cursarius Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Pojawił się problem po Carpatii Przerzutka nie naciąga łańcucha. To zrozumiałe, tyle kilometrów w błocie. Sam Ojciec Dyrektor mówił, że przerzutka do wymiany i tylko nowa. Ja postanowiłem ją wyczyścić i według filmu szaja złożyć. Krok po kroku, według jego zaleceń smarowanie itp. Po złożeniu całości, wózek nawet przy wyłączonej blokadzie stawia opór. Nie cofa się łagodnie. Dodatkowo uszkodziła się ta plastikowa uszczelka od gniazda sprężyny. Czyżby padło sprzęgło? Gdy je zdemontuje, wózek swobodnie się porusza. Coś robię nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Ja bym napisał do Szaja ( czy jak mu tam ), przecież to wg. jego zaleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Pomijając wskazówki zaczerpnięte na youtube, problem z naciągiem łańcucha zauważyłem już pod koniec maratonu. Być może był to ostatni z czterech dni. Czy te sprzęgło ulega zużyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Sprzęgło ulega zużyciu. Ale nie takiemu, żeby się blokować miało. Moim zdaniem masz coś źle złożone. Moim zdaniem metalowa obejma na bębenku nie ma prawa wystawać nad bębenek. Powinno być wręcz odwrotnie, czyli bebenek wystaje ponad obrys tej metalowej obejmy która się na nim zaciska. Wykręcałeś tę śrubę regulacyjną co reguluje naprężenie sprzęgła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 To nie jest uszczelka, to jest łożysko wózka. Bez niego przerzutka nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Nie no, ja założyłem, że przerzutka założona jest z tym plastikiem, a zdjęcie zrobił przy okazji rozbiórki. Bo jeśli poskładane jest bez niego, to litości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Tak jak napisałem, problem wystąpił już podczas maratonu. Było złożone z łożyskiem wózka. Tylko na potrzeby tego tematu takie zdjęcia zrobiłem. Dzięki za pomoc. Zobaczę jeszcze raz na te elementy, choć wydaje mi się że dobrze złożyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 To jest RX400? https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHICCycling/final/ev/ev/EV-RD-RX400-4576.pdf https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/GARD001/DM-GARD001-02-ENG.pdf Tu masz wszystko czego potrzebujesz, naprawdę. Tego Szamana z Youtube odpuść, bo więcej tam samozachwytu niż treści. 9 godzin temu, uzurpator napisał: To nie jest uszczelka, to jest łożysko wózka. Bez niego przerzutka nie będzie działać. A to jest bzdura, a nie jakieś łożysko. To jest zwykła uszczelka, plastikowa na dodatek. Shimano oznacza ją jako "P-Seal". Wózek pracuje na trzpieniu, który jest osadzony i zablokowany w korpusie. Jak jej nie będzie, to nie wpłynie to na pracę, a jedynie na ilość brudu w środku. Chociażby Claris takiej uszczelki nie ma, a jakoś działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 @ChuChu "A to jest bzdura, a nie jakieś łożysko." To wyciągnij i zobacz co się stanie. Ta "uszczelka" likwiduje luzy na trzpieniu wózka, zawiasu i tej blaszanej "miseczki" nabitej na trzpień na wózku. Jak ją usuniesz, to wózek dostaje masakrycznych luzów. Więc jak zwał, tak zwał - jej brak upośledza działanie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Godzinę temu, ChuChu napisał: To jest RX400? To jest xt m8000 Wczoraj szukałem info o tym plastiku, ciężko raczej dostać. Znalazłem na ali, termin dostawy w połowie września. Zamówiłem już nową przerzutkę, w najbliższą niedzielę kolejny maraton. Zarówno z tą uszczelką jak i bez niej wózek przerzutki pracuje tak samo. Wózek przerzutki obraca się swobodnie, ale bez sprzęgła. Po jego założeniu chodzi z oporem. Pojadę jeszcze z ciekawości do serwisu, zapytam się o tą uszczelkę i zapytam o przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Najlepszym dawcą drobnych części do drogich przerzutek shimano jest kompletna przerzutka RD-M5100... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Jestem pewny na 99%, że tak odkształcony plastik, absolutnie nic nie zmieni w działaniu przerzutki. Jak go dobrze wsadzisz, to mimo że jest zagięty, to się ułoży na elementach. Nałóż tylko trochę smaru. Jeżeli chodzi o sprzęgło, to: https://biostern.abstore.pl/przerzutki-tylne-mechanizm-napinajacy-shadow-rdm8000,c121,p4792,pl.html Kup i sobie nie zawracaj głowy. Tylko pamiętaj o odpowiedniej regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 W dniu 30.08.2022 o 21:33, cervandes napisał: Sprzęgło ulega zużyciu. Ale nie takiemu, żeby się blokować miało. Moim zdaniem masz coś źle złożone. Moim zdaniem metalowa obejma na bębenku nie ma prawa wystawać nad bębenek. Powinno być wręcz odwrotnie, czyli bebenek wystaje ponad obrys tej metalowej obejmy która się na nim zaciska. Wykręcałeś tę śrubę regulacyjną co reguluje naprężenie sprzęgła? Przerzutka naprawiona😂 Przyznaje się do błędu, źle składałem sam wózek. Dżizes🙃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.