Dokumosa Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 (edytowane) Motorex bg 2000 łatwo zmywa się wodą z mydłem. Po mobilith ręce trzeba myć kilka x benzyną i potem mydłem dopiero wtedy nie śmierdza tym smarem. Edytowane 13 Października 2022 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Mały hint żeby wszystkiego nie u...ć smarem... Na dole własnie wspomniany shc220 na górze xhp222 (ten jest na bazie oleju mineralnego z molibdenem) na razie w testach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 (edytowane) Co prawda bez "dzióbków" z uciętych igieł, ale patent ze smarem w strzykawkach wykorzystuję od dawna. Praktyczne i faktycznie mniej brudzące rozwiązanie. Edytowane 13 Października 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Ów dziubki własnie po to żeby do małych łożysk zapodać tam gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 @Dokumosa pytanko o strzykawkę. Powiedz mi proszę co to za model, bo widzę, że okład jest wkręcana i nie wystrzeli pod naporem smaru. Do tego są normalne igły czy jakieś konkretne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Strzykawki z gwintem to "typ luer". Kupisz w aptece czy innym RS components. Podobnie jak końcówki dozujące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Igły w normalnej cenie to luer 1,9mm - do smaru starczają (tylko lepiej strzykawka max 20ml). Grubsze igły to już do biopsji gruboigłowej i są relatywnie drogie. Do tego są też wężyki do pomp infuzyjnych, cewniki itp., które są zgodne z tym złączem (można używać np. do odpwierzania). Edytowane 14 Października 2022 przez Dokumosa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Czyli ceramiczny suporty zdecydowanie lepszy, bo bezobsługowy. Jeszcze nie skończyłem składać, a już trzeba upgradowac 😜 Dzisiaj była jazda próbna po osiedlu. Napęd działa jak żyleta (nawet z łańcuchem KMC 😜 ). Fakt bez obciążenia. Pozostało zalanie tylnego hamulca (czekam na insert) i mykmyk. Może jakiś zdjęcia jutro, bo dzisiaj już ciemno u mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Ceramiczne też trzeba serwisować i smarować. I do tego nie użyjesz zwykłego smaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 @TheJW nie mów, jak tu kiedyś pytałem to mówili ze nie trzeba ;(. Tam łożysko jest całkowicie zabudowane i nie ma dostępu. Chyba rozbiorę. gravela i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Października 2022 Udostępnij Napisano 14 Października 2022 To są łożyska jak każde inne, tylko zamiast stalowych kulek mają ceramiczne. Skoro do "zwykłych" dostaje się syf, to i do tych się dostanie, na to nie ma mocnych. Dlatego moim zdaniem tego typu wynalazki w rowerach MTB nie mają sensu. Lepiej kupić suport pokroju Tokena i wymieniać łożyska, niż wydawać kupę kasy na ceramiczne zabawki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2022 To znów mi się udało. Ceramiczne mam w szosowym gravelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Glowne mechanizmy działają :). Czas na tuning 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2022 To teraz pytanie o tuning. Przy dropie 150mm z tyłu, jak duży sag powinienem ustawić? Pytanie urodziło się przy dobieraniu myk-myka. Zgodnie z zaleceniami ustawiłem 30%. Co daje 45mm ugięcia. Jak ustawiam siodełko w pozycji górnej, tak żeby było wygodnie (czyli wysoko), to jak zejdę z roweru to ono odjeżdża o 4.5 cm wyżej i trzeba po drabinie włazić na rower 😜 . Czy lepiej ustawić mniejszy sag, przy dużym dropie? Czy po prostu niżej siodełko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 18 Października 2022 Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Na taki rower wchodzi się i z niego zchodzi przy opuszczonej sztycy. Zamontujesz co trzeba i problem zniknie. Sag nie ma nic do tego. Ma być taki a nie inny, żeby nie upośledzał pracy zawieszenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 18 Października 2022 Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Siodełko ustawiasz tak by było dobrze do pedałowania, czyli wysokość od osi suportu do powierzchni siodła tak jak w Twoim gravelu i tego nie ruszasz. SAG ustawiasz zgodnie z zaleceniami producenta ramy. SAG projektuje się tak, by w tym rejonie była najwyższa wartość anti-squat. Jeśli przejedziesz w jedną lub drugą stronę to albo pozbawisz się czułości albo zrobisz bujawkę. Po to masz myk-myka żeby Ci było wygodnie wsiadać 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2022 (edytowane) @Brombosz, @KSikorski, Dzięki. Cytat Po to masz myk-myka żeby Ci było wygodnie wsiadać 😄 No właśnie jeszcze nie mam i próbuje go wymierzyć Edytowane 18 Października 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 18 Października 2022 Udostępnij Napisano 18 Października 2022 wybieraj najdłuży jaki ci wejdzie w ramę i wysunięty na max trafi w potrzebną odległość siodła od suportu. na przykład tak. https://can.oneupcomponents.com/pages/oneup-dropper-post-selector-v2 albo po prostu bierzesz miarkę w ręce i przymierzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 18 Października 2022 Udostępnij Napisano 18 Października 2022 No muszę przyznać, że ładnie wygląda to nasze forumowe dziecię. Czujmy się wszyscy jego ojcami chrzęstnymi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Własnie bedzie Oneup V2, bo ma najkrótszy insert wśród konkurencji. Jeszcze tylko nie wiem czy 150 czy 120mm Edytowane 18 Października 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 18 Października 2022 Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Bierz OneUp V2.1. Od V2 różni się rozbieralnym wkładem hydraulicznym, to jest da się go naprawić 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2022 20 godzin temu, TheJW napisał: Czujmy się wszyscy jego ojcami chrzęstnymi! Pozostało tylko wyprawić chrzciny online, a ojcowie chrzestni mogą przesłać zawartość kopert bezpośrednio na konto online 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2022 20 godzin temu, JWO napisał: Jeszcze tylko nie wiem czy 150 czy 120mm Pomierzyłem sztycę i okazało się, że wybór jest między 150mm a 180mm. Względem gravela siodło powinno być na wysokości +240mm Dla 150mm, pozycja najniższa +60mm, najwyższa +210mm (-30mm) Dla 180mm, pozycja najniższa +90mm, najwyższa +270mm (+30mm) Ponieważ w gravelu mógłbym jeszcze podnieść 10mm, bez starty komfortu, a sztycę 180 można ograniczyć do 160 lub 170, więc pewnie będzie 180. Poza tym może uda się zmieścić trigger niżej o 15mm, więc 180 pasowałoby lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 19 Października 2022 Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Bierz co dłuższe, a wejdzie i będzie pasowało na wysokość. Skoku na sztycy nigdy nie jest za dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Sztyca zamontowana. OneUp 180mm. Pozostał tuning amortyzatorów i ustawienia manetek, klamek i siodełka. W sobotę zrobiłem prawie 30km i dłonie mi zdrętwiały. Jakoś ciężko mi się przyzwyczaić do manetek, są chyba ciągle w złej pozycji, a juz nie ma możliwości dalej przesunąć Musze jeszcze nad tym popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi