to można to przełożyć na Rockshox? Z tego co pamiętam to nie w nazewnictwie. Każdy producent ma swoje oznaczenia i można się pomylić. Literki w skrótach będą podobne, a praca całkiem inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 44 minuty temu, JWO napisał: To znaczy jak mam od Foxa to można to przełożyć na Rockshox? Nie sądzę. Nie znam się na fox`ach, ale tu masz instrukcję zaworowania współczesnych rock shox`ów. https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/tuning-manuals/rockshox-rear-shock-piston-tuning-guide.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 15 Września 2022 Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Nadal chcesz wsadzić do roweru za 20k Yari ego? Ja wiem że to zgodne z obecną polityką producentów, ale z rock shoxa rozważ Lyrik a. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Przyjrzałem się trochę bliżej damperom FOXa. Do ramy nie wejdzie Float X2. Pozostaje Float X lub DPX2. Producent ramy rekomenduje Float X, więc chyba będzie ten. Tak z ciekawości dampery sprężynowe DHX2, to są do DH i ekstremalnej jazdy? Cytat rock shoxa rozważ Lyrik a. I następne 1500PLN+ Jak tak dalej pójdzie to mi pensji nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Dampery sprężynowe są jak jeździec preferuje liniowe zachowanie zawieszenia, a rama zapewnia progresję przełożenia w końcowej fazie ugięcia. Montuje się je nawet do lekkich trailówek, jak Marin Rift Zone lub Bird Aether. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2022 (edytowane) Rama zamówiona. Ale okazało się że Fox Float X jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie. Rower muszę złożyć w ciągu mniej więcej 2 miesięcy. Czy poniższy plan ma sens? 1. Wstawiam Rockshox super Deluxe select+ 2. Jeżdzę przez jakś czas, powiedzmy do następnego lata. Jako początkujący w łagodnym terenie 3. Zamieniam na Fox Float X Albo zupełnie po taniości jakiś SUNTRON czy DNM, lub inna "chinine", tylko na czas składania i pierwszych testów Edytowane 20 Września 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Kup deluxe`a i zostaw na stałe. 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2022 @KSikorski, jak widać najprostsze rozwiązania są najlepsze. Deluxe kosztuje 65% Foxa, więc dołożę do Lyrika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 21 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2022 To jeszcze jedno pytanie. Damper jest z mocowaniem 8x30mm od dołu, a muszę zmienić to na 8x22mm. Czy można to zrobić bez tych specjalistycznych narzędzi, które są wymienione w manualu? Co ważniejsze, czy wyjęcie tego co jest będzie trudne? Poniżej foto dampera i nowa tuleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Jeśli masz kawałek rurki o średnicy trochę większej od tulei i kawałek np. Śruby trochę mniejszej od tulei to poradzisz sobie imadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 21 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2022 (edytowane) @KSikorski Dzieki. To jeszcze jedno pytanie laika. Są dwa sposoby mocowania dampera? 1. Tuleja (bushing) - standard 2. Łożyska (bearings) Jak złoże ten rower to będę fachowcem od damperów 😜 Tak nawiasem mówiąc to zjecie które wstawiłem w poprzednim poście to coś pośredniego, tuleja łożyskowana Edytowane 21 Września 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2022 (edytowane) Części zaczynają przychodzić. Zanim przyjdzie rama, to resztę skompletuje (mam nadzieje). Amortyzator RS Lyrik (Dzięki @KSikorski ), koła Deore XT, opony Maxxis 2.3 cala. Na kołach była naklejka, żeby nie używać łyżki do opon 😲. Dobrze że opony są składane, więc udało mi się naciągnąć rękami. Napompowałem i nawet trzyma powietrze bez mleka. Musze jakiś poradnik przeczytać jak "zamleczyć" opony. 11tys. PLN wydane, a efektu jeszcze nie widać Edytowane 26 Września 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Września 2022 Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Wydaje mi się, że na zdjęciu widzę szprychy proste... Jeśli tak jest, to dlaczego kupiłeś koła WH-M8100 do cross country zamiast WH-M8120 do enduro?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2022 @KSikorski Bo nikt mi nie doradził ;( . Duża to różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Września 2022 Udostępnij Napisano 27 Września 2022 A pytałeś? 😄 Różnica zauważalna, najwyżej wymienisz obręcze jak te się pogną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Bedzie okazja do upgrade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 27 Września 2022 Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Zależy jakie enduro będziesz jeździł. Jeżeli takie jak większość początkujących, to nie ma się co martwić. Patrząc na to co się wyprawia teraz na BTwinach z Decathlonu, to masz porządne, w miarę lekkie koła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Cytat Jeżeli takie jak większość początkujących, to nie ma się co martwić. To te koła mi wystarcza na długo . To jeszcze pytanie o korbę, chociaż już to bulo poruszane. Korba wystarczy 8100? W zasadzie wszystko kupiłem 8120, oprócz kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi