JWO Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Mój pierwszy składak Ulep 1.0, uszosowiony gravel, przejechał już prawie 20kkm i mam nadzieje że pojeździ jeszcze długo. Przyszedł czas teraz na Ulep 2.0, czyli mtb full. Już tu wspominałem na forum, ale covid, inflacja i wojna, troche mnie wstrzymały z zakupami. Docelowo ma to wyglądać mniej więcej tak: Santa Cruz Hightower 2 Carbon C R online kaufen (staterabikes.de) Tylko bez naklejki Santa Cruz i mam nadzieje że zamknie się w 4 tys. euro Oszczędność to oczywiście chińska rama. Kwestia trwałości i bezpieczeństwa już była dyskutowana, więc pomińmy ten wątek. Zanim zacznę wydawać pieniądze to chcę oszacować cenę takiego składaka. Ceny chińskie w PLN Rama - 4500 Damper FOX DPX2 2-pozycyjny ze zdalną blokadą - 2600 Widelec ROCKSHOX YARI RC29 160mm - 2000 Hamulce BR-M8120 - 2100 Tarcze hamulcowe - 500 Przerzutka M8100-SGS - 500 Manetka - 250 Suport - 500 Korba FC-M8120-1 - 750 Kaseta - 650 Koła, tu problem bo nie wiem jakie - 3000?? Łańcuch - 500 Opony - 600?? Kierownica, gripy, itp. - 200 Siodełko i sztyca myk-myk - 600 Pedały SPD - 400 Inne - 1500 Razem: 21150 PLN ~ 4500 Euro Czy coś pominąłem istotnego w powyższej kalkulacji? Lub jakieś ceny są nierealne, nawet z Ali? Edytowane 2 Września 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 koła zamów sobie BTLOS w konfiguracji jak uważasz ... od WM-i29A zaczynając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Co do kół – moja propozycja to Newmen SL a.30, w miarę lekkie, bardzo wytrzymałe i cenowo bez szaleństw. Opony bym wziął Wolfpack Enduro to jeszcze zaoszczędzisz 200 PLN 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Budżet pozwalający kupić markowy rower w podobnej a nawet lepszej konfiguracji. Co do ram z ali to kupuj z opcją opłacenia przez sprzedawce cła i vat. Edytowane 2 Września 2022 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 @JWOtak z ciekawości - jest tam u was możliwość pomacania ram na miejscu? Są takie miejsca/sklepy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Cytat Co do ram z ali to kupuj z opcją opłacenia przez sprzedawce cła i vat Ja kupuje lokalnie więc nie ma vat i cła i jeszcze taniej niz na Ali Cytat Budżet pozwalający kupić markowy rower w podobnej a nawet lepszej konfiguracji Jak tak oglądam to zawsze jest coś co nie do końca pasuje, al jak wszystko pasuje to kosztuje z 6tys. euro. Jakbyś mógł wskazać konkretne przykłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Hamulce M8120 za 2100? Po co Ci 3 komplety? Łańcuch za 500? Nawet KMC DLC są tańsze. Siodło+myk-myk za 600 zł? Nie sądzę, no chyba, że najtańsze z od majfrenda z Ali. Tak samo kierownica i gripy. Jak będziesz chciał coś lepszego i wygodnego, to same gripy będą kosztować w okolicach 100-120 zł. Ale jak zawsze szanuję za chęć samodzielnego poskładania roweru. Ja nadal nie mogę się do tego zebrać (no i rower jaki chciałbym poskładać taniej wychodzi kupić gotowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 2 minuty temu, wolek napisał: jest tam u was możliwość pomacania ram na miejscu Teoretycznie, ale to miejsce jest 2000km ode mnie, więc nie będę tam leciał. Ja kupowałem już od nich ramy. Sprzedają je także w DE, więc zaryzykuje 1 minutę temu, TheJW napisał: Hamulce M8120 za 2100? Po co Ci 3 komplety? To jest komplet z klamkami. Ceny są troche zawyżone, żeby nie być potem rozczarowany. OK czyli myk-myk 1000, kierownica i szpeje 500. Po to jest ten 1500 na rzeczy inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Tak, teraz wygląda to realniej. Oczywiście nie wiem, jakie są tam ceny, ale szczerze wątpię, żeby było drożej niż w PL, stąd założenie, że 2100 za hamulce to sporo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Cytat stąd założenie, że 2100 za hamulce Już wiem, to cena w juanach. 1500PLN, i juz jest taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 @JWOnp. spectral cf8. Dodatkowo jest na znacznie lepszym foxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 4 godziny temu, JWO napisał: Widelec ROCKSHOX YARI RC29 160mm - 2000 Bardziej opłaca się wziąć od razu Liryka. Ceny przerzutki, korby, suportu itp są radykalnie wyższe niż w sklepach internetowych w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Ej, @Dokumosa, ale po co go odciągać od pomysłu, w który już włożył sporo pracy i czasu? Chce rower skrojony pod siebie, zrobiony pod siebie, to niech go buduje. I ja mu mocno kibicuję czekając na efekty prac! Edytowane 2 Września 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 11 minut temu, Dokumosa napisał: Dodatkowo jest na znacznie lepszym foxie. FOX FLOAT X2 to dodatkowe 400PLN. Po to jest ten wątek, żeby kupić dobre części 12 minut temu, KSikorski napisał: Bardziej opłaca się wziąć od razu Liryka. A coś więcej? Jakieś oznaczenie? W sprawach amortyzacji jestem zielony. Cytat I ja mu mocno kibicuję czekając na efekty prac! i ile radochy z tego jest. Jak na razie to faza teoretyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Cytat A coś więcej? Jakieś oznaczenie? W sprawach amortyzacji jestem zielony. Na przykład: https://www.rowertour.com/p/246913/amortyzator-rock-shox-lyrik-select-rc-29-offset-42mm-czarny Lub: https://www.rowertour.com/p/192599/rock-shox-lyrik-ultimate-amortyzator-29-da-15x110-42off-tapered-czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 @KSikorski Dzieki to cena znów wzrasta 3200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Zacząłem przeglądać sklepy i znów okazało się że korby są tylko "chinskiego rozmiaru" - 170mm Do swojego gravela korbe 175mm przywoziłem z PL, ale teraz nie bardzo jest jak dostarczyć. W grupie XT są dwie korby 8100 i 8120, różnią się Q-factor 172mmm i 178mm i linią łańcucha 52mm i 55mm. Ponieważ będzie to napęd 1x12 linia łańcucha nie jest koniecznie ważna. Którą korbę wybrać i dlaczego? I jeszcze kwestia manetek. Sa też dwie wersje 8100-R i 8100-IR. Jak dobrze myślę to ta pierwsza jest z obejmą, a ta druga jest mocowana do klamki? Która z nich będzie pasować do poniższej klamki? I jeszcze jedno pytanie o SPD, PD-M8100 czy PD-M8120? Po przeszukaniu internetu update ceny Rama - 4500 Damper FOX X2 - 2800 Widelec ROCKSHOX YARI RC29 160mm - 2000 Hamulce BR-M8120 - 1600 Tarcze hamulcowe RT86 203mm i 180mm - 644 Przerzutka M8100-SGS - 400 Manetka M8100 - 200 Suport ceramiczny CEMA- 730 Korba FC-M8120-1 - 700 Kaseta CS-M8100 10-51T - 520 Koła - 3100 Łańcuch KMC DLC- 600 Opony Maxxis składane 2.4 - 350 Kierownica, gripy, itp. - 600 Sztyca myk-myk - 474 Siodełko - 200 Pedały SPD M8100 - 476 Inne - 1000 Razem: 21000PLN około 4500Euro Edytowane 5 Września 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2022 W dniu 2.09.2022 o 14:43, TheJW napisał: Łańcuch za 500? Nawet KMC DLC są tańsze. Nie są - Łańcuch KMC DLC- 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 1 godzinę temu, JWO napisał: W grupie XT są dwie korby 8100 i 8120, różnią się Q-factor 172mmm i 178mm i linią łańcucha 52mm i 55mm. Ponieważ będzie to napęd 1x12 linia łańcucha nie jest koniecznie ważna. Którą korbę wybrać i dlaczego? Wynika to wprost z konstrukcji ramy. Jeśli rama ma szerzej rozstawione mocowania wahacza (bo sztywność, bo miejsce na oponę) to producent specyfikuje LL 55mm. 1 godzinę temu, JWO napisał: Zacząłem przeglądać sklepy i znów okazało się że korby są tylko "chinskiego rozmiaru" - 170mm Do swojego gravela korbe 175mm przywoziłem z PL, ale teraz nie bardzo jest jak dostarczyć. Krótsza korba do enduro to dobry pomysł w kontekście przywalania w podłoże. 1 godzinę temu, JWO napisał: Pedały SPD M8100 Proponowałbym raczej PD-M8120. Podobnie jak wyżej, z uwagi o okazjonalne uderzenie w kamień. PS. Mnie razi mieszanie dampera i widelca innych producentów 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 3 godziny temu, JWO napisał: I jeszcze kwestia manetek. Sa też dwie wersje 8100-R i 8100-IR. Jak dobrze myślę to ta pierwsza jest z obejmą, a ta druga jest mocowana do klamki? Która z nich będzie pasować do poniższej klamki? SL-M8100-IR. -R jest na obejmę, -I to I-SPEC. 3 godziny temu, JWO napisał: PD-M8100 czy PD-M8120? A to nie jest kwestia tego w jakich butach będziesz jeździł? Wydaje mi się, że niektóre SPDy MTB mają zbyt wysoki bieżnik, żeby zagrały z tymi platformami, ale nigdy nie próbowałem, więc głowy nie daję. 3 godziny temu, JWO napisał: W grupie XT są dwie korby 8100 i 8120, różnią się Q-factor 172mmm i 178mm i linią łańcucha 52mm i 55mm. Ponieważ będzie to napęd 1x12 linia łańcucha nie jest koniecznie ważna. Którą korbę wybrać i dlaczego? Ta z Q-factor 178 i cl 55mm to raczej do rowerów z szerszymi widełkami, które mają więcej miejsca na oponę, np. 2,6" czy 2,8". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Nie polecam manetek XT i XTR, dość szybko kończą w ten sposób: https://photos.app.goo.gl/hJucW8WCZr7NBGhK8 Deore i SLX są wolne od tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) 2 godziny temu, KSikorski napisał: PS. Mnie razi mieszanie dampera i widelca innych producentów 😄 Zakładam że to estetyczna a nie techniczna kwestia? Cały urok ulepa że części są inne i w innym kolorze 49 minut temu, TheJW napisał: SL-M8100-IR. -R jest na obejmę, -I to I-SPEC. Tak to wiem, ale do I-Spec muszę mieć inne klamki? Zakładam że I-Spec to są te lepsze? Chociaż pewnie każdy ma inną opinie o tym Doczytałem że ta klamka M8100 to I-Spec, czyli mogę założyć i manetkę -R i -IR. Cytat https://photos.app.goo.gl/hJucW8WCZr7NBGhK8 W biurze mi się nie otwiera, zobaczę w domu Edytowane 5 Września 2022 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Jeśli bierzesz hamulce Shimano, to bierz manetki pod I-Spec, bo właśnie po to jest I-Spec. 😛 Klamki Shimano standardowo są przystosowane do montażu manetek w tym systemie. Oczywiście muszą być z tej samej serii, bo z każdą kolejną Shimano zmienia sposób mocowania (I-Spec A, B, II, EV... ), a te nie są ze sobą kompatybilne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 29 minut temu, KSikorski napisał: Nie polecam manetek XT i XTR, dość szybko kończą w ten sposób: https://photos.app.goo.gl/hJucW8WCZr7NBGhK8 Deore i SLX są wolne od tego problemu. Miałem taką awarię. Wymiana na nową manetkę przebiegła bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 U mnie również bezproblemowo przebiegła, ale straciłem wyścig roku, do którego długo się przygotowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi